De oorlog in beeld

Toen op 7 mei 1945 bekend werd dat een dag later een stoet van de Prinses Irenebrigade en geallieerden via de Rijndijk naar Den Haag te zien zou zijn, regelden de zusters van ’t Zwaantje, Rijndijk Oost, dat de kinderen van de Rijndijk, de Groenendijk en Koudekerk in optocht konden gaan kijken naar hun berijders. Op zich al een unieke samenwerking tussen het katholieke Hazerswoude en het protestantse Koudekerk.   

Er werd een optocht georganiseerd met taferelen die oorlog en bevrijding verbeeldden.

Willy Straver was koningin Wilhelmina en zat op een versierde ponywagen. Een groep ‘zigeuners’ trok mee met hun woonwagen. Van tijd tot tijd werd er een po leeggegooid uit het raam. Dat paste binnen het beeld dat men toen had van Roma en Sinti. Een ‘legertje’ uit de Groenendijk had van koekblikken een tank gemaakt met echte wielen en voorop een ster geschilderd. Er stond een groot kanon van stalen pijp op met een sluitstuk. De jongens staken rotjes in de buis af, wat een fikse knal en rook uit de zogenaamde loop opleverde. Een aantal kinderen vormde een bruidsstoet. Eindelijk kon er weer in vrijheid getrouwd worden.

De stoet startte in ’t Zwaantje en trok langs de Nationaal Christelijke school aan de Rijndijk. Bij de Koudekerkse brug sloten de Koudekerkse scholen aan. Daarna liepen de kinderen via de Dorpsstraat en de Honsdijk richting Leiderdorp. Bij Nieuw Werklust werden ze over gevaren. Weer op de Rijndijk kwamen de Groenendijkse kinderen erbij. Op de terugweg richting Alphen kwamen de eerste militaire voertuigen al in zicht. De vele kinderen hadden een onvergetelijke dag. Maarten Reyneveld, die toen al naar de agrarische school ging, was lichtelijk teleurgesteld. Zijn meester had voorspeld dat de Engelsen vast en zeker op hun prachtige paarden voorbij zouden komen, en dat was helaas niet gebeurd.

Bij de afbeeldingen:
De kinderoptocht in Koudekerk op de Hoogewaard.
Overal in het land werden tijdens bevrijdingsfeesten dit soort optochten gehouden, zo ook in Benthuizen op 6 september.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Horeca gisteren 11:15

Restaurantweek: Grand Café Eight

Van 31 oktober tot en met 10 november 2019 wordt de Alphens Restaurantweek georganiseerd. Wij brengen je in de gelegenheid om kennis te maken met de beste restaurants in Alphen. Dit keer het menu van Grand Café Eight.

Advertorial Overige 19 okt. 2019 15:52

Gek van Fietsen is jouw nieuwe Qwic dealer

Sinds 1 oktober 2019 heeft Alphen aan den Rijn een nieuwe Qwic dealer. Met de sluiting van GABO Mobiliteitshuis is het dealerschap overgedragen aan Gek van Fietsen. Ook het onderhoud en het verzekeringswerk is overgenomen door het familiebedrijf. Huidige Qwic berijders hoeven zich dus geen zorgen te maken! Nog geen Qwic, maar wel interesse? Deze week zal de nieuwe collectie Qwic e-bikes in de showroom van Gek van Fietsen te zien zijn.  

Horeca 19 okt. 2019 14:46

Restaurantweek: Tijsterman

Van 31 oktober tot en met 10 november 2019 wordt de Alphens Restaurantweek georganiseerd. Wij brengen je in de gelegenheid om kennis te maken met de beste restaurants in Alphen. Dit keer de beurt aan Tijsterman.