Josh Walet
Advertorial Alphens Magazine 2022

De Mobiele Fietsenmaker

Bijna dagelijks rijdt Auke Koster door Alphen aan den Rijn om mensen te helpen met reparaties aan hun fiets. Ongetwijfeld heb je hem wel eens zien rijden in de grote bus van Voorfietsen.nl. Het visitekaartje van de Mobiele Fietsenmaker.

De 40-jarige Alphenaar zit al vanaf zijn 14e in de fietsen. Ooit begon hij als weekendhulp bij een fietsenzaak in Alphen. Het echte vak leerde hij bij Nomen Tweewielers in Reeuwijk. “Ik heb leerwerktrajecten gevolgd”, vertelt Auke. Twee jaar als fietsenmaker en twee jaar bromfietstechniek. “Met bromfietsen doe ik niks. Ik ben echt een fietsenman.”

Fiets repareren

Na enkele jaren in de groothandel gewerkt te hebben, is Auke de branche uitgegaan. Maar het fietsenvak bleef kriebelen. In 2018 schreef hij zich in bij de Kamer van Koophandel. In eerste instantie wilde hij een webshop beginnen, maar daar zag hij vanaf. Zijn keuze viel op het repareren van fietsen. “Ik had een karretje gebouwd met daarop een grote kist en daar weer bovenop een fietsendrager. Met de fiets was ik mobiel. Ik haalde fietsen op, repareerde die en bracht de fietsen daarna weer terug bij de klant.”

Professioneel ingerichte bus

Hoewel het idee leuk was, viel het in de praktijk tegen. Dus besloot hij de fietsen met de auto op te halen. In 2020 kocht hij zijn eerste bus. “Ik heb die ingericht als werkplaats. In de avonden en weekenden ben ik begonnen om een klantenkring op te bouwen. Sinds januari van dit jaar ben ik volledig voor mezelf bezig. Ik ben nu fulltime mobiele fietsenmaker.”

Een nieuwe bus kwam er ook. Ook deze is weer professioneel ingericht. Samen met een collega heeft Auke ruimte gehuurd in een bedrijfshal in Ter Aar. Daar staan ook nieuwe en gebruikte fietsen. “Echt grote klussen haal ik op en repareer ik in Ter Aar. Ik probeer wel zo veel mogelijk onderweg te doen.”

Service staat hoog in het vaandel van Auke. “Mijn kracht is dat ik bij mensen thuiskom”, legt Auke uit. “Als ze tevreden zijn over mijn werk, dan heb je kans dat ze een nieuwe fiets bij mij kopen. De klant vindt dat makkelijk, want dan hoeft hij zelf niet te sleuren met zijn fiets. Ik kom gewoon voorrijden. Als ik dan bij mensen kom, zijn ze altijd blij!”

Dit artikel is eerder verschenen in de elfde editie (december 2022) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Meer nieuws

Wonen en bouwen gisteren 17:11

Feestelijke start bouw Watersportcentrum in Rijnhaven

Vandaag vond in de Rijnhaven een feestelijke bijeenkomst plaats ter viering van de start van de bouw van het toekomstbestendige watersportcentrum van Nova Watersport. Tijdens het evenement deelden eigenaren Floris en Rutger samen met Wethouder Gerard van As hun visie op de toekomst van het gebied en de rol van het nieuwe gebouw.

Evenement gisteren 16:59

Laatste kans! Beleef het EK Voetbal in Park Rijnstroom

Oranjefans, pak je kans! Morgen, op 21 juni, transformeert Park Rijnstroom in dé plek waar je moet zijn voor een onvergetelijke avond vol oranjegekte, live muziek en natuurlijk de spannende wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk, live te volgen op een reusachtig scherm.

Sport gisteren 15:37

Maxime Takken wint zilver op NK Tijdrijden

De 14-jarige Maxime Takken uit Alphen heeft gisteren een knappe prestatie geleverd door de zilveren medaille te winnen op het Nederlands Kampioenschap Tijdrijden in Steenbergen. Over een winderig parcours van 18,9 kilometer wist Maxime in de categorie Nieuweling-meisjes (U17) een gemiddelde snelheid van ruim 38 km/u te behalen, wat haar een tweede plaats opleverde.

Calamiteiten gisteren 15:05

Zwaarbewapende politie-eenheid rijdt verdachte klem op N207

Donderdag is de auto van een verdachte klemgereden door een gespecialiseerde, zwaarbewapende eenheid van de politie. De N207, de provinciale weg tussen Alphen aan den Rijn en Boskoop, werd speciaal voor de arrestatie in beide richtingen afgesloten.

Politiek gisteren 14:28

Bezwaren tegen komst AZC aan Genielaan Alphen aan den Rijn

De voorgenomen vestiging van een asielzoekerscentrum (AZC) aan de Genielaan in Alphen aan den Rijn stuit op bezwaren van omwonenden. Op woensdag 19 juni vond een belangrijke hoorzitting plaats, voorafgaand aan de aankomende beslissing over de omgevingsvergunning.

Evenement gisteren 13:02

Romeinse Dag in Alphen aan den Rijn volledig uitverkocht

De Romeinse Dag op vrijdag 28 juni in het Alphense stadshart is volledig uitverkocht. Op deze dag wordt Alphen-Stad omgetoverd tot een levendig Romeins dorp voor alle leeftijden, met een gevarieerd programma dat onder andere een speurtocht en Romeinse vaartochten omvat. Helaas zijn alle beschikbare tijdsloten voor de Romeinse vaartochten volgeboekt.