Tom in de Buurt

De vragen snel op de juiste plek

Het belangrijkste van maatschappelijke ondersteuning is dat inwoners snel toegang hebben tot de juiste steun. Daarom heeft Tom in de buurt voor ieder gebied een toegangsmedewerker. Danine Grevenstuk is zo'n toegangs-medewerker, voor het gebied Boskoop. Aarlanderveen en Zwammerdam. Zij vormt een schakel tussen Tom en de gemeente. "Omdat ik nauw samenwerk met de specialisten binnen de gemeente, kan ik inwoners snel aan de juiste persoon of afdeling verbinden!''

Danine legt uit hoe deze samenwerking in elkaar zit: "Ik ben één van medewerkers van Tom die in de zogeheten 'toegangsteams' van de gemeente werkt. In die teams werken ambtenaren samen met medewerkers van Tom in de buurt en andere maatschappelijke organisaties, zoals stichting MEE."

Verbinding

Zij werkt dus een gedeelte van de tijd tussen de ambtenaren op het gemeentehuis en neemt deel aan overleggen en trainingen. "Daardoor ben ik op de hoogte van onderwerpen waar specialisten op het gemeentehuis mee bezig zijn. Dat komt uitstekend van pas voor de andere kant van mijn werk: het contact met het wijkteam in Boskoop. Hen koppel ik aan de juiste personen op het gemeentehuis. lk ben dus als het ware de link tussen de wijk en de gemeente. Op deze manier zijn er korte lijntjes, is er goed onderling contact tussen alle partijen en verloopt de samenwerking soepel."

Dichtbij

"Om inwoners en wijkteams goed te leren kennen, moet je het gemeentehuis uitkomen. Het is belangrijk om fysiek dichtbij mensen te zijn", vindt Danine. "Wij willen goed bereikbaar blijven voor inwoners van de dorpen, zodat zij niet naar het gemeentehuis in Alphen aan den Rijn hoeven te komen. Ook vinden mensen het soms spannend om daar naar binnen te lopen. Het 'dichtbij zijn' is des te meer van belang omdat wij vooral mensen helpen die met meerdere problemen kampen.''

Eigen omgeving

De eerste vraag waarmee mensen komen aankloppen, is niet altijd het hele verhaal. "Door iemand in zijn eigen omgeving te spreken kom je er vaak sneller achter wat er zoal aan de hand is. Natuurlijk moeten we soms alsnog doorverwijzen naar het gemeentehuis, maar dan zijn we in ieder geval al in contact met de inwoner.''

Eén locatie

"Idealiter zouden we natuurlijk graag met Tom in de buurt op één plek zitten. Ook komt het de onderlinge afstemming tussen de verschillende organisaties natuurlijk ten goede: als je elkaar kunt zien, heb je vaker contact!"

Omdat die regel ook opgaat voor inwoners blijft Danine niet de hele dag op kantoor, maar gaat ze ook bij inwoners op bezoek. "Vanmiddag heb ik nog een huisbezoek bij iemand die in de schuldenproblematiek zit. Dat soort dingen zijn weliswaar complexe maar juist ook hele waardevolle kanten van ons werk. Soms helpen we mensen die geen enkel inkomen hebben. Dan kijken we samen waar mensen recht op hebben, bijvoorbeeld een uitkering of rechten bij het UWV, of dat er misschien schuldhulpverlening nodig is. Je kan dan echt het verschil voor iemand maken.''


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige vandaag 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek vandaag 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten vandaag 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen vandaag 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.