Luuk Poorthuis
Advertorial Theater

De Kameleon meert aan bij Theater Castellum

Wie kent ze niet? De heldentweeling Sietse en Hielke Klinkhamer met hun weergaloze sloepje De Kameleon, dat sneller dan het licht scheert over de Friese plassen. Na maar liefst zo'n 60 boeken en vier films varen ze nu de Nederlandse theaters in met de musical ‘De Schippers van de Kameleon.’ Op vrijdag 27 januari meren ze aan bij Theater Castellum.

Alfred van den Heuvel speelt de hoofdrol van de niet te vertrouwen dirigent Antonius Demesmaeker. Hij wil zogenaamd een orkest beginnen, alleen is muziek al een hele tijd verboden in de boerengemeente. Waar hij werkelijk op uit is, is een mysterie dat de tweeling moet ontrafelen.

Voor jong en oud Regisseur Robin van den Heuvel houdt van de magie die het musicalverhaal in zich draagt. “Er hangt in een van de boerenschuren een tuba die al jaren wordt gebruikt als prullenbak. Wat moeten ze anders met zo’n instrument? Maar als zelfs die zich tegen het muziekverbod gaat verzetten, heb je op een prachtige manier de poppen aan het dansen. Dat levert een hele hoop kolderieke en hilarische situaties op. Niet alleen voor kinderen, denk ik. Volgens mij gaan ook volwassenen heel veel lol beleven aan deze versie van De Kameleon.”

Inspiratie

Schrijver Dick van den Heuvel leverde eerder de scripts van twee Kameleon-films. “Het is een heerlijk uitgangspunt. Iedereen denkt dat het bootje tot niks in staat is. En ook die Tweeling wordt altijd onderschat door mensen die uit de stad komen. Maar ze zijn allemaal – ook Gerben en Agent Zwart – tot veel meer in staat dan je in eerste instantie denkt. Dát willen we ook vertellen met deze voorstelling. Dat je meer kunt dan iedereen denkt. Dat je ook meer kunt dan je zelf soms aanneemt. Het móet een grote inspiratie worden voor kinderen.”

Prachtig, vrolijk decor

De voorstelling wordt gemaakt door veel jonge makers. “Dat levert een uiterst fantasierijke show op,” zegt producente Gerda van Roshum. “Als je alleen al naar het decor kijkt, is het een feest om naar te kijken. De vrolijkheid straalt er van af. Het Is alsof je vanuit een vliegtuig naar het mooie Friese land kunt kijken, dat waar Wim Sonneveld ooit over zong in ‘Het Dorp’. Met boerenbloemen en een heg, het raadhuis met een pomp ervoor, een kar die ratelt op de keien. En dát dan in een modern nieuw en fris jasje. Heerlijk!”

Vertrouwde personages

Voor Van den Heuvel is ‘De Schippers van de Kameleon’ haast een heuse musical-revue. “Elke scene is een nieuw idee. Je kijkt je ogen uit en met de muziek van Jeroen Sleyfer en Fons Merkies dans je als het ware van het ene nummer naar de andere sketch. Van de klassieke personages leer je trekjes kennen die je niet hebt gezien in de films. Agent Zwart en zijn fluitje dat een eigen leven leidt. Gerben die zo van kaas houdt dat hij helemaal niet meer op andere liefde uit is. En Hielke en Sietse die groeien naar de eerste vorm van volwassenheid. Er is geen personage in deze voorstelling waar ik niet van hou.”

Feestje

“Het oude van al die boeken en het nieuwe van deze musical gaan het perfecte huwelijk aan,” zegt acteur Alfred van den Heuvel. “Dat zie je terug in de cast waar jonge mensen de motor zijn van alles wat zich op het toneel afspeelt. En ik mag daar heerlijk in mee huppelen. Ik weet zeker dat ons plezier zal afstralen op het publiek, jong en oud. Dit is een feestje voor de hele schouwburg en iedereen die zich daarin bevindt.”

Tickets

De Schippers van de Kameleon (6+) is op vrijdag 27 januari (aanvang 19:30 uur) te zien in Alphen aan den Rijn. Kaarten zijn te koop via de website. 


Meer nieuws

Advertorial Winkels gisteren 13:46

Hoog laag bedden bij Dutch Dream Slaapcomfort

Wist je dat Dutch Dream ook hoog laag bedden in hun assortiment hebben? Deze bedden zijn naast elektrisch verstelbaar ook in hoogte verstelbaar. Ideaal voor meer gemak en comfort, voor zorgbehoevende mensen of voor iemand met bijvoorbeeld ademhalings-, maag- of slokdarmklachten. 

Sport gisteren 12:53

Succes op NK meerkamp voor Alphense sporters

In het weekend van 4 en 5 februari was in Apeldoorn het Omnisport geopend voor het Nederlandse Kampioenschap meerkamp. Hier zijn verschillende Alphense sporters naar huis gegaan met een prijs.