PI Alphen
Advertorial Overige

Dennis: “Gedetineerden willen waardering, die geef ik ook”

Dennis komt uit de sportwereld; hij was tennisleraar. Werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zag hij aanvankelijk als een tussenstation. Maar het bevalt hem zo goed dat hij niet uit de gevangenis is weg te slaan. In de Penitentiaire Inrichting (PI) Alphen aan den Rijn is Dennis medior arbeidsbegeleider. Hij is vastbesloten door te groeien naar een senior rol: “Ik werk graag met mensen – leren, stimuleren, motiveren. De gedetineerden hier willen waardering ontvangen, daarom benader ik ze positief.”

In de gevangenis doen sommige gedetineerden vakwerk. Andere komen bij Divers terecht. “Dat werk is op zich vrij simpel: samen producten in elkaar zetten. Maar waar het écht om draait, is het leren van basisvaardigheden, zodat mensen succesvol reïntegreren. Snappen hoe de lijntjes lopen op een werkzaal bijvoorbeeld. En ontdekken dat ze als mens belangrijk zijn. Dat ze een schakel zijn in het grotere geheel en zelf initiatief mogen nemen. Allemaal zaken die ze ook nodig hebben als ze – en dat is ons doel – straks de reguliere arbeidsmarkt opgaan.” Hoewel Dennis zich sterk maakt voor al ‘zijn’ jongens, is hij reëel genoeg om te beseffen dat niet bij iedereen het kwartje valt. “Als er van de tien gasten één of twee goed terugkeren in de maatschappij, geeft me dat al voldoening.”

Dichtbij staan

Dennis is constant bezig de gedetineerden de goede kant op te bewegen – net werk afleveren, je netjes gedragen. “Dat vind ik het mooie aan mijn werk: constant met de jongens aan de slag zijn. Die intentie moet je hier ook wel hebben. Ik vind het leuk om gedetineerden op te leiden en verantwoordelijkheid te geven. Coachen – dat moet je willen én kunnen. Een makkelijke baan is dit niet, het is allemaal mensenwerk. Ik zou het grotendeels van achter m’n bureau kunnen doen, maar zo zit ik niet in elkaar. Ik ben veel in de zaal, tussen de jongens. Zo sta je dichtbij en bereik je het meest.”

Wegsturen? Dat is te makkelijk

En wat te doen als een gedetineerde z’n kont tegen de krib gooit? Dennis: “Er is er altijd wel een die weigert te werken. Dan kun je hem wegsturen, maar dat vind ik te makkelijk. Veel liever ga ik dan het gesprek aan. Altijd één op één, want iemand in de groep op z’n donder geven, werkt averechts. Complimenten uitdelen, verantwoordelijkheid geven – dat werkt bij de meesten toch het best.”

Aan de bak?

Dat kan! Ontdek PI Alphen tijdens de wervingsdag op zaterdag 26 september! En ontmoet je toekomstige teamgenoten. Ben je 18+? Heb je een mbo-opleiding op zak? Of wil je bij PI Alphen een mbo-opleiding volgen? PI Alphen biedt volop kansen voor jouw ambities.

Meer weten? Dat kan! Stuur je vragen of je aanmelding voor onze wervingsdag naar aandebak@dji.minjus.nl, neem een kijkje op http://www.werkenbijpialphen.nl/ of bel tijdens kantooruren naar 06 25 70 25 26.

Belangrijk: je hebt uiteraard een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek vandaag 17:42

Bewoners tevreden over afvalinzameling door gemeente

Uit een onderzoek onder de inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn blijkt dat zij tevreden zijn over de afvalinzameling en over de manier waarop dit gebeurt. Het rapportcijfer voor de gemeente in 2020 is een 7,5 en dat is 0,1 punt hoger dan in 2017.

Wonen en bouwen vandaag 15:51

Lumen Holland Rijnland opent Respijthuis in Alphen

Een veilige plek voor wie het even tegenzit. Mensen met psychische klachten kunnen vanaf medio oktober terecht in het Respijthuis. Het pand, gelegen aan de Prins Hendrikstraat 135, wordt zaterdag 10 oktober feestelijk geopend.

Onderwijs vandaag 14:43

Feestelijke uitreiking Anglia-certificaten op het Leerpark

Afgelopen schooljaar hebben zeventien leerlingen van het Groene Hart Leerpark voor het eerst Anglia-examen gedaan, en alle leerlingen zijn geslaagd. Dinsdag 22 september werden de officiële certificaten feestelijk uitgereikt.