De Gnephoek-affaire

Een affaire, zo mag je het toch langzamerhand wel noemen: het al jarenlange gedoe rond het wel of niet bouwen van woningen in de Gnephoek. Er speelt veel meer dan alleen natuur of volkshuisvesting. 

Politiek is er strijd tussen partijen, die het gebied groen willen houden en anderen, die het een uitstekende bouwlocatie vinden. Dat kan gewoon eerlijke politiek zijn in een democratisch land, waar iedereen zijn stem en mening mag laten horen. 

Ik denk dat vrijwel iedereen het er mee eens is, dat er gebouwd moet worden. Er zijn te weinig huizen. Het is echter geen zuivere politiek meer. Er spelen andere zaken. Zaken die met geld te maken hebben. Met bewust verkeerde informatie. Met -tenminste schijn van- belangenverstrengeling. 

Beleggers en belangenverstrengeling

Het grootste deel van de Gnephoek is in bezit van beleggers, die er grote winsten mee behalen, zodra er gebouwd wordt. Andere locaties zoals de Noordrand en de Zuid- en Noordeinderpolder (aan de Oostkant) zijn nog in het bezit van boeren of instituten die niet alleen op winst uit zijn. 

Reken maar dat er -voor ons burgers onzichtbare lijntjes lopen van beleggers naar politici en ambtenaren. Alphen had in het verleden al niet zo’n beste reputatie als het gaat om grond, bouwen, speculaties, verkeerde planning en achterkamertjes. Het stikt van de relaties met grote bouwondernemingen/beleggers en er zijn diverse fraudegevallen geweest, zoals rond de Coupépolder en de stadsvernieuwing aan de Lage Zijde. Een directeur grondzaken was later zelfs betrokken bij één van de grootste vastgoedfraudes ooit. Ons-kent-ons. Je zou dus de nodige voorzichtigheid verwachten, zeker naar eerdere BING-onderzoeken naar kwalijke zaken.

Toch zijn er ook nu er weer ambtenaren, die veel te lang op een gevoelige positie zitten. Als je het LinkedIn-profiel van een betrokken topambtenaar bekijkt (insiders weten wie ik bedoel), heeft hij vrijwel uitsluitend zakelijke  vrienden in de vastgoedsector. “De kat op het spek binden” heet dat. Zelfs de schijn van belangenverstrengeling vermijdt hij niet.
 
Oneerlijke informatie 

Uit dezelfde ambtelijke hoek komt ook regelmatig foute (of moet ik zeggen leugenachtige) informatie. “Aan de Oostkant van Alphen zit er geen zandplaat, wel in de Gnephoek”.  Ja ammehoela. Die plaat loopt onder heel Alphen door (openbare informatie). Waarom is uitgerekend aan de Oostkant de Zegerplas gegraven?  Voor het zand. Door de natuur in duizenden jaren neergelegd, houdt het echt niet op bij het een paar honderd jaar geleden door mensen gegraven Aarkanaal. 

De Oostkant zou Natura 2000 gebied zijn. Ook niet waar. Dat begint pas veel verder richting Nieuwkoop. 

Een paar jaar geleden door vrijwel de voltallige gemeenteraad enthousiast gereageerd op een plan van het gerenommeerde bureau Kuipers. Zowel aan de kant van de Gnephoek als aan de Oostkant zou er gebouwd kunnen worden met veel water en veel aandacht voor de natuur. Nu is er zojuist een website gelanceerd door het ambtelijk apparaat, waar de opties aan de Oostkant lekker weg-geshopt zijn. Er wordt volledig voorgesorteerd op de Gnephoek. 

Het CDA was plotseling tegen bouwen aan de Oostkant. Waarom? Een lid van die partij was er tegen tijdens een bijeenkomst en hup de hele partij was om. Nu heet het “er is daar toekomst bestendige landbouw mogelijk”. In de Gnephoek niet dan?  Welk telefoontje is daar gepleegd?  

Overigens wil Nieuw Elan met Gerard van As nu voorsorteren op de Noordrand. Hij wacht echter op toestemming van de provincie. De provincie overweegt daar te beginnen met een transferium om parkeeroverlast van forenzen bij de Herenhof te voorkomen. De eerste stap is dan gezet. 

Nogmaals: mij kan het niet schelen waar er gebouwd wordt, mits dat duurzaam is en vooral EERLIJK!  Benieuwd wat de gemeenteraad hier van vindt. 

Machiel van der Schoot 

 

 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Winactie Overige vandaag 13:20

Win een echte Nordmann kerstboom van besteleenboom.nl

De kerstdagen staan alweer bijna voor de deur. Heb jij nog geen kerstboom in huis? Dat komt goed uit, want wij mogen namens besteleenboom.nl 3x een Nordmann kerstboom weggeven! En je hoeft er de deur ook niet voor uit, want de boom wordt gewoon bij jou thuis bezorgd.

Advertorial Coronavirus in Alphen vandaag 12:42

RECO Luchtreiniging installeert luchtreiniger bij sportschool 4Sport

Sinds het coronavirus zijn intreden heeft gedaan zijn er verschillende wetenschappers die bewezen hebben dat het virus zich verspreid door de lucht middels aerosolen. ‘‘Uit onderzoek blijkt dat er door lichaamsbeweging tot 18 keer meer druppelvormige aerosolen worden uitgestoten, zo ook in sportscholen’’, laat RECO Luchtreiniging weten. Om de verspreiding te reduceren heeft RECO Luchtreiniging een van hun units geplaatst bij 4Sport.

Verkeer en vervoer vandaag 11:58

Kruising Eisenhowerlaan op maandag weer opengesteld

Als het weer mee zit, wordt de kruising van de Eisenhowerlaan met de Horstenweg en Het Oude Ambacht in Alphen maandagochtend 30 november weer opengesteld voor al het verkeer. Op dat moment starten de reconstructiewerkzaamheden aan het weggedeelte tussen het kruispunt van de Eisenhowerlaan met de Horstenweg en Het Oude Ambacht naar de N207.

Overige vandaag 11:10

Tim en Tom Coronel gaan met #Beast347 4.0 de uitdaging aan in Dakar 2021

Er staat weer een gloednieuwe wedstrijdauto klaar om aan de start van de Dakar Rally 2021 in Saoedi-Arabië te verschijnen. Alphenaar Tim Coronel en zijn tweelingbroer Tom hebben op donderdagavond de #Beast347 4.0 gepresenteerd, waarmee ze in januari 2021 meedoen aan de 43e editie van de legendarische off-road-rally.

Overige vandaag 10:23

Rijinstructeur van Alphense rijschool betrokken bij tragisch ongeval met hond op A4

Tijdens een wandeling schrok het hondje Bobby zo erg van vuurwerk, dat hij zich uit de riem lost wist te wurmen. Vanuit de wijk Ypenburg in Den Haag zette hij het op een rennen en kwam uit op de A4, wat rampzalig afliep. Bobby kwam daar namelijk oog in oog met de auto van een rijinstructeur van een Alphense rijschool.