Alphens EV
Blog Opinie

De Stem van Alphen doet aan eigenbelang

De renovatie van winkelcentrum De Aarhof in combinatie met de bouw van twee woontorens is een heel ambitieus plan. Daarom gaat de Alphense politiek niet over een nacht ijs. Nu is er ook De Stem van Alphen en die stichting is faliekant tegen. Maar: is dat niet gewoon ingegeven door eigenbelang?

Not In My BackYard oftewel NIMBY. Iedereen weet dat er dringend woningen bij moeten in Alphen-Stad, maar omwonenden en andere actievoerders schieten elke mogelijkheid bij voorbaat af. Wel heel hard ‘nee’ roepen, maar geen alternatieven voorstellen.

Een heel aparte NIMBY-actie werd afgelopen week in de steigers gezet.
De actiegroep De Stem van Alphen heeft zichzelf als stichting neergezet en is een petitie gestart om twee woontorens met een maximale hoogte van 61 meter te voorkomen.
Op de website worden de torens een krankzinnige ingreep met grote fysieke en financiële gevolgen genoemd. Ook is te lezen dat de stichting de Alphense burger, ondernemer en vastgoedeigenaar bewust wil maken van de absoluut niet realistische hoogte van de torens in het stadshart.

Maar liefst drie insprekers van hetzelfde vastgoedbedrijf waren bereid om de Alphense politiek donderdag duidelijk te maken hoe verkeerd die woontorens zijn. Achtereenvolgens waren de investment manager, de bestuurder en de directeur van Duinweide Investering aan het woord.
De nummers twee en drie, een echtpaar, melden dat zij aan Aarkade 5-8 wonen. Dit zijn echter winkelpanden onder meer Barista. Wat niet wordt vermeld is dat deze panden samen in een VVvE zitten en dat die is gevestigd op hetzelfde adres als vastgoedbedrijf Duinweide.
En ja, de Aarkade 5 - 8 is inderdaad vlakbij de geplande locatie van de woontorens. De stem van NIMBY dus. Niet De Stem van Alphen.

Interessant is dat op de gloedjenagelnieuwe facebookpagina van De Stem direct advertenties zijn geplaatst, betaald door het vastgoedbedrijf. Deze ads roepen op om de petitie te tekenen.
Maar, in tegenstelling tot de bewering over massale steun van De Stem voorafgaand aan het politieke overleg, laat die facebookactie vooral zien dat de woontorens in iets van 80-90 procent van de reacties worden gesteund. Oftewel: de stem van de Alphenaren gaat niet naar de petitie maar naar het bouwen van die woontorens.

Nu het volgende punt: welk belang heeft dat vastgoedbedrijf dan?
Er komt een aap zo uit de mouw. Die aap is de wens om zelf de grond aan te kopen. Voor 2 miljoen euro. En vervolgens als vastgoedbedrijf zelf de winst opstrijken als deze ofwel wordt doorverkocht of als er zelf wordt ontwikkeld.
En er is nog een aap. Het zieltogende winkelcentrum heeft jaren te koop gestaan. Niemand wilde het hebben en toen het eindelijk verkocht was, werd er niets ontwikkeld en gerenoveerd. Dus waarom toen niet de handschoen opgepakt en aangekocht? Kansen genoeg, maar kennelijk te lang gewacht.

De aankoop door de huidige eigenaar is een godsgeschenk: een duidelijke visie, veel ambitie, serieuze plannen en een behoorlijk bedrijf als geldschieter. Wat wil je als stad nog meer om dat winkelcentrum van de grond te trekken en een groot aantal woningen te realiseren?

Met dank aan Michiel den Ouden voor zijn reactie op de petitie op de facebookpagina van De Stem van Alphen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 14:50

Vier samen Koningsdag bij Lodge Alphen

Koningsdag komt eraan en dat betekent: tijd voor een feestje, ook nu. Vier samen met vrienden en/of familie jouw Koningsdag op het kleedjesterras bij Lodge Alphen!

Evenementen vandaag 14:00

Party alert: het eerste deel van de line up voor Vrij & Blij 2021 is bekend

Het moment waarop iedereen het afgelopen jaar heeft gewacht, is daar. We mogen weer feesten! Vrij & Blij 2021 belooft in juli twee dagen feest, en bij een goed feest horen grote artiesten. De organisatie is trots dat ze het eerste deel van de line up bekend kunnen maken, deel twee volgt zeer binnenkort.

Advertorial Overige vandaag 09:53

Misofonie groepstraining voor jongeren bij de Praktijk4Kids

Heeft jouw zoon/dochter last van misofonie? Het dagelijks leven kan er zo erg onder lijden, dat er behandeling nodig is. Bij de Praktijk4Kids wordt deze behandeling aangeboden door orthopedagoog Kayleigh Hillebrand.