2B Elektrotechniek Bodegraven

De verschillen tussen groene en grijze stroom

Ben jij al een tijdje op zoek naar een andere energieleverancier, dan is de kans groot dat je online de nodige leveranciers voorbij hebt zien komen. De ene energie aanbiedingen met cadeau, terwijl de ander een leuke korting geeft bij het overstappen.

Wel is het belangrijk goed te kijken welk type stroom ze bieden, want vooral in de huidige tijd, waarin duurzaam en de uitstoot van CO2 bij velen centraal staat, is groene stroom voor velen een pré. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen de beide? In dit artikel zullen we ze verder met je bespreken en geven we je nog een aantal tips op het moment dat je wilt overstappen.

Wat is groene stroom?

Groene stroom, ook wel duurzame energie genoemd, wordt opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen. Dit betekent dat de energie wordt geproduceerd door middel van bronnen die onuitputtelijk zijn en geen schadelijke effecten hebben op het milieu. Voorbeelden van hernieuwbare energiebronnen zijn zonne-energie, windenergie, waterkracht en biomassa. Bij groene stroom wordt er geen CO2-uitstoot gegenereerd tijdens de productie, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is.

Wat is grijze stroom?

Grijze stroom daarentegen wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen zoals steenkool, aardgas en olie. Deze brandstoffen zijn beperkt beschikbaar en bij de verbranding ervan komt veel CO2 vrij, wat bijdraagt aan het broeikaseffect en klimaatverandering. Grijze stroom is nog steeds de meest gangbare vorm van energie, maar de vraag naar groene stroom neemt gelukkig steeds meer toe.

De voordelen van groene stroom

Het gebruik van groene stroom biedt verschillende voordelen ten opzichte van grijze stroom. Allereerst draagt het bij aan een duurzame toekomst, omdat de energiebronnen onuitputtelijk zijn en de CO2-uitstoot wordt verminderd. Daarnaast stimuleert het gebruik van groene stroom investeringen in de ontwikkeling van nieuwe technologieën en infrastructuur voor hernieuwbare energie. Dit leidt tot een groene en schone energievoorziening voor de toekomst. Bovendien kan het kiezen voor groene stroom ook financieel voordelig zijn, aangezien sommige energieleveranciers lagere tarieven hanteren voor groene stroom. Wil jij weten welke aanbieders er allemaal bij? Bekijk het overzicht van energieleveranciers voor groene stroom.

Heeft iedere energieleverancier groene stroom?

Nee, niet iedere energieleverancier biedt groene stroom aan. Hoewel de vraag naar groene stroom toeneemt, zijn er nog steeds energieleveranciers die voornamelijk grijze stroom leveren. Het is daarom belangrijk om bij het kiezen van een energieleverancier te controleren of ze groene stroom aanbieden. Gelukkig zijn er steeds meer energieleveranciers die investeren in hernieuwbare energie en groene stroom aanbieden als optie aan hun klanten. Door bewust te kiezen voor een energieleverancier die groene stroom levert, draag je actief bij aan een duurzamere energievoorziening.

Hoe wordt groene stroom opgewekt?

Groene stroom wordt opgewekt uit verschillende hernieuwbare energiebronnen. Een belangrijke bron is zonne-energie, waarbij zonnepanelen zonlicht omzetten in elektriciteit. Daarnaast wordt windenergie opgewekt door middel van windturbines, die de kracht van de wind omzetten in elektriciteit. Waterkrachtenergie maakt gebruik van de energie van stromend water, bijvoorbeeld via dammen en waterkrachtcentrales. Biomassa, zoals organisch afval en plantaardig materiaal, kan worden verbrand om warmte en elektriciteit te genereren. Ook geothermische energie, waarbij warmte uit de aarde wordt gebruikt, behoort tot de mogelijkheden. Groene stroom wordt opgewekt op een duurzame manier zonder de uitstoot van schadelijke stoffen, waardoor het een milieuvriendelijk alternatief is voor grijze stroom.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 09:21

10 Jaar Subway in de Baronie: Jubileum en donatiekansen!

Het is feest in de Baronie, want Subway viert haar tiende jubileum! Een terugblik op tien jaar heerlijke broodjes en gezelligheid markeert niet alleen een mijlpaal voor Nico en Godelieve, maar ook een gelegenheid om iets terug te geven aan de Alphense gemeenschap.

Advertorial Winkels gisteren 17:08

De oplossing tegen koude nachten

Het wordt weer eerder donker en de nachten worden kouder. Hoe fijn is het om deze wintermaanden in een lekker warm bed te kruipen? Bij Dutch Dream Slaapcomfort geniet je ook tijdens deze periode van een fijne temperatuur tijdens je nachtrust.

Sport gisteren 16:02

Dertiende editie van Alphense Bruggenrun gaat komende donderdag van start

Morgenavond is het zover: de dertiende editie van de Alphense Bruggenrun! Loop jij morgen mee tijdens de hardloop- en wandeltocht? De tocht gaat dwars door het centrum van Alphen aan den Rijn. Deelnemers kunnen twee verschillende afstanden lopen: 10 kilometer met 29 bruggen en 5 kilometer met 21 bruggen.  

Overige gisteren 14:56

Bekend gezicht keert terug in de Julianastraat: De Gaper terug van weggeweest

In de Julianastraat van Alphen aan den Rijn is een opvallende verschijning weer teruggekeerd naar zijn vertrouwde plek boven de winkel van Natuurdrogisterij De Hazelaar. Na veel nieuwsgierige vragen van Alphenaren en zoekende blikken van puzzeltochtparticipanten is het goede nieuws bevestigd: De Alphense Gaper is terug!

Politiek gisteren 13:47

Voedsel van Eigen Land, een onderzoek

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft in kaart gebracht hoeveel en welk voedsel lokaal wordt geproduceerd. Het rapport is nu de basis voor stimuleren van korte lijnen, dus lokaal maken en opeten. Daarnaast zijn er aanbevelingen om de agrarische sector te helpen in lijn met de landelijke transitie van de landbouw.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 12:39

Waterschapsbelasting in de regio gaat omhoog

De waterschapsbelasting in de regio gaat in 2024 omhoog, ook in de gemeente Alphen aan den Rijn. Dit blijkt uit de nieuwe tarieven die hoogheemraadschappen bekend hebben gemaakt.