Josh Walet
Advertorial Alphens Magazine 2022

De Mobiele Fietsenmaker

Bijna dagelijks rijdt Auke Koster door Alphen aan den Rijn om mensen te helpen met reparaties aan hun fiets. Ongetwijfeld heb je hem wel eens zien rijden in de grote bus van Voorfietsen.nl. Het visitekaartje van de Mobiele Fietsenmaker.

De 40-jarige Alphenaar zit al vanaf zijn 14e in de fietsen. Ooit begon hij als weekendhulp bij een fietsenzaak in Alphen. Het echte vak leerde hij bij Nomen Tweewielers in Reeuwijk. “Ik heb leerwerktrajecten gevolgd”, vertelt Auke. Twee jaar als fietsenmaker en twee jaar bromfietstechniek. “Met bromfietsen doe ik niks. Ik ben echt een fietsenman.”

Fiets repareren

Na enkele jaren in de groothandel gewerkt te hebben, is Auke de branche uitgegaan. Maar het fietsenvak bleef kriebelen. In 2018 schreef hij zich in bij de Kamer van Koophandel. In eerste instantie wilde hij een webshop beginnen, maar daar zag hij vanaf. Zijn keuze viel op het repareren van fietsen. “Ik had een karretje gebouwd met daarop een grote kist en daar weer bovenop een fietsendrager. Met de fiets was ik mobiel. Ik haalde fietsen op, repareerde die en bracht de fietsen daarna weer terug bij de klant.”

Professioneel ingerichte bus

Hoewel het idee leuk was, viel het in de praktijk tegen. Dus besloot hij de fietsen met de auto op te halen. In 2020 kocht hij zijn eerste bus. “Ik heb die ingericht als werkplaats. In de avonden en weekenden ben ik begonnen om een klantenkring op te bouwen. Sinds januari van dit jaar ben ik volledig voor mezelf bezig. Ik ben nu fulltime mobiele fietsenmaker.”

Een nieuwe bus kwam er ook. Ook deze is weer professioneel ingericht. Samen met een collega heeft Auke ruimte gehuurd in een bedrijfshal in Ter Aar. Daar staan ook nieuwe en gebruikte fietsen. “Echt grote klussen haal ik op en repareer ik in Ter Aar. Ik probeer wel zo veel mogelijk onderweg te doen.”

Service staat hoog in het vaandel van Auke. “Mijn kracht is dat ik bij mensen thuiskom”, legt Auke uit. “Als ze tevreden zijn over mijn werk, dan heb je kans dat ze een nieuwe fiets bij mij kopen. De klant vindt dat makkelijk, want dan hoeft hij zelf niet te sleuren met zijn fiets. Ik kom gewoon voorrijden. Als ik dan bij mensen kom, zijn ze altijd blij!”

Dit artikel is eerder verschenen in de elfde editie (december 2022) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Meer nieuws

Advertorial Politiek plein vandaag 12:00

Kamerlid Mohammed Mohandis naar Alphen aan den Rijn

Zaterdag 30 september trappen GroenLinks en PvdA in Alphen aan den Rijn gezamenlijk de campagne af voor de komende Tweede Kamerverkiezingen, samen met Kamerlid Mohammed Mohandis. Onder het genot van een hapje en een drankje wordt er in wijkcentrum Swaenswijk in Alphen aan den Rijn gesproken over de visie, de uitstraling en de uitvoering van de campagne. Alle geïnteresseerden in een groene en sociale toekomst zijn welkom.

Advertorial Theater vandaag 09:22

De Dansers opent het nieuwe dansseizoen in Castellum

Ze staan op de voorkant van de brochure en trappen het dansseizoen van Theater Castellum af: De Dansers. Een gezelschap uit Utrecht dat bekendstaat om hun dansconcerten met energieke moderne dans en livemuziek. Op dinsdag 26 september komt de groep dansers en muzikanten naar Alphen aan den Rijn met hun nieuwste voorstelling ‘Hush’.

Sport vandaag 08:02

Droomstart voor Alphia in de 2e klasse C

Alphia heeft de droomstart van de nieuwe competitie in de 2e klasse C te pakken. De oranjehemden wonnen de eerste wedstrijd met 4-2 van het Wassenaarse SVC'08.