Gemeentearchief/Stichting Oud Alphen

De Heerlijkheid van Alfen: buitenplaatsen langs de Oude Rijn

Het project ‘De Heerlijkheid van Alfen’ maakt de geschiedenis van Alphen aan den Rijn weer zichtbaar en beleefbaar. Nu is er bijna niets meer van te zien, maar ooit lagen langs de Oude Rijn, rond Koudekerk en Alphen ‘…de heerlykste Hofsteden die men zo u konne wenschen of verbeelden…’, aldus een wandelaar uit 1734.

In de zestiende en zeventiende eeuw werden de steden belangrijker, de burgers kregen steeds meer geld en macht. Maar in de zomer was het er geen pretje. Door de warmte gingen de grachten, eigenlijk open riolen, geweldig stinken en nam de kans op ziektes toe: diarree, dysenterie, cholera. Daarom wilden welgestelde mensen in de zomer graag de stad uit. Buitenplaatsen raakten in de mode: mooie huizen op het platteland met moes- en siertuinen, boomgaarden, paardenstallen, theekoepels, en vaak met landbouwgrond en een boerderij. Want behalve fijne zomerhuizen waren buitenplaatsen ook praktische investeringen die pacht, arbeidskrachten en voedsel opbrachten.

buitenplaatsen.jpg

Rond Alphen lagen in de achttiende eeuw zo’n 46 buitenplaatsen. Bron: Gemeentearchief/Stichting Oud Alphen.

Langs de Oude Rijn, tussen Leiden en Alphen, lagen in de zeventiende tot negentiende eeuw zo’n 87 buitenplaatsen. Rond Alphen alleen al waren er minstens 46. De bewoners kwamen uit steden als Leiden, Gouda, Woerden, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Aan het begin van de zomer verhuisden ze met hun hele huisraad van de stad naar het platteland. Dankzij de uitvinding van de trekschuit ging dat redelijk makkelijk.

trekschuit.jpg

De trekschuit. Bron: Wikimedia Commons CC-PD-Old.

Brittenrust

Eén van de mooiste buitenplaatsen in Alphen was Brittenrust. Hij lag iets voorbij de Julianabrug. De eigenaar, Johan Hallongius, die als diplomaat in Engeland had gewerkt, liet in 1720 een prachtige buitenplaats bouwen waar hij van zijn oude dag kon genieten. Heerlijk rustig, zonder Britten. In een verkoopcontract uit 1778 wordt Brittenrust als volgt beschreven: ‘…met herenhuis, stalling, koetshuis, orangerie, schuitenhuis, koepel, menagerie, hokken, duivenhuizen, schuren, vishouders, viswaters en visrijke vijvers, schuiten, pramen, beelden, vazen, tuinsieraden, orangebomen…’. Verder waren er kassen, exotische planten, een groentetuin, een boomgaard, weilanden en hooibergen. Buitenplaats Rijnoord, aan de overkant van de rivier, waar nu het ziekenhuis staat, had zelfs een dierentuin met exotische dieren!

WilhelminalaanBrittenrust (2) gemeentearchief stichting oud alphen.jpg

Brittenrust, gezien vanaf de Rijn. Bron: Gemeentearchief/Stichting Oud Alphen.

Het goede buitenleven

Op de buitenplaatsen heerste het goede leven: de bewoners gaven diners, picknicks, feesten en theepartijtjes voor vrienden en familie die kwamen logeren, er werd gejaagd, paard gereden, boottochtjes gemaakt op de rivier, gewandeld in de prachtige tuinen, spelletjes gedaan en muziek gemaakt. Buitenplaatsen werden geassocieerd met gezondheid: schone, frisse lucht, gezond eten uit eigen tuin en een mooi uitzicht.

Aan het einde van de zomer verhuisde de familie met haar hele hebben en houden terug naar de stad. Buitenhuizen waren niet gebouwd op bewoning in de winter, veel te koud. Het huis werd dan vrijwel leeg afgesloten en wachtte tot de familie het jaar daarop zou terugkeren.

Het project ‘De Heerlijkheid van Alfen’ ontstaat in samenwerking met Eva IJsveld, PRAE archeologie & educatie, de Historische Vereniging Alphen aan den Rijn, Stichting Het Cultuurpalet en Cultuurcentrum Parkvilla en wordt financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van de Provincie Zuid-Holland subsidieregeling publieksbereik archeologie en de gemeente Alphen aan den Rijn. Download de Beleefroute ‘De Heerlijkheid van Alfen’ gratis op je telefoon en ontdek nog meer over de onzichtbare geschiedenis van Alphen aan den Rijn!

Dit is deel 6 in de artikelreeks 'De Heerlijkheid van Alfen'. Lees hier alle artikelen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 09:18

Vernieuwing van Europapark: kom naar de inloopavond en bekijk het nieuwe ontwerp

Op 17 april krijgt Europapark in de Alphense wijk Kerk en Zanen een nieuw gezicht met de introductie van verbeterde sport- en speelvoorzieningen. Tijdens een inloopavond krijgt je de kans om het ontwerp voor onder andere de skatebaan, pumptrackbaan en andere speelvoorzieningen te bekijken.

Advertorial Milieu en duurzaamheid gisteren 16:59

Ondernemers, doe mee aan onderzoek naar duurzaam ondernemen!

Verschillende partijen, waaronder EDBA, VOA, Greenport Boskoop, mboRijnland, Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH) en de Gemeente Alphen aan den Rijn, hebben de handen ineengeslagen voor een gezamenlijk onderzoek onder ondernemers in onze gemeente. Dit onderzoek heeft tot doel de uitdagingen en behoeften van ondernemers op het gebied van duurzaam en circulair ondernemen in kaart te brengen.

Politiek gisteren 14:46

Alphense politiek tevreden over nieuw dierenbeleid

De aanvulling op het Alphense dierenbeleid is een voorbeeld voor andere gemeenten. Dat vindt wethouder Gert-Jan Schotanus over de uitwerking van een initiatiefvoorstel over dierenwelzijn van de Alphense gemeenteraad. De Alphense politiek is het hiermee eens en zal de Aanvulling Kader Dierenwelzijn in haar komende gemeenteraadsvergadering goedkeuren.

Politiek gisteren 12:04

Regels Jeugdzorg, Wmo en Participatie worden aangepast

Door verschillende oorzaken moeten de Verordening Sociaal Domein en de bijbehorende Nadere Regels worden aangepast. Het gaat daarbij vooral om wijzigingen door wettelijke regels. Ook zijn er aanpassingen nodig omdat de wet Breed Offensief inmiddels is ingegaan.

Werken gisteren 09:48

Vacatureoverzicht week 15: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Blog Opinie 12 apr. 2024 19:59

MINERVA Bloedbad

Gemeente Alphen aan den Rijn gaat 25 miljoen euro bezuinigen. En dat niet een keer, maar vanaf nu elk jaar. Dat is nogal wat. Het betekent dat er veel gaat sneuvelen van wat wij nu normaal vinden. Of, het betekent dat de gemeentelijke belastingen aanzienlijk zullen stijgen.