NK Bonaken

De nieuwe Nederlands Kampioen Bonaken is een Alphenaar

Piet van Zelst uit Alphen aan den Rijn is Nederlands Kampioen Bonaken 2021 geworden. 

In een spannende finale zegevierde Van Zelst zaterdag 6 november over Herman de Jong uit Uithoorn die tweede werd, Bert Vermeulen uit Alphen aan den Rijn (derde), Maaike Bloemsma uit Leimuiden (vierde) en Ruud Turk uit Leimuiden (vijfde).

Zwabber en rookie

Het twintigste NK Bonaken werd zaterdag 6 november gehouden bij Café Keijzer in Leimuiden. Het NK telde dit jaar maar liefst 106 deelnemers uit heel Nederland. Van Ootmarsum tot Geleen. Rijnsaterwoudenaar Jan van den Hoek eindigde als allerlaatste en kreeg een zwabber mee naar huis. Een zwabber is behalve een huishoudelijk product ook een Bonaakterm. 

De organiserende Stichting Bonaken Nederland heeft het spel Bonaken in 2017 met succes voorgedragen voor de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. In het kader van die aanwijzing is de stichting in 2018 van start gegaan met de Bonaken Academie. De afgelopen weken hebben ongeveer twintig spelers les gehad in het bijzondere (café)kaartspel. Voor de nieuwkomers was ook dit jaar een prijs: Rookie van het jaar. De meest talentvolle nieuwkomer was zaterdag Dirk van der Plas uit Katwijk die met een delegatie uit het vissersdorp naar Leimuiden was afgereisd.

(Café)kaartspel als traditie

De Stichting Bonaken Nederland heeft het spel voorgedragen om er zeker van te zijn dat de spelregels - de ziel van het spel - tot in lengte van jaren gekoesterd, beschermd en geconserveerd worden. In het kader van deze aanwijzing worden de komende jaren allerhande acties opgezet om het kaartspel onder de aandacht van Nederlandse bevolking en jongere generaties te brengen.

“Alleen al bij Café Keijzer in Leimuiden wordt al 100 jaar gebonaakt, en misschien wel veel langer. We zijn het de generaties die ons voor gingen verschuldigd deze prachtige traditie in ere te houden maar ook gaandeweg over te dragen aan volgende generaties. De erkenning van Bonaken als immaterieel cultureel erfgoed is een geweldige steuntje in de rug”, aldus Wim Buskermolen, de voorzitter van de Stichting Bonaken Nederland.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Magazine 2021 gisteren 16:50

‘Het bunkertje’ onder de Salvatorikerk verdwijnt

We schrijven 1969 als na een innige samenwerking tussen de Hervormde en Alphense kerken onder de Salvatorikerk een jeugdsociëteit genaamd ‘Het Bunkertje’ haar deuren opent. Uitgangspunt was de jeugd vanaf 18 jaar elkaar te laten ontmoeten en ze zodoende weghouden van Café Markx en Midas. 

Coronavirus in Alphen gisteren 15:43

GGD adviseert eerste tweede prik na coronabesmetting, maar waarom?

Het callcenter van de GGD wordt veel gebeld door mensen die corona hebben gehad en één vaccinatie hebben. Zij vragen zich af of zij beter een tweede prik of een boosterprik kunnen halen. “Ons advies is om een tweede prik te halen”, aldus de GGD. Maar waarom is dat?

Oud Alphen gisteren 14:26

Oud Alphen: de Alphense brug door de jaren heen

De Alphense brug bestaat in vele gedaantes al eeuwenlang. De oudste beschrijvingen vertellen van een stenen brug met twee bogen, waar kleine schepen onder door konden varen.

Alphens Magazine 2021 gisteren 12:01

Terugblik: megajacht van 94 meter vaart door Alphen aan den Rijn

Een aantal keer per jaar vaart er een megajacht door de Alphense wateren. Ondanks dat dit betekent dat de bruggen langer open staan, kijken Alphenaren altijd erg uit naar het bewonderen van de megajachten. Het megajacht dat afgelopen april voorbij kwam varen, zal bij niemand onopgemerkt zijn gebleven. Viva voer toen door Alphen aan den Rijn richting zee voor een proefvaart. En dat was behoorlijk passen en meten, want het megajacht had een lengte van maar liefst 94 meter. 

Advertorial Winkels gisteren 10:39

De wijncursussen bij La Bodega ’87 gaan weer beginnen!

Heb jij altijd al meer willen leren over wijn? Doe dan nu mee met de wijncursussen van La Bodega ’87! Onder begeleiding van bevoegd en ervaren gastronomie docent en register vinoloog Ton Wortelboer ontdek je de bijzondere wereld van wijn.