BK-Coaching
Blog Opinie

De struisvogelpolitiek past ons goed… We zijn niet vrij en maar weinigen die het weten

Vandaag heb ik maar eens de pet op van ‘consultant’. Een goede (bedrijfs)consultant moet in staat zijn én het lef hebben om een foute (bedrijfs)strategie te benoemen om uiteindelijk het pad naar herstel in te zetten. Vandaag neem ik het lef de vinger op een zere plek te leggen!

Inkomensongelijkheid

De laatste jaren is het overduidelijk naar voren gekomen dat ons huidige, financiële ‘Angelsaksische’ systeem niet meer eenduidig gebaseerd is op tastbare bezittingen, zoals dat vroeger wel was, vóór 1971. Toen het goud nog gekoppeld was aan het geld; de ‘gouden standaard’. Na 1971 is het monetaire systeem gebaseerd op ‘onderling vertrouwen’ en anno 2021 kennen wij een ongeëvenaarde scheefgroei van het monetaire systeem, wat geleid heeft tot een enorme inkomensongelijkheid. Volgens een rapport van Credit Suisse heeft slechts 1 procent van de wereldbevolking, 44 procent van al het kapitaal in de wereld in haar bezit. In Nederland alleen al leven volgens het NIBUD, in 2019, liefst 584.000 huishoudens in (stille) armoede.

Geld en meer geld

Burgerinitiatief Ons Geld stelt: ”Het door banken gedomineerde geldstelsel schiet te kort in dienstbaarheid aan de maatschappij. Het verstoort de markt. Het blijkt onbestuurbaar en leidt tot instabiliteit en ongelijkheid. Dit ondermijnt de samenleving en de democratie.” Momenteel staat er nu tegenover ons geld een soort van schuldbekentenis, van bijvoorbeeld bedrijven of overheden. De laatste jaren is het overduidelijk geworden dat er iets mis is. Steeds meer liquiditeit ‘verdwijnt’ uit de markt, waardoor er nieuwe liquiditeit (lees: giraal geld) nodig is. Heeft u zich al eens de vraag gesteld hoé dit komt? Waar deze liquiditeiten naartoe gesluisd worden? U raadt het al…. Naar de elite van de elite… de superrijken in deze wereld.

Momenteel zijn er onnoemelijke geldtekorten, juist ook door de corona steunmaatregelen. Wij hebben geleerd dat de centrale banken dit oplossen door de ‘geldpersen’ in bijvoorbeeld Amerika of Europa aan te zetten en nieuwe ‘liquiditeiten’ in de markt te pompen alsof het water is. De triljoenen ‘euro’s en dollars’ vliegen je steeds vaker om de oren. Met een dure, Engelse term wordt dit quantitative easing genoemd, ofwel kwantitatieve geldverruiming. Feitelijk komt dat neer op het steeds meer in roulatie brengen van (veelal digitaal ofwel ‘giraal’) geld, waar nog steeds de ‘kort- of langlopende schuldbekentenissen of betaalverplichtingen van bijvoorbeeld regeringen’ van voorheen, als onderpand gesteld zijn. Eenvoudig gesteld; de centrale banken blazen de liquiditeitenballon dus verder op.

Oh ja, dan is ook nog ‘de slager die het eigen vlees keurt’: de BIS in Zwitserland, The Bank Of International Settlements. Deze bepaalt uiteraard met de grootste zorg de ‘spelregels’ waaraan de aan haar verbonden, financiële instellingen moeten voldoen en men noemt dat: ‘De Basel-akkoorden’. Wist u overigens dat al deze internationale BIS bankiers diplomatieke onschendbaarheid hebben afgedwongen? Men kan hen niet eenvoudig strafrechtelijk vervolgen voor hun actie of daden. Ze staan soeverein, boven de landen! Maar de politiek wil en kan hen ook niet ter verantwoording roepen, daar men totaal (!) afhankelijk geworden is van het ‘girale geld-infuus’ dat de centrale banken ons in de landelijke, economische aderen geduwd heeft. Met de BIS voorop. Wist u dat de meeste centrale banken in de wereld ook geen overheidsinstelling zijn, maar in particuliere handen verkeren? En dat de centrale banken de grootbanken ‘controleren’?

Wat heeft dit met u te maken?

Geld lenen (hypotheek bijvoorbeeld) is momenteel erg ‘goedkoop’. Tenminste… zolang je het geleende geld maar terug betaalt én de geldverstrekkers de garantie geeft dat je desnoods je hele leven lang de schuld terug zult betalen. Tot aan je graf, desnoods! In het Engels en het Frans wordt het dan ook mortgage genoemd, hetgeen letterlijk betekent: “Schuld tot aan je dood”. De werkende mens brengt braafjes de verschuldigde rente op en de banken kunnen dát dan wél mooi op hun balans zetten als ontvangen rente-inkomsten van hypotheek of geldlening. Dat is dan weer de grootboek-balans die ‘wij’ wel in kunnen zien én die gecontroleerd wordt. Maar wat heeft het voor zin als u een auto koopt met een mooi uiterlijk maar een brakke, stinkende motor die het ieder moment kan begeven?

Mocht u toevallig een achterstand hebben in uw rente en/of hypotheek-aflossing, geen paniek. De bank helpt u wel. Met een mooie rente die rustig doorwoekert tot 15 procent (!) of zelfs hoger, heeft de bank nog wel even geduld met u. Zelfs een paar jaar. Als het dan echt niet meer lukt dan wordt er door hen gedwongen geëxecuteerd tegen een fractie van de economische waarde, hebben de banken alsnog een mooie som geld van uw aflossing én van deze verkoop op hun zichtbare (!) balans. Ingeboekt als inkomsten uit rente én verkoop onroerend goed én hebben zij op hun balans nog een flinke vordering aan u, die u tot uw dood toe verschuldigd blijft. En reken maar niet op te veel genade! Speciaal Beheer neemt de inning over van de ‘retail-afdeling’.

Waarom denkt u dat het geld lenen nu zo goedkoop is? We worden werkelijk verleidt tot het aangaan van onverantwoorde geldleningen en grote schulden. Zo is in Amerika, naar verluidt, de schuld per hoofd van de bevolking opgelopen tot het astronomische bedrag van 768.000 US$ (nieuws artikel 23-4-‘21: Sputnik). Maar ook al zou het veel lager zijn, dan nog is het een schrikbarend beeld. In Nederland hebben wij een kleine € 30.000 schuld per hoofd van de bevolking.

Voorts kennen wij in eigen land de immer stijgende huizenprijzen. Ook stijgen de kosten voor het dagelijkse leven anno 2021 schrikbarend. Superinflatie of superdeflatie, twee zijden van eenzelfde munt, is het spook dat volgens de economische wetten op het vinkentouw zit, misschien wel gevolgd door een enorme knal van de immense zeepbel die wij economie noemen. Een schulden-economie van het ergste soort. Nog nooit heeft de wereld een dergelijke, immense schuldenlast gehad… En men stelt NIET de vraag aan wie wij die schuld nu eigenlijk verschuldigd zijn. En wat de consequenties zullen zijn als wij deze enorme schuld, als slaafse burger, niet meer kunnen betalen, in geval van een stevige recessie. Want DAT de schulden-ballon gaat knappen, daar zijn de meeste macro-economen die vrij zijn van manipulatieve, bancaire invloeden, het wel over eens.

En als DAT gebeurt, bent u er dan wel op voorbereid? U zult hoe dan ook verantwoordelijk gehouden worden voor de schulden die uzelf bent aangegaan. Inclusief de schuld die het land is aangegaan om onze welvaart te financieren. Als dan ook nog eens, door een pittige recessie, banken wellicht om gaan vallen en uw spaargeld nagenoeg verdwenen is (denk aan de bankencrisis van Cyprus in 2012) en uw aandelenportefeuille voor uw ogen gedecimeerd is, waar staat u dan? Waar is uw zekerheid dan? Probeert u nu maar eens op dit moment een ton euro aan eigen geld van de bank te halen en hier vervolgens fysiek goud voor te kopen, iets wat u in de hand kunt houden. Dus geen goudpapier. Mijn vermoeden is dat uw bank alles uit de kast zal halen om u op andere gedachten te brengen. Het gaat u NIET lukken, vrees ik. Maar, het is toch uw geld… of niet?

Wat kunnen wij er aan doen? Is het niet te groot voor ons alleen?

Voorts kunnen wij de wereld een betere plaats maken door met onszelf te beginnen en oog te hebben voor de stille armoede die er in eigen land heerst. Of bij u om de hoek. Kijkt u eens in de plaatselijke supermarkt naar uw medemens en hoe hij of zij boodschappen doet. Vele mensen kunnen (nagenoeg) niet meer rondkomen. Zou het niet mooi zijn als u de persoon in de rij voor de kassa, waarvan u vermoedt dat die het zwaar heeft, gewoon eens verrast en de boodschappen voor hen afrekent? Of een envelopje met geld voor boodschappen, anoniem, in de brievenbus stopt? Weet u dat het ontzettend bevrijdend werkt voor uzelf, als u geeft om anderen blij te maken en toch zelf anoniem te blijven. Het gaat dan namelijk niet meer om u, de gever, maar om de ontvanger. Alle aandacht gaat naar hen, als zij het verhaal vertellen van een onbekende, gulle gever. Waardoor andere, wat gefortuneerdere mensen onder ons, hopelijk uw anonieme voorbeeld volgen.

Let op bij de wens van een nog groter huis, private-lease van diverse producten et cetera. Kijk uit voor de geldverslaving, deze is sterker dan je denkt!

Een 3000 jaar oud gezegde luidt: “De rijke heerst over de armen; en die ontleent, is des leners knecht” (Spreuken 22:7).

Wie is Berti Korsten? Eigenaar van BK-Consultancy en BK-Coaching, entrepreneur die veel hoogte- en dieptepunten heeft gekend en vanuit deze ervaringen tot de kernconclusie gekomen is dat oplossingsgericht denken leidt tot een grotere zelfredzaamheid. www.bk-coaching.nl


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Wonen en bouwen vandaag 14:38

Met voorrang naar een gelijkvloerse woning

Ben je 50 jaar of ouder en zijn jouw kinderen de deur uit? Woon je in een eengezinswoning van Woonforte? Speciaal voor huurders die willen overstappen van een eengezinswoning naar een gelijkvloerse woning is er het project Passend (t)huis.

Romeinen vandaag 11:59

ROMEINEN Graan

In de eerste periode van het Romeinse castellum Albaniana moet het leger voor haar eigen voedsel zorgen. En dat is niet gemakkelijk. In de regio zijn op de hoger gelegen gronden wel ijzertijdboerderijen, maar de bewoners zijn zelfvoorzienend. De villa's, grote Romeinse productieboerderijen, ontbreken.

Cultuur vandaag 10:43

Alphense leerlingen primair onderwijs verzekerd van kunst- en cultuureducatie

Het kunst en cultuurprogramma primair onderwijs voor 2021-2022 is gepresenteerd. Acht schoolorganisaties en Fonds Alphen hebben al drie keer een convenant met de stichting Het Cultuurpalet afgesloten. Zo wordt er gegarandeerd voor alle groepen (7200 leerlingen en 36 basisscholen) een aanbod gecreëerd.

Maatschappelijk gisteren 17:41

Pilot voor toezicht houden bij Zegerplas deze zomer van start

In de zomer zoeken veel Alphenaren de verkoeling op, waarvoor de Zegerplas een populaire plek is. Bij drukte zit een ongeluk in een klein hoekje. Om dit te voorkomen, gaan vrijwilligers van de Alphense Reddingsbrigade in de zomermaanden als proef toezicht houden bij de Zegerplas.