Theater Castellum
Advertorial Cultuur

De Kift in Theater Castellum

Vrijdag 4 oktober presenteert De Kift de eerste voorstelling van de theatertour rondom hun elfde album BAL in Theater Castellum in Alpen aan de Rijn. Een wonderschone, ouderwets energieke voorstelling over het verstrijken van de tijd.  

De Kift bevaart in de grootst mogelijke bezetting de Zeeën van Tijd onder leiding van de Admiraal Zonder Herinneringen. Sanne den Hartogh, met wie De Kift al eerder het podium deelde tijdens de voorstelling Bidonville, is nu verantwoordelijk voor de eindregie.

Veelkoppig en poëtisch
Trommelend en schetterend, schitterend en schetterend gaat de veelkoppige, poëtische fanfare-punkband De Kift over alle verschrikkingen heen de verwoede tand des tijds te lijf. Met een rijk arsenaal aan instrumenten, met naast gitaren, drums en koperblaasinstrumenten, ook saxofoon, percussie, lyra en strijkers, brengt De Kift een danige dosis gecontroleerde chaos teweeg in een megamooie mix van magnetiserende muziek en Nederlandse liedteksten uit de wereldliteratuur. De Kift versnippert, verzaagt en verstrooit creatief teksten van Armando, Baudelaire, Bulgakov, Lucebert, Kerouac, Breton en Zjoekovski volgens de kenmerkende Kiftiaanse letterenlogica.

Energieke mengvorm
De Kift (1988) is een muziekgezelschap uit de Zaanstreek met een sterk theatrale inslag. De muziek is een energieke mengvorm van pop-, fanfare-, jazz-, en volksmuziek. Kenmerkend zijn de teksten die afkomstig zijn uit de wereldliteratuur die in het Nederlands zijn vertaald en bewerkt. De Kift neemt in het culturele aanbod een unieke positie in doordat zij in vele circuits actief is zoals in popzalen, theaters, festivals, musea en klassieke podia.

De Kift bracht sinds de oprichting in 1988 elf studioalbums uit, werkte mee aan verschillende theater-, film- en andere samenwerkingsprojecten, schrijft muziek voor film en televisie en toert met shows in binnen- en buitenland. Op de prominente website van Pitchfork refereerde Franz Ferdinand aan een recent optreden van De Kift samen met Rats On Rafts als “de beste act die we ooit op een festival hebben gezien”.

Een grote familie
De Kift wordt vaak gezien als een grote familie: met Ferry Heijne als zingende en blazende frontman, neef Pim op gitaar en broer Marco als muzikale manus-van-alles (zang, percussie, autoharp, steeldrums, toetsen). Vader Jan speelde tot 2015 trompet en moeder An deed jarenlang de merchandise. Drummer Wim ter Weele is weliswaar geen familie, maar staat samen met Ferry als medeoprichter en artistiek leider van De Kift vanaf het prilste begin in de muzikale en organisatorische basis. Daarnaast is Wim verantwoordelijk voor de decors en de vormgeving van alle handgemaakte, bijzondere albumverpakkingen.

De Kift bestaat uit:

 • Ferry Heijne (zang, trompet, gitaar, bastuba, bariton, trombone)
 • Wim ter Weele (drums, zang)
 • Mathijs Houwink (basgitaar)
 • Pim Heijne (gitaar)
 • Frank van den Bos (keyboard, accordeon, zang, autoharp)
 • Lot Vandekeybus (bastuba, trombone, zang)
 • Saskia Meijs (altviool)
 • Eilidh Martin (cello)
 • Roos Janssens (baritonsax, zang)
 • Marco Heijne (zang, steeldrum, drums)
 • Patrick Votrian (bastuba, trombone, bariton)
 • Han Hulscher (trompet)

Komt dat zien en horen en laat u meevoeren in deze onnavolgbare muzikale theatervoorstelling!

“Bal stampt, knarst, zweet, weent en schatert (…). De Kift, een van ’s lands best bewaarde geheimen” – OOR

BAL, de theatertour is te zien vanaf vrijdag 4 oktober in de Nederlandse theaters.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Romeinen vandaag 12:00

ROMEINEN Kampdorp

Het Romeinse castellum Albaniana was een klein grensfort. Net als alle andere forten was ook het Alphense fort een magneet voor handelaren en ambachtslieden. Zij woonden in de vicus, het kampdorp. Daar woonden trouwens ook vrouwen en kinderen van de legionairs.

Politiek vandaag 10:35

Veel informatiemarkten na zomerreces politiek

De politieke partijen in Alphen aan den Rijn hebben donderdag 9 juli gevraagd om meer informatie over een waslijst aan onderwerpen die in de jaarstukken 2019, voorjaarsnota 2020 en kaderbrief 2021 voorbij komen. De raad wil inhoudelijk meer weten over waar de gemeente haar geld aan uitgeeft.

Horeca gisteren 17:55

Twee weken na de grote brand bij Proto: Nikos en Alekos willen sterker terugkeren

Vandaag, zaterdag 11 juli, is het precies twee weken geleden dat Nikos en Alekos Baloumis zagen hoe een grote brand een ravage aanrichtte aan hun geliefde restaurant Proto. De broers zijn momenteel druk bezig om zo snel mogelijk weer open te kunnen: "We willen Proto terugbrengen op een efficiëntere, mooiere manier." 

Natuur en recreatie gisteren 15:03

Wet ’n Wild WakePark is een nieuw obstakel rijker: de ‘poolgap’

Het begon allemaal in april 1999. Toen draaide de baan zijn eerste rondje en begon het Wet ’n Wild WakePark met nul obstakels in het water. Nu, 21 jaar later, liggen er negen obstakels in het water. En zaterdag 11 juli is daar het grootste obstakel van Nederland bij gekomen: de ‘poolgap’.