Advertorial Politiek plein

De lol van de samenleving volgens Nieuw Elan

Zonder kunst, cultuur, evenementen en sport is er niks aan. Dan ontbreekt de ‘lol van de samenleving’. Nieuw Elan is groot voorstander van alles wat het leven de moeite waard maakt voor de inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn. "De lol van de samenleving gaat namelijk over participatie en saamhorigheid."

De culturele uitstraling van onze gemeente bepaalt voor een groot deel de aantrekkelijkheid voor inwoners en bedrijfsleven, vindt raadslid Petra Hoogenes. Cultuur verbindt, prikkelt en is goed voor ‘de mensen’.

Vandaar ook dat het juist Nieuw Elan was dat in 2018 met een voorstel kwam om in het Erfgoedfonds € 200.000 te stoppen zodat er meer bekendheid voor het Alphense erfgoed ontstaat. Eén van de resultaten is het beter onder de aandacht brengen van het Romeinse verleden.

Maar Nieuw Elan is niet een partij die met geld strooit, zegt raadslid Robert Blom. "Daarom moet Theater Castellum zelfstandig gaan functioneren en niet jaarlijks om nog meer subsidie bij de gemeente aankloppen." Ook is de partij voorstander van aanzienlijk meer samenwerking van de culturele sector met onderwijs en bedrijfsleven. En vooral: cultuur moet worden ingezet om de gemeente Alphen aan den Rijn te promoten.

Evenementen

Nieuw Elan is voorstander van een jaarlijkse Alphense Feestweek waarin maatschappelijke partners, inwoners en ondernemers gezamenlijk de saamhorigheid van Alphen aan den Rijn benadrukken. Raadslid Evon Zevenbergen heeft het initiatief genomen om te kijken of zo’n week van de grond kan komen.

Nieuw Elan vindt ook dat de evenementenlocatie in het Zegerplasgebied meer en beter kan worden ingezet voor regionale en landelijke evenementen. Ook mag zeker niet worden vergeten dat in alle dorpen grote dorpsfeesten worden gevierd. "Deze moeten goed worden gefaciliteerd. Hetzelfde geldt voor kleine evenementen in buurten, wijken en dorpen waar een eenvoudige subsidieregeling voor moet komen."

Alphen Vitaal

Dat Gert-Jan Schotanus een grote sportliefhebber is, kan niemand zijn ontgaan. De wethouder is een actieve deelnemer aan loopevenementen in het hele land. Maar vooral heeft Schotanus als sportwethouder een aantal moeilijke dossiers tot een goed einde gebracht én hij heeft zich sterk gemaakt voor het oprichten van Alphen Vitaal.

Daarin worden de thema’s sport als middel, bewegen, gezondheid en preventie onder de noemer ‘vitaliteit’ integraal benaderd. En, zo zegt de wethouder: “De gezonde keuze moet de gemakkelijke keuze worden.”

Sportaccommodaties

Sport moet wel ‘ergens’ beoefend kunnen worden. Niet elke sporter kan terecht op de weg of in een openbaar park om te fietsen, te wandelen of om te skaten. "Er zijn voldoende sportvelden, maar in Alphen-Stad wordt het nijpend voor wat betreft de sporthallen."

Nieuw Elan is voorstander van een nieuwe multifunctionele sportaccommodatie voor de binnensport als vervanging van de Rijnstreekhal en de Arena. "Deze nieuwe hal, bij voorkeur in De Bijlen, kan direct meer functies krijgen. Het moet een plek worden waar je kunt sporten, concerten bezoeken en nog veel meer."

Last but not least: Nieuw Elan steunt het streven naar een 400 meter mobiele ijsbaan naar Rotterdams voorbeeld.


Meer nieuws

Wonen en bouwen gisteren 17:11

Feestelijke start bouw Watersportcentrum in Rijnhaven

Vandaag vond in de Rijnhaven een feestelijke bijeenkomst plaats ter viering van de start van de bouw van het toekomstbestendige watersportcentrum van Nova Watersport. Tijdens het evenement deelden eigenaren Floris en Rutger samen met Wethouder Gerard van As hun visie op de toekomst van het gebied en de rol van het nieuwe gebouw.

Evenement gisteren 16:59

Laatste kans! Beleef het EK Voetbal in Park Rijnstroom

Oranjefans, pak je kans! Morgen, op 21 juni, transformeert Park Rijnstroom in dé plek waar je moet zijn voor een onvergetelijke avond vol oranjegekte, live muziek en natuurlijk de spannende wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk, live te volgen op een reusachtig scherm.

Sport gisteren 15:37

Maxime Takken wint zilver op NK Tijdrijden

De 14-jarige Maxime Takken uit Alphen heeft gisteren een knappe prestatie geleverd door de zilveren medaille te winnen op het Nederlands Kampioenschap Tijdrijden in Steenbergen. Over een winderig parcours van 18,9 kilometer wist Maxime in de categorie Nieuweling-meisjes (U17) een gemiddelde snelheid van ruim 38 km/u te behalen, wat haar een tweede plaats opleverde.

Calamiteiten gisteren 15:05

Zwaarbewapende politie-eenheid rijdt verdachte klem op N207

Donderdag is de auto van een verdachte klemgereden door een gespecialiseerde, zwaarbewapende eenheid van de politie. De N207, de provinciale weg tussen Alphen aan den Rijn en Boskoop, werd speciaal voor de arrestatie in beide richtingen afgesloten.

Politiek gisteren 14:28

Bezwaren tegen komst AZC aan Genielaan Alphen aan den Rijn

De voorgenomen vestiging van een asielzoekerscentrum (AZC) aan de Genielaan in Alphen aan den Rijn stuit op bezwaren van omwonenden. Op woensdag 19 juni vond een belangrijke hoorzitting plaats, voorafgaand aan de aankomende beslissing over de omgevingsvergunning.

Evenement gisteren 13:02

Romeinse Dag in Alphen aan den Rijn volledig uitverkocht

De Romeinse Dag op vrijdag 28 juni in het Alphense stadshart is volledig uitverkocht. Op deze dag wordt Alphen-Stad omgetoverd tot een levendig Romeins dorp voor alle leeftijden, met een gevarieerd programma dat onder andere een speurtocht en Romeinse vaartochten omvat. Helaas zijn alle beschikbare tijdsloten voor de Romeinse vaartochten volgeboekt.