De oorlog in beeld

Toen op 7 mei 1945 bekend werd dat een dag later een stoet van de Prinses Irenebrigade en geallieerden via de Rijndijk naar Den Haag te zien zou zijn, regelden de zusters van ’t Zwaantje, Rijndijk Oost, dat de kinderen van de Rijndijk, de Groenendijk en Koudekerk in optocht konden gaan kijken naar hun berijders. Op zich al een unieke samenwerking tussen het katholieke Hazerswoude en het protestantse Koudekerk.   

Er werd een optocht georganiseerd met taferelen die oorlog en bevrijding verbeeldden.

Willy Straver was koningin Wilhelmina en zat op een versierde ponywagen. Een groep ‘zigeuners’ trok mee met hun woonwagen. Van tijd tot tijd werd er een po leeggegooid uit het raam. Dat paste binnen het beeld dat men toen had van Roma en Sinti. Een ‘legertje’ uit de Groenendijk had van koekblikken een tank gemaakt met echte wielen en voorop een ster geschilderd. Er stond een groot kanon van stalen pijp op met een sluitstuk. De jongens staken rotjes in de buis af, wat een fikse knal en rook uit de zogenaamde loop opleverde. Een aantal kinderen vormde een bruidsstoet. Eindelijk kon er weer in vrijheid getrouwd worden.

De stoet startte in ’t Zwaantje en trok langs de Nationaal Christelijke school aan de Rijndijk. Bij de Koudekerkse brug sloten de Koudekerkse scholen aan. Daarna liepen de kinderen via de Dorpsstraat en de Honsdijk richting Leiderdorp. Bij Nieuw Werklust werden ze over gevaren. Weer op de Rijndijk kwamen de Groenendijkse kinderen erbij. Op de terugweg richting Alphen kwamen de eerste militaire voertuigen al in zicht. De vele kinderen hadden een onvergetelijke dag. Maarten Reyneveld, die toen al naar de agrarische school ging, was lichtelijk teleurgesteld. Zijn meester had voorspeld dat de Engelsen vast en zeker op hun prachtige paarden voorbij zouden komen, en dat was helaas niet gebeurd.

Bij de afbeeldingen:
De kinderoptocht in Koudekerk op de Hoogewaard.
Overal in het land werden tijdens bevrijdingsfeesten dit soort optochten gehouden, zo ook in Benthuizen op 6 september.

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven. Ook de gemeente Alphen aan den Rijn staat volgend jaar stil bij de bevrijding. Elke maand zal Bernadette Verhoef ons meenemen in een mooi artikel.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Coronavirus in Alphen gisteren 17:29

Corona-proof naar school: de middelbare scholen zijn weer open

Uitgestippelde looproutes, pauzes in lokalen, kleine klassen en ‘terugkomdagen’. Er ging veel voorbereiding aan vooraf, maar de middelbare scholen in Alphen zijn er helemaal klaar voor om weer leerlingen te ontvangen.  

Natuur en recreatie gisteren 16:49

Babynieuws vanuit Avifauna

Hoera! Afgelopen weekend zijn er vier vogels geboren in Vogelpark Avifauna. De jonge dieren kun je bewonderen in de Tropenhal.

Politiek gisteren 15:58

Alphen wil regionale invulling Klimaatakkoord iets scherper

De gemeente Alphen aan den Rijn is het eens met de Regionale Energie Strategie (RES) van de Regio Holland Rijnland. Toch willen zowel burgemeester en wethouders als de politieke partijen een aantal aanscherpingen.

Calamiteiten gisteren 14:39

Fietser zwaargewond na aanrijding

Op de Burgemeester Bruins Slotsingel in Alphen heeft er een ongeval plaatsgevonden. Een fietser is hierbij zwaargewond geraakt.