Dertig nieuwe monumenten in de komende vijf jaar

In de komende vijf jaar moeten circa dertig objecten tot gemeentelijk monument worden verklaard. Dat staat allemaal beschreven in een startnotitie over het monumentenbeleid. Na een procedure van beginspraak vindt de feitelijke vaststelling van het beleid plaats. In december zullen een aantal verordeningen op het vlak van het monumentenbeleid ter vaststelling aan de raad worden aangeboden.

Sinds de fusie heeft de gemeente Alphen geen monumentencommissie meer. Hier komt binnenkort verandering in. Een van de taken van de commissie is het selecteren van nieuwe monumenten voor de gemeente. Het aanwijzen van nieuwe monumenten kost een hoop tijd en geld, daarom gaat de gemeente dit spreiden over verschillende jaren.

De gemeente kan nog niet zeggen welke panden of objecten een monument gaan worden. Er is al wel een voorselectie gemaakt. Binnen de voormalige gemeente Boskoop, dat geen enkel gemeentelijk monument had, heeft de lokale monumentencommissie de voorkeuren vastgelegd in een boekwerk. In Rijnwoude is er destijds al een selectie gemaakt. Voor Alphen is er nog geen lijst met mogelijke monumenten.

Eigenaren van panden zijn niet altijd even enthousiast om hun pand tot monument te laten verheffen. Het beperkt de mogelijkheden om iets aan het gebouw te veranderen flink. Als eigenaar van een dergelijk object kan er niets gedaan worden tegen het geven van de monumentenstatus aan een gebouw.

De Historische Vereniging Alphen aan den Rijn is erg blij met het nieuwe monumentenbeleid en hoopt op een zetel in de nieuwe commissie.

Bron: AD


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 10:47

Kerstmarkt bij de kringloop: “Het lijkt hier wel een tuincentrum”

Bakken vol kerstballen, engelenhaar, slingers, mokken met warme chocolademelk én een kerstbomenshow. Dat klinkt als een beschrijving van elk willekeurig tuincentrum rond de kerstperiode, maar volgende week is dit ook het geval bij Kringloop Alphen. “Je verwacht het misschien niet, maar ook kunstbomen die al een ander huis hebben gehad, kunnen er nog prachtig en vol met naalden uitzien.”

Advertorial Wonen en bouwen vandaag 09:03

Borneostraat 3, daar wil je wonen!

Gelegen in een gezellige en goed verzorgde jaren ’30 woonwijk aan de rand van het Burgemeester Visserpark, staat deze woning aan de Borneostraat 3. Een woning én tuin die op dit moment een fijne ‘bohemian lifestyle’ ademen en bovendien momenteel te koop staat! Zie jij jezelf hier al wonen?!

Blog Politiek gisteren 20:01

MINERVA Bubbel

Na de Fabeltjesfuik van Arjen Lubach weten miljoenen Nederlanders dat je zomaar door een algoritme gefopt kan worden. Dat is trouwens helemaal geen nieuw verschijnsel en het geldt ook niet alleen als je de hele dag op social media rondhangt en telkens dezelfde complotten voorgeschoteld krijgt.

Advertorial Horeca gisteren 17:21

Nieuw bij Proeflokaal Bregje: chef het zelf!

Mis jij het al, het dineren bij Proeflokaal Bregje? Niet getreurd, want vanaf vandaag chef jij het gewoon zelf! Voor maar € 14,95 per persoon maak jij eenvoudig zelf het bekende driegangendiner klaar, gewoon in jouw eigen keuken.