Josh Walet
Advertorial Alphens Magazine 2022

De Mobiele Fietsenmaker

Bijna dagelijks rijdt Auke Koster door Alphen aan den Rijn om mensen te helpen met reparaties aan hun fiets. Ongetwijfeld heb je hem wel eens zien rijden in de grote bus van Voorfietsen.nl. Het visitekaartje van de Mobiele Fietsenmaker.

De 40-jarige Alphenaar zit al vanaf zijn 14e in de fietsen. Ooit begon hij als weekendhulp bij een fietsenzaak in Alphen. Het echte vak leerde hij bij Nomen Tweewielers in Reeuwijk. “Ik heb leerwerktrajecten gevolgd”, vertelt Auke. Twee jaar als fietsenmaker en twee jaar bromfietstechniek. “Met bromfietsen doe ik niks. Ik ben echt een fietsenman.”

Fiets repareren

Na enkele jaren in de groothandel gewerkt te hebben, is Auke de branche uitgegaan. Maar het fietsenvak bleef kriebelen. In 2018 schreef hij zich in bij de Kamer van Koophandel. In eerste instantie wilde hij een webshop beginnen, maar daar zag hij vanaf. Zijn keuze viel op het repareren van fietsen. “Ik had een karretje gebouwd met daarop een grote kist en daar weer bovenop een fietsendrager. Met de fiets was ik mobiel. Ik haalde fietsen op, repareerde die en bracht de fietsen daarna weer terug bij de klant.”

Professioneel ingerichte bus

Hoewel het idee leuk was, viel het in de praktijk tegen. Dus besloot hij de fietsen met de auto op te halen. In 2020 kocht hij zijn eerste bus. “Ik heb die ingericht als werkplaats. In de avonden en weekenden ben ik begonnen om een klantenkring op te bouwen. Sinds januari van dit jaar ben ik volledig voor mezelf bezig. Ik ben nu fulltime mobiele fietsenmaker.”

Een nieuwe bus kwam er ook. Ook deze is weer professioneel ingericht. Samen met een collega heeft Auke ruimte gehuurd in een bedrijfshal in Ter Aar. Daar staan ook nieuwe en gebruikte fietsen. “Echt grote klussen haal ik op en repareer ik in Ter Aar. Ik probeer wel zo veel mogelijk onderweg te doen.”

Service staat hoog in het vaandel van Auke. “Mijn kracht is dat ik bij mensen thuiskom”, legt Auke uit. “Als ze tevreden zijn over mijn werk, dan heb je kans dat ze een nieuwe fiets bij mij kopen. De klant vindt dat makkelijk, want dan hoeft hij zelf niet te sleuren met zijn fiets. Ik kom gewoon voorrijden. Als ik dan bij mensen kom, zijn ze altijd blij!”

Dit artikel is eerder verschenen in de elfde editie (december 2022) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Meer nieuws

Advertorial Horeca gisteren 17:09

Vier de liefde bij McDonald's Alphen aan den Rijn

Valentijnsdag. De dag van de liefde. Om die dag te vieren organiseert McDonald's op 14 februari diverse leuke acties. Wil jij weten wat je kan verwachten die dag? Lees dan snel verder.

Politie en handhaving gisteren 16:18

Sorteerbedrijf treft mogelijk explosief aan

Op vrijdagochtend 27 januari werd de politie naar een bedrijf, gespecialiseerd in het sorteren van metalen, aan de Tankval in Alphen aan den Rijn gestuurd. Medewerkers van het sorteerbedrijf hadden hier tijdens werkzaamheden mogelijk een explosief aangetroffen.

Werkzaamheden gisteren 15:24

Dit gaat er gebeuren tijdens de onderhoudswerkzaamheden aan Rijndijk-Oost

Op dinsdag 7 februari starten de werkzaamheden voor het onderhoud aan de Rijndijk-Oost. Tijdens de werkzaamheden zal het gedeelte tussen De Hoorn en het Oostvaartpad afgesloten zijn voor alle gemotoriseerd doorgaand verkeer. Maar wat voor werkzaamheden zullen er uitgevoerd worden?

Politie en handhaving gisteren 14:33

Politie gaat meer controleren op sluipverkeer bij de Oudshoornseweg

Dat je met de auto niet meer vanaf het begin van de Oudshoornseweg naar het eind kan wordt door sommige inwoners als vervelend ervaren. Je moet dan namelijk ‘helemaal omrijden’. Sommige weggebruikers kiezen daarom alsnog voor de korte route over de Oudshoornseweg, wat verboden is.

Advertorial Werken gisteren 13:39

Danny groeit bij Duijvelaar, van stagiair naar productmanager

Danny: “In 1995 deed ik mijn afstudeerproject van de Amsterdamse Scheepvaartschool bij Duijvelaar Pompen. Nu nog een baan; de behulpzame dames van de marketingafdeling van Duijvelaar hebben mij destijds geholpen met het schrijven van mijn sollicitatiebrief. Ik werd aangenomen en ik ben nu productmanager bij Duijvelaar. Maar ik ben daar ooit begónnen als servicemonteur.”

Politie en handhaving gisteren 12:46

Auto-inbraak Kerk en Zanen: dashboard van een BMW verwijderd

In de nacht van maandag 30 op dinsdag 31 januari heeft er een auto-inbraak plaatsgevonden in Kerk en Zanen. De daders gingen niet met lege handen naar huis. Zij hebben het dashboard van de BMW meegenomen.