Zomerspektakel aan het Meer

De Obstacle Run is hét sportieve evenement vol plezier, hindernissen en spektakel

Een route door zand, water, modder en obstakels. Dat is de Obstacle Run. Als iemand hier geen genoeg van kan krijgen, dan is het Alphenaar Ricardo van den Belt wel. Het zal je dan ook niet verbazen dat hij al sinds de eerste editie betrokken is bij de Obstacle Run in Alphen aan den Rijn. “Klimmen en klauteren over water en land, mooier kan niet!”

In 2015 vond er voor het eerst een Obstacle Run plaats in Alphen aan den Rijn. Drie mensen waren al bezig met het opzetten van het evenement toen Ricardo van den Belt zich bij de organisatie voegde. “Het kwam eigenlijk op een perfect moment. In 2015 had ik me namelijk ook voor het eerst geplaatst voor het EK en WK obstacle running”, zegt Ricardo. “Voor het evenement in Alphen werd ik ingeschakeld als een soort specialist. Ik was namelijk de enige met ervaring in obstacle running.”

Focus op plezier

Vanaf het begin nam Ricardo het parcours en de obstakels voor zijn rekening. “Tijdens de eerste editie begonnen we met de afstanden 5, 10 en 15 kilometer. Ook zaten er veel wedstrijdelementen in. Dat bleek alleen niet te werken, daar kwamen we snel achter. Door de jaren heen is de focus veel meer verschoven naar fun, familie en vrienden. Daar hoorden ook andere afstanden bij. Zo hebben we edities gehad met 3, 6, 8 en 12 kilometer, verspreid over twee dagen. Dit jaar doen we het anders. We organiseren de Obstacle Run alleen op zondag en hebben twee afstanden: 4 en 8 kilometer.”

Inmiddels regelt Ricardo een hoop samen met zijn vriendin Marloes Verdiesen. Hij licht toe: “Zij doet het parcours en ik de obstakels. Veel ideeën voor de Obstacle Run komen aan onze keukentafel tot stand. En we doen het beide met veel enthousiasme. Dat moet ook wel, want eigenlijk ben je er het hele jaar door mee bezig. Hebben we het ene jaar afgesloten met een evaluatie? Dan beginnen we direct met plannen maken voor de volgende editie. Daar komt een hoop bij kijken.”

Ricardo vervolgt: “We moeten bijvoorbeeld kijken hoe de route die we uitstippelen eraan toe is. Moet de sloot uitgebaggerd worden? Moeten we het gras maaien? En op welke plekken langs de route moeten vrijwilligers komen te staan om alles in goede banen te begeleiden? Dit komt allemaal de veiligheid van het evenement ten goede, en dat is waar het voor ons om draait. Als er ook maar een kans is dat een obstakel niet veilig is, schrappen we het. We nemen geen onnodige risico’s.”

Tekst loopt door onder de afbeelding.

ricardo en marloes .jpg

Vijftig obstakels in de ‘opslag’

Langs het parcours van de Obstacle Run staan vaak zo’n 25 à 40 obstakels, afhankelijk van de afstand die je loopt. Voorheen stonden al deze obstakels in de opslag, maar een paar jaar geleden kwam daar verandering in. Op steenworp afstand van het evenemententerrein realiseerden Ricardo en Marloes Fort Alpha. “Dat we een evenement als de Obstacle Run kunnen organiseren in Alphen is natuurlijk onwijs gaaf. Maar wij dachten: hoe tof is het als we ook een parcours hebben waar je het hele jaar door kunt trainen en oefenen voor deze sportieve uitdaging? Zoiets ontbrak nog in de Randstad.”

Sinds de opening van Fort Alpha vind je daar ook een groot deel van de obstakels terug die tijdens de Obstacle Run op het parcours te vinden zijn. “De obstakels die bij Fort Alpha staan, tillen we op en zetten we op het parcours van de Obstacle Run neer.” Ricardo corrigeert zichzelf: “Eigenlijk moet ik het anders zeggen: voorheen stonden de obstakels in de opslag, maar nu is Fort Alpha een soort van de opslag geworden. Tijdens de Obstacle Run zetten we met al deze obstakels een parcours uit door het Zegerslootgebied, de rest van het jaar staan de obstakels op het terrein van Fort Alpha.”

Door de jaren heen zijn er veel obstakels ontwikkeld voor de Obstacle Run. Dat is ook wel te zien aan de vijftig obstakels die bij Fort Alpha staan. “Het staat nu zo vol dat we ervoor kiezen om vooral onderhoud te plegen aan de obstakels die we hebben, in plaats van volop nieuwe obstakels te ontwikkelen”, vertelt Ricardo. Zien we dan echt alleen maar bestaande obstakels terug op zondag 4 juni? “Nee, dat niet. We pakken altijd uit met iets spectaculairs voor het eindobstakel. Dit ontwikkelen we samen met Van Mil, één van onze hoofdsponsoren. Hierin kunnen we echt onze creativiteit kwijt. Dat is ook wat het zo leuk maakt.”

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Zomerspektakel aan het Meer

Betrokken sponsoren en vrijwilligers

Over sponsoren gesproken: dit jaar maakte Ricardo ook voor het eerst deel uit van de sponsorcommissie. Trots vertelt hij: “Ik heb Keukenwarenhuis.nl binnengehaald als nieuwe hoofdsponsor. Rianne werkt daar en doet al jaren vrijwilligerswerk bij de Obstacle Run. Toen ik zag dat Keukenwarenhuis.nl hoofdsponsor was van de 20 van Alphen, zei ik: waarom sponsoren jullie niet ook de Obstacle Run? Rianne reageerde direct enthousiast. Niet veel later was het ook snel geregeld met alle andere betrokkenen. Keukenwarenhuis.nl krijgt als hoofdsponsor een heel tof obstakel, natuurlijk met spandoeken erop.”

Dit brengt Ricardo niet alleen op het belang van sponsoren, maar ook van vrijwilligers. “Zowel sponsoren als vrijwilligers zijn onmisbaar voor het evenement. Daarom is onze dankbaarheid ook groot, elke editie weer. Samen slagen we erin om een onwijs gaaf evenement neer te zetten, waar een paar duizend mensen aan deelnemen. Ik zie het dan ook echt als een teamprestatie; zonder sponsoren hebben we geen obstakels, en zonder vrijwilligers kunnen we het evenement niet organiseren. Ik kan niet wachten totdat alles samenkomt op 4 juni en alle deelnemers weer kunnen genieten van het parcours en de obstakels. Het belooft weer één groot spektakel te worden!“

Koop je tickets voor het Zomerspektakel aan het Meer >

Koop je tickets voor de Obstacle Run >


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 16:03

Groei deze zomer met Let's Recruit!

De zomer is aangebroken! De tijd om na te denken over nieuwe stappen in je carrière: wil je je in je huidige gebied ontwikkelen of ben je klaar voor een switch? Let’s Recruit! houdt je via Instagram op de hoogte van het nieuwste vacatureaanbod. Volg ze nu en maak kans op een zomerse prijs! 

Maatschappelijk vandaag 14:35

Ladies Circle Groene Hart overhandigt cheque van 1.000 euro aan het Jeroen Heitzman Accufonds

Met de Circle Cycle ’24 heeft Ladies Circle Groene Hart € 1000 bijeen gefietst voor het Jeroen Heitzman Accufonds van de Alphense Fietsmaatjes. Op zondag 21 april fietsten vijfenveertig gesponsorde deelnemers deze tocht van 24 kilometer langs de mooiste plekken rondom Alphen aan den Rijn. Dat leverde een cheque van € 1000 euro op, die op 12 juli door Marjon van Rijs en Emmy Rijnsburger aan het fonds is overhandigd.

Overige vandaag 13:42

Gratis scootmobielcursus in Alphen aan den Rijn groot succes

Op woensdag 2 juli vond er een waardevolle en informatieve scootmobielcursus plaats bij Atletiekvereniging AAV'36. Deze cursus, georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland (VVN) Alphen aan den Rijn in samenwerking met Welzorg, Vegro en Ergozorg, bood scootmobielgebruikers de kans om hun rijvaardigheden te verbeteren en hun kennis van verkeersregels op te frissen. Daarnaast konden deelnemers die nog niet over een eigen scootmobiel beschikten er kennis mee maken.

Maatschappelijk vandaag 12:08

Wheels 4 Rescue schenkt ambulance aan ziekenhuis in Gambia

Tijdens hun vakantie in Gambia zagen Sjaak en Hester Zevenhoven de zorgwekkende staat van de gezondheidszorg. Veel ziekenhuizen zijn verouderd, slecht uitgerust en kampen met een tekort aan medicijnen en gekwalificeerd personeel, wat leidt tot hoge kosten en beperkte toegang tot zorg. De kinder- en moedersterftecijfers behoren tot de hoogste ter wereld door een gebrek aan prenatale zorg en gezondheidseducatie.

Verkeer en vervoer vandaag 10:29

Vakantiedrukte: Tips voor een soepele reis op Zwarte Zaterdag

Zaterdag 20 juli is het weer zover: Zwarte Zaterdag. Deze dag staat bekend als een van de drukste verkeersdagen van het jaar, wanneer miljoenen Europeanen massaal op vakantie gaan. De wegen naar populaire vakantiebestemmingen, zoals Zuid-Frankrijk, Spanje en Italië, raken overvol en files zijn onvermijdelijk.