Advertorial Politiek plein

De lol van de samenleving volgens Nieuw Elan

Zonder kunst, cultuur, evenementen en sport is er niks aan. Dan ontbreekt de ‘lol van de samenleving’. Nieuw Elan is groot voorstander van alles wat het leven de moeite waard maakt voor de inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn. "De lol van de samenleving gaat namelijk over participatie en saamhorigheid."

De culturele uitstraling van onze gemeente bepaalt voor een groot deel de aantrekkelijkheid voor inwoners en bedrijfsleven, vindt raadslid Petra Hoogenes. Cultuur verbindt, prikkelt en is goed voor ‘de mensen’.

Vandaar ook dat het juist Nieuw Elan was dat in 2018 met een voorstel kwam om in het Erfgoedfonds € 200.000 te stoppen zodat er meer bekendheid voor het Alphense erfgoed ontstaat. Eén van de resultaten is het beter onder de aandacht brengen van het Romeinse verleden.

Maar Nieuw Elan is niet een partij die met geld strooit, zegt raadslid Robert Blom. "Daarom moet Theater Castellum zelfstandig gaan functioneren en niet jaarlijks om nog meer subsidie bij de gemeente aankloppen." Ook is de partij voorstander van aanzienlijk meer samenwerking van de culturele sector met onderwijs en bedrijfsleven. En vooral: cultuur moet worden ingezet om de gemeente Alphen aan den Rijn te promoten.

Evenementen

Nieuw Elan is voorstander van een jaarlijkse Alphense Feestweek waarin maatschappelijke partners, inwoners en ondernemers gezamenlijk de saamhorigheid van Alphen aan den Rijn benadrukken. Raadslid Evon Zevenbergen heeft het initiatief genomen om te kijken of zo’n week van de grond kan komen.

Nieuw Elan vindt ook dat de evenementenlocatie in het Zegerplasgebied meer en beter kan worden ingezet voor regionale en landelijke evenementen. Ook mag zeker niet worden vergeten dat in alle dorpen grote dorpsfeesten worden gevierd. "Deze moeten goed worden gefaciliteerd. Hetzelfde geldt voor kleine evenementen in buurten, wijken en dorpen waar een eenvoudige subsidieregeling voor moet komen."

Alphen Vitaal

Dat Gert-Jan Schotanus een grote sportliefhebber is, kan niemand zijn ontgaan. De wethouder is een actieve deelnemer aan loopevenementen in het hele land. Maar vooral heeft Schotanus als sportwethouder een aantal moeilijke dossiers tot een goed einde gebracht én hij heeft zich sterk gemaakt voor het oprichten van Alphen Vitaal.

Daarin worden de thema’s sport als middel, bewegen, gezondheid en preventie onder de noemer ‘vitaliteit’ integraal benaderd. En, zo zegt de wethouder: “De gezonde keuze moet de gemakkelijke keuze worden.”

Sportaccommodaties

Sport moet wel ‘ergens’ beoefend kunnen worden. Niet elke sporter kan terecht op de weg of in een openbaar park om te fietsen, te wandelen of om te skaten. "Er zijn voldoende sportvelden, maar in Alphen-Stad wordt het nijpend voor wat betreft de sporthallen."

Nieuw Elan is voorstander van een nieuwe multifunctionele sportaccommodatie voor de binnensport als vervanging van de Rijnstreekhal en de Arena. "Deze nieuwe hal, bij voorkeur in De Bijlen, kan direct meer functies krijgen. Het moet een plek worden waar je kunt sporten, concerten bezoeken en nog veel meer."

Last but not least: Nieuw Elan steunt het streven naar een 400 meter mobiele ijsbaan naar Rotterdams voorbeeld.


Meer nieuws

Politiek vandaag 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport vandaag 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving vandaag 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.

Advertorial Evenement vandaag 09:25

The Chicago Funk live op Sama Sama Maluku Festival 2024

Op 7 juli 2024 kun je genieten van fun en soul met The Chicago Funk, geprezen als de beste Earth, Wind & Fire tribute band ter wereld! Op 5 april speelden ze de pannen van het Castellum Theater, waar de bezoekers hebben genoten van deze swingende avond.