Groene Cirkel Bijenlandschap

De resultaten van de Nationale Bijentelling: van Honingbijen tot Tuinhommels

In het weekend van 17 en 18 april deden mensen massaal mee aan de Nationale Bijentelling. Vanuit de tuin, het balkon of een andere plek met veel groen kon iedereen participeren. Een recordaantal van 11.000 mensen deden mee. Ook Alphenaren deden een duit in het zakje. 

Door heel Nederland werden de wilde bijen geteld tijdens het jaarlijks terugkerende onderzoek. Dit onderzoek is hard nodig, want van de 358 soorten wilde bijen in Nederland is de helft bedreigd. Wilde bijen zijn belangrijk voor onze voedselvoorziening: 80 procent van onze eetbare gewassen is voor bestuiving afhankelijk van bijen en andere insecten. 

Wilde bijen in Alphen 

Alphenaren namen in het weekend van 17 en 18 april ook deel aan de bijentelling. Er werden allerlei soorten bijen gespot in Alphen: Sachembijen, Honingbijen, Tuinhommels, Limonadewespen, Akkerhommels, Rosse metselbijen, Gehoornde metselbijen en tal van andere bijsoorten komen in de buurt voor. Met de honingbij stipt op één. 

Landelijk 

11.149 mensen telden gezamenlijk zo’n 200.000 bijen. In de top tien valt te zien dat in Nederland de Honingbij op plek één staat met 55.037 tellingen. Op plek twee staat de Rosse Metselbij (12.966 keer) en op de derde plaats staat de Aardhommel/Veldhommel met 12.774 tellingen.

Bijentelling in Archeon 

Museumpark Archeon deed op 16 april ook mee aan de jaarlijkse bijentelling. In Archeon komen de meeste bijensoorten voor van heel Zuid-Holland. Volgens coördinator Bijenlandschap Groene Cirkels van het park, Wiel van der Mark, is de telling erg handig voor de bijenwerkgroep van Archeon. ‘’Daarmee kan je zien of hun werk om meer voedselgelegenheid de bijenpopulatie doet vergroten. De bijenwerkgroep van Archeon creëert voedselgelegenheid door het planten van inheemse bomen, struiken en planten waar bijen stuifmeel en nectar vandaan halen, zoals nu de paardenbloemen en de katjes van de wilg.’’


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Winacties tien jaar Alphens vandaag 09:53

WINNEN: een diner voor twee bij Proeflokaal Bregje

Alphens.nl bestaat deze week 10 jaar en daarom pakken we uit met toffe winacties. Dit keer mogen wij een diner voor twee bij Proeflokaal Bregje weggeven. Dat wordt ongetwijfeld genieten!

Rechtszaak gisteren 18:29

Rechtbank oordeelt: celstraf voor complotdenker

Zaterdag protesteerde een groep mensen bij de Alphense gevangenis nog voor het vrijlaten van complotdenker Wouter Raatgever (53). Maar vrijlating zit er voorlopig nog niet in. De 53-jarige is veroordeeld tot negen maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk.