gemeentearchief/Stichting Oud Alphen

De Heerlijkheid van Alfen: de onzichtbare geschiedenis van Alphen aan den Rijn

Wist je dat Alphen ooit een kasteel heeft gehad? Dat er in de middeleeuwen een heuse veldslag heeft plaatsgevonden? Dat hier in de 17e en 18e eeuw ‘de heerlykste Hofsteden die men zo u konne wenschen of verbeelden’ hebben gelegen? In het straatbeeld is hiervan (bijna) niets meer te zien, maar het project ‘De Heerlijkheid van Alfen’ maakt deze lange en boeiende geschiedenis weer zichtbaar en beleefbaar. 

Om te beginnen door een wekelijkse historische bijdrage aan Alphens.nl. In juni zal de beleefroute ‘De Heerlijkheid van Alfen’ het licht zien: een wandel-app vol beeld en geluid waarmee wandelaars de geschiedenis van Alphen ontdekken. En in het schooljaar 2020-2021 zullen basisschoolleerlingen in de gemeente Alphen aan den Rijn alles over het verleden van hun woonplaats leren tijdens creatieve erfgoedlessen.

De Heerlijkheid van Alfen

Voordat we van wal steken over de Alphense geschiedenis, moeten we misschien de naam 'De Heerlijkheid van Alfen' verklaren. Wat is een Heerlijkheid? En waarom is Alphen verkeerd gespeld?

Een Heerlijkheid was een gebied waarin een heer zijn heerlijke rechten uitoefende. Hij mocht bijvoorbeeld de schout, leden van het gerecht en de pastoor of dominee benoemen, belasting innen, jagen, op de beste plaats in de kerk zitten en in de kerk begraven worden. In de middeleeuwen gaven vorsten Heerlijkheden aan hun adellijke leenmannen in ruil voor militaire steun. In de 16e en 17e eeuw werden het goede investeringen voor rijke burgers. Naast eer, aanzien en invloed, leverden Heerlijkheden namelijk ook geld op door alle belastingen en heffingen. Alphen was een ambachtsheerlijkheid, een lagere vorm waarbij de heer geen recht had om de doodstraf uit te spreken. Vanaf 1766 waren leden van de familie De Smeth heer van Alphen en Rietveld. Zij werden begraven in de grafkapel achter de Adventskerk, die er nu nog steeds staat.

De grafkapel van de familie De Smeth op een foto uit 1970. Bron RCE G. Dukker Licentie CC-BY-SA 3.0 NL (wiki)

De grafkapel van de familie De Smeth op een foto uit 1970. Bron RCE G. Dukker Licentie CC-BY-SA 3.0 NL (wiki)

En dan de spelling. De oudste vermelding van Alphen vinden we in een geschrift uit de 9e en 10e eeuw, waarin het plaatsje Alfna wordt genoemd. Van spellingregels had toen nog niemand gehoord. Je schreef woorden zoals je ze uitsprak. En Alphen, tja, dat klinkt toch als Alfen (en andersom). In de eeuwen daarna werden daarom beide spellingen gebruikt, Alphen en Alfen. In 1883 waren burgemeester en wethouders het zat en besloten dat de juiste spelling in het vervolg Alfen zou zijn, ook om verwarring met het Brabantse Alphen te voorkomen. Een brief hierover aan de minister van binnenlandse zaken mocht echter niet baten. Rijk en Provincie bleven Alphen schrijven, omdat deze spelling bij wet was aangenomen. Sinds 10 mei 1905 is de officiële naam van de gemeente daarom Alphen. In 1918 veranderde deze naam bij het samengaan van Aarlanderveen, Alphen en Oudshoorn in Alphen aan den Rijn.

Liber_Donationum_met_Werkhoven_Odijk_Bunnik_Vechten_Maarssen_Loenersloot_Woerden_Wilnis.jpg

Een bladzijde uit de goederenlijst van de Sint Maartenskerk in Utrecht,
waarin het plaatsje Alfna voor het eerst wordt genoemd. Bron: Het Utrechts Archief.

Aangezien het project 'De Heerlijkheid van Alfen' zich bezighoudt met gebeurtenissen in de Heerlijkheid vóór 1905 lijkt, wordt Alfen als spelling gebruikt.

Het project ‘De Heerlijkheid van Alfen’ ontstaat in samenwerking met Eva IJsveld, PRAE archeologie & educatie, de Historische Vereniging Alphen aan den Rijn, Stichting Het Cultuurpalet en Cultuurcentrum Parkvilla en wordt financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van de Provincie Zuid-Holland subsidieregeling publieksbereik archeologie en de gemeente Alphen aan den Rijn.

Dit is deel 1 in de artikelreeks 'De Heerlijkheid van Alfen'. Lees hier alle artikelen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.

Advertorial Evenement vandaag 09:18

Mr. Massada treedt op tijdens Sama Sama Maluku Festival

Op 7 juli 2024 zal het allereerste landelijke Molukse Festival: het Sama Sama Maluku Festival plaatsvinden. Johnny Manuhutu, beter bekend als Mr. Massada, zal daar een prominente rol spelen. Het festival belooft een combinatie te zijn van Molukse muziek en heerlijk eten.

Advertorial Winkelen gisteren 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek gisteren 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport gisteren 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.