Dertig nieuwe monumenten in de komende vijf jaar

In de komende vijf jaar moeten circa dertig objecten tot gemeentelijk monument worden verklaard. Dat staat allemaal beschreven in een startnotitie over het monumentenbeleid. Na een procedure van beginspraak vindt de feitelijke vaststelling van het beleid plaats. In december zullen een aantal verordeningen op het vlak van het monumentenbeleid ter vaststelling aan de raad worden aangeboden.

Sinds de fusie heeft de gemeente Alphen geen monumentencommissie meer. Hier komt binnenkort verandering in. Een van de taken van de commissie is het selecteren van nieuwe monumenten voor de gemeente. Het aanwijzen van nieuwe monumenten kost een hoop tijd en geld, daarom gaat de gemeente dit spreiden over verschillende jaren.

De gemeente kan nog niet zeggen welke panden of objecten een monument gaan worden. Er is al wel een voorselectie gemaakt. Binnen de voormalige gemeente Boskoop, dat geen enkel gemeentelijk monument had, heeft de lokale monumentencommissie de voorkeuren vastgelegd in een boekwerk. In Rijnwoude is er destijds al een selectie gemaakt. Voor Alphen is er nog geen lijst met mogelijke monumenten.

Eigenaren van panden zijn niet altijd even enthousiast om hun pand tot monument te laten verheffen. Het beperkt de mogelijkheden om iets aan het gebouw te veranderen flink. Als eigenaar van een dergelijk object kan er niets gedaan worden tegen het geven van de monumentenstatus aan een gebouw.

De Historische Vereniging Alphen aan den Rijn is erg blij met het nieuwe monumentenbeleid en hoopt op een zetel in de nieuwe commissie.

Bron: AD


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 09:18

Vernieuwing van Europapark: kom naar de inloopavond en bekijk het nieuwe ontwerp

Op 17 april krijgt Europapark in de Alphense wijk Kerk en Zanen een nieuw gezicht met de introductie van verbeterde sport- en speelvoorzieningen. Tijdens een inloopavond krijgt je de kans om het ontwerp voor onder andere de skatebaan, pumptrackbaan en andere speelvoorzieningen te bekijken.

Advertorial Milieu en duurzaamheid gisteren 16:59

Ondernemers, doe mee aan onderzoek naar duurzaam ondernemen!

Verschillende partijen, waaronder EDBA, VOA, Greenport Boskoop, mboRijnland, Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH) en de Gemeente Alphen aan den Rijn, hebben de handen ineengeslagen voor een gezamenlijk onderzoek onder ondernemers in onze gemeente. Dit onderzoek heeft tot doel de uitdagingen en behoeften van ondernemers op het gebied van duurzaam en circulair ondernemen in kaart te brengen.

Politiek gisteren 14:46

Alphense politiek tevreden over nieuw dierenbeleid

De aanvulling op het Alphense dierenbeleid is een voorbeeld voor andere gemeenten. Dat vindt wethouder Gert-Jan Schotanus over de uitwerking van een initiatiefvoorstel over dierenwelzijn van de Alphense gemeenteraad. De Alphense politiek is het hiermee eens en zal de Aanvulling Kader Dierenwelzijn in haar komende gemeenteraadsvergadering goedkeuren.

Politiek gisteren 12:04

Regels Jeugdzorg, Wmo en Participatie worden aangepast

Door verschillende oorzaken moeten de Verordening Sociaal Domein en de bijbehorende Nadere Regels worden aangepast. Het gaat daarbij vooral om wijzigingen door wettelijke regels. Ook zijn er aanpassingen nodig omdat de wet Breed Offensief inmiddels is ingegaan.

Werken gisteren 09:48

Vacatureoverzicht week 15: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Blog Opinie 12 apr. 2024 19:59

MINERVA Bloedbad

Gemeente Alphen aan den Rijn gaat 25 miljoen euro bezuinigen. En dat niet een keer, maar vanaf nu elk jaar. Dat is nogal wat. Het betekent dat er veel gaat sneuvelen van wat wij nu normaal vinden. Of, het betekent dat de gemeentelijke belastingen aanzienlijk zullen stijgen.