De Gnephoek-affaire

Een affaire, zo mag je het toch langzamerhand wel noemen: het al jarenlange gedoe rond het wel of niet bouwen van woningen in de Gnephoek. Er speelt veel meer dan alleen natuur of volkshuisvesting. 

Politiek is er strijd tussen partijen, die het gebied groen willen houden en anderen, die het een uitstekende bouwlocatie vinden. Dat kan gewoon eerlijke politiek zijn in een democratisch land, waar iedereen zijn stem en mening mag laten horen. 

Ik denk dat vrijwel iedereen het er mee eens is, dat er gebouwd moet worden. Er zijn te weinig huizen. Het is echter geen zuivere politiek meer. Er spelen andere zaken. Zaken die met geld te maken hebben. Met bewust verkeerde informatie. Met -tenminste schijn van- belangenverstrengeling. 

Beleggers en belangenverstrengeling

Het grootste deel van de Gnephoek is in bezit van beleggers, die er grote winsten mee behalen, zodra er gebouwd wordt. Andere locaties zoals de Noordrand en de Zuid- en Noordeinderpolder (aan de Oostkant) zijn nog in het bezit van boeren of instituten die niet alleen op winst uit zijn. 

Reken maar dat er -voor ons burgers onzichtbare lijntjes lopen van beleggers naar politici en ambtenaren. Alphen had in het verleden al niet zo’n beste reputatie als het gaat om grond, bouwen, speculaties, verkeerde planning en achterkamertjes. Het stikt van de relaties met grote bouwondernemingen/beleggers en er zijn diverse fraudegevallen geweest, zoals rond de Coupépolder en de stadsvernieuwing aan de Lage Zijde. Een directeur grondzaken was later zelfs betrokken bij één van de grootste vastgoedfraudes ooit. Ons-kent-ons. Je zou dus de nodige voorzichtigheid verwachten, zeker naar eerdere BING-onderzoeken naar kwalijke zaken.

Toch zijn er ook nu er weer ambtenaren, die veel te lang op een gevoelige positie zitten. Als je het LinkedIn-profiel van een betrokken topambtenaar bekijkt (insiders weten wie ik bedoel), heeft hij vrijwel uitsluitend zakelijke  vrienden in de vastgoedsector. “De kat op het spek binden” heet dat. Zelfs de schijn van belangenverstrengeling vermijdt hij niet.
 
Oneerlijke informatie 

Uit dezelfde ambtelijke hoek komt ook regelmatig foute (of moet ik zeggen leugenachtige) informatie. “Aan de Oostkant van Alphen zit er geen zandplaat, wel in de Gnephoek”.  Ja ammehoela. Die plaat loopt onder heel Alphen door (openbare informatie). Waarom is uitgerekend aan de Oostkant de Zegerplas gegraven?  Voor het zand. Door de natuur in duizenden jaren neergelegd, houdt het echt niet op bij het een paar honderd jaar geleden door mensen gegraven Aarkanaal. 

De Oostkant zou Natura 2000 gebied zijn. Ook niet waar. Dat begint pas veel verder richting Nieuwkoop. 

Een paar jaar geleden door vrijwel de voltallige gemeenteraad enthousiast gereageerd op een plan van het gerenommeerde bureau Kuipers. Zowel aan de kant van de Gnephoek als aan de Oostkant zou er gebouwd kunnen worden met veel water en veel aandacht voor de natuur. Nu is er zojuist een website gelanceerd door het ambtelijk apparaat, waar de opties aan de Oostkant lekker weg-geshopt zijn. Er wordt volledig voorgesorteerd op de Gnephoek. 

Het CDA was plotseling tegen bouwen aan de Oostkant. Waarom? Een lid van die partij was er tegen tijdens een bijeenkomst en hup de hele partij was om. Nu heet het “er is daar toekomst bestendige landbouw mogelijk”. In de Gnephoek niet dan?  Welk telefoontje is daar gepleegd?  

Overigens wil Nieuw Elan met Gerard van As nu voorsorteren op de Noordrand. Hij wacht echter op toestemming van de provincie. De provincie overweegt daar te beginnen met een transferium om parkeeroverlast van forenzen bij de Herenhof te voorkomen. De eerste stap is dan gezet. 

Nogmaals: mij kan het niet schelen waar er gebouwd wordt, mits dat duurzaam is en vooral EERLIJK!  Benieuwd wat de gemeenteraad hier van vindt. 

Machiel van der Schoot 

 

 


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Muziek gisteren 15:07

Talent van de maand: Roberto van Raamsdonk

De 22-jarige Roberto van Raamsdonk (Rovara) uit Alphen timmert hard aan de weg. Samen met de winnaar van The X Factor in Australië, Joey Djia brengt hij deze maand een single uit. “Ik ben heel erg trots op het resultaat.”

De Heerlijkheid van Alfen gisteren 13:24

De Heerlijkheid van Alfen: strategisch Alphen

Alphen was in de middeleeuwen en later niet alleen een gezapig dorp van boeren en turfgravers. Vlakbij lag een belangrijk strategisch punt waar hard om werd gevochten: de Goudse sluis. Gastauteur Bertus Brokamp is Alphenaar, militair historisch geograaf, maakt harnassen en doet steekspelen in het openluchtmuseum Archeon. Hij heeft zich verdiept in de militaire kant van de Alphense geschiedenis.

Advertorial Winkels gisteren 11:12

Primera Aarhof start met digitaliseren van oud beeld-, en geluidsmateriaal

Voor veel mensen een bekende vraag: wat doen we met al die oude negatieven? Of: zou het niet zonde zijn als onze trouwfilm verloren zou gaan? Primera Jacobs in Winkelcentrum Aarhof heeft het antwoord. Je kunt sinds kort terecht voor het digitaliseren van kostbare dia's, negatieven, alle gangbare videoformaten zoals VHS, MiniDV, Hi8, Super8, Vinyl, en nog veel meer!

Coronavirus in Alphen gisteren 10:17

Aquasport, peuterzwemmen en recreatief zwemmen hervat

Vanaf maandag 8 juni start De Thermen2 weer met Aquarobics, Seniorfit, Peuterzwemmen en Recreatief zwemmen. De Thermen2 mocht de zwembaden in Alphen aan den Rijn drie weken geleden weer openen. De herstart van zwemlessen en banenzwemmen bleek zo soepel te zijn verlopen dat een volgende stap gezet kan worden.

Heel Alphen Beweegt gisteren 09:33

#HeelAlphenBeweegt brengt Alphenaren in beweging

Bewegen is belangrijk. Door te bewegen blijf je gezond en zit je lekkerder in je vel. Bewegen, en daarmee zorgen voor je gezondheid, is essentieel voor jong en oud. Maar bewegen heeft ook een sociale component, want het zorgt voor een gevoel van verbondenheid. Daarom wordt op maandag 8 juni gestart met #HeelAlphenBeweegt.

Blog Opinie 5 jun. 2020 19:59

MINERVA Vakantie

Hoewel de grenzen opengaan en de vliegtuigen worden afgestoft, denk ik toch dat er veel meer mensen dan andere jaren gewoon thuis vakantie gaan vieren. Dat mag geen probleem zijn, want er is een mooie warme zomer voorspeld.