Alphens EV
Blog Opinie

De Stem van Alphen doet aan eigenbelang

De renovatie van winkelcentrum De Aarhof in combinatie met de bouw van twee woontorens is een heel ambitieus plan. Daarom gaat de Alphense politiek niet over een nacht ijs. Nu is er ook De Stem van Alphen en die stichting is faliekant tegen. Maar: is dat niet gewoon ingegeven door eigenbelang?

Not In My BackYard oftewel NIMBY. Iedereen weet dat er dringend woningen bij moeten in Alphen-Stad, maar omwonenden en andere actievoerders schieten elke mogelijkheid bij voorbaat af. Wel heel hard ‘nee’ roepen, maar geen alternatieven voorstellen.

Een heel aparte NIMBY-actie werd afgelopen week in de steigers gezet.
De actiegroep De Stem van Alphen heeft zichzelf als stichting neergezet en is een petitie gestart om twee woontorens met een maximale hoogte van 61 meter te voorkomen.
Op de website worden de torens een krankzinnige ingreep met grote fysieke en financiële gevolgen genoemd. Ook is te lezen dat de stichting de Alphense burger, ondernemer en vastgoedeigenaar bewust wil maken van de absoluut niet realistische hoogte van de torens in het stadshart.

Maar liefst drie insprekers van hetzelfde vastgoedbedrijf waren bereid om de Alphense politiek donderdag duidelijk te maken hoe verkeerd die woontorens zijn. Achtereenvolgens waren de investment manager, de bestuurder en de directeur van Duinweide Investering aan het woord.
De nummers twee en drie, een echtpaar, melden dat zij aan Aarkade 5-8 wonen. Dit zijn echter winkelpanden onder meer Barista. Wat niet wordt vermeld is dat deze panden samen in een VVvE zitten en dat die is gevestigd op hetzelfde adres als vastgoedbedrijf Duinweide.
En ja, de Aarkade 5 - 8 is inderdaad vlakbij de geplande locatie van de woontorens. De stem van NIMBY dus. Niet De Stem van Alphen.

Interessant is dat op de gloedjenagelnieuwe facebookpagina van De Stem direct advertenties zijn geplaatst, betaald door het vastgoedbedrijf. Deze ads roepen op om de petitie te tekenen.
Maar, in tegenstelling tot de bewering over massale steun van De Stem voorafgaand aan het politieke overleg, laat die facebookactie vooral zien dat de woontorens in iets van 80-90 procent van de reacties worden gesteund. Oftewel: de stem van de Alphenaren gaat niet naar de petitie maar naar het bouwen van die woontorens.

Nu het volgende punt: welk belang heeft dat vastgoedbedrijf dan?
Er komt een aap zo uit de mouw. Die aap is de wens om zelf de grond aan te kopen. Voor 2 miljoen euro. En vervolgens als vastgoedbedrijf zelf de winst opstrijken als deze ofwel wordt doorverkocht of als er zelf wordt ontwikkeld.
En er is nog een aap. Het zieltogende winkelcentrum heeft jaren te koop gestaan. Niemand wilde het hebben en toen het eindelijk verkocht was, werd er niets ontwikkeld en gerenoveerd. Dus waarom toen niet de handschoen opgepakt en aangekocht? Kansen genoeg, maar kennelijk te lang gewacht.

De aankoop door de huidige eigenaar is een godsgeschenk: een duidelijke visie, veel ambitie, serieuze plannen en een behoorlijk bedrijf als geldschieter. Wat wil je als stad nog meer om dat winkelcentrum van de grond te trekken en een groot aantal woningen te realiseren?

Met dank aan Michiel den Ouden voor zijn reactie op de petitie op de facebookpagina van De Stem van Alphen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 13:19

Erfgoedfonds Alphen aan den Rijn voor 2024 weer gevuld

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn heeft het Erfgoedfonds opnieuw gevuld. Vanuit dit fonds worden projecten op het gebied van beleving van erfgoed gesubsidieerd. Het gaat vooral om projecten die door groepen inwoners en kleine organisaties worden geïnitieerd.

Overige vandaag 10:53

Nieuwe voorzitter neemt het roer over bij Scouting Alphen

Op 28 maart heeft Dick Raaphorst, na meer dan 22 jaar voorzitterschap, het leiderschap van Scouting Alphen overgedragen aan Vincent Peters. Voor Vincent, een bekend gezicht op de vereniging, voelt deze nieuwe rol als een thuiskomst: "Ik ben zelf als welp op deze vereniging begonnen."

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.