Dertig nieuwe monumenten in de komende vijf jaar

In de komende vijf jaar moeten circa dertig objecten tot gemeentelijk monument worden verklaard. Dat staat allemaal beschreven in een startnotitie over het monumentenbeleid. Na een procedure van beginspraak vindt de feitelijke vaststelling van het beleid plaats. In december zullen een aantal verordeningen op het vlak van het monumentenbeleid ter vaststelling aan de raad worden aangeboden.

Sinds de fusie heeft de gemeente Alphen geen monumentencommissie meer. Hier komt binnenkort verandering in. Een van de taken van de commissie is het selecteren van nieuwe monumenten voor de gemeente. Het aanwijzen van nieuwe monumenten kost een hoop tijd en geld, daarom gaat de gemeente dit spreiden over verschillende jaren.

De gemeente kan nog niet zeggen welke panden of objecten een monument gaan worden. Er is al wel een voorselectie gemaakt. Binnen de voormalige gemeente Boskoop, dat geen enkel gemeentelijk monument had, heeft de lokale monumentencommissie de voorkeuren vastgelegd in een boekwerk. In Rijnwoude is er destijds al een selectie gemaakt. Voor Alphen is er nog geen lijst met mogelijke monumenten.

Eigenaren van panden zijn niet altijd even enthousiast om hun pand tot monument te laten verheffen. Het beperkt de mogelijkheden om iets aan het gebouw te veranderen flink. Als eigenaar van een dergelijk object kan er niets gedaan worden tegen het geven van de monumentenstatus aan een gebouw.

De Historische Vereniging Alphen aan den Rijn is erg blij met het nieuwe monumentenbeleid en hoopt op een zetel in de nieuwe commissie.

Bron: AD


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politie en handhaving vandaag 12:30

Kordate actie van 7-jarig meisje redt haar vader

Zondag 26 mei omstreeks 09:30 uur ontving de politie een melding van een onwelwording in een woning. Een 7-jarig meisje zag dat haar vader onwel werd en twijfelde geen moment. Ze belde direct haar moeder, die vervolgens de hulpdiensten inschakelde.

Jubileum vandaag 11:59

Geslaagd jubileumfeest bij Winkelcentrum de Baronie

Op zaterdag 25 mei was het feest in winkelcentrum de Baronie, want ze vierden hun 10-jarig jubileum! Alle bezoekers van het winkelcentrum waren uitgenodigd om dit bijzondere moment samen te vieren. Tussen 11:00 en 16:00 uur was jong en oud welkom om te genieten van een gevarieerd programma vol optredens en leuke activiteiten.

Politie en handhaving vandaag 10:33

Ruzie in speeltuin escaleert: Politie Alphen aan den Rijn grijpt in

Op zaterdag 25 mei omstreeks 16:00 uur ontving de politie Alphen aan den Rijn een melding van een ruzie in de speeltuin aan de kruising van de Hugo de Grootstraat en de Jan Nieuwenhuijzenstraat. Wat aanvankelijk leek op een alledaagse jeugdruzie, escaleerde snel toen ouders zich ermee gingen bemoeien.

Advertorial Theater vandaag 09:45

Avondvullend programma bij Parkvilla met expositie, filmklassieker en muziek

Parkvilla organiseert op 12 juni een avondvullend programma rondom de indrukwekkende expositie LEF - Let’s Embrace Freedom - van fotograaf Henk Veldhuizen. Met deze tentoonstelling wil Henk laten zien hoe mooi het is als je vrijheid hebt om jezelf te zijn. Op deze avond is er de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan. 

Advertorial Onderwijs gisteren 17:09

25 jaar sportklassen bij het Scala College

In 1999 is het Scala College gestart met de sportklassen. Dit betekent dat dit schooljaar het 25-jarig jubileum wordt gevierd en dat was afgelopen week goed te merken op het Scala College. Het docententeam van Lichamelijke Opvoeding (LO) heeft zich keihard ingezet om deze sportieve feestweek tot een succes te maken!

Politiek gisteren 16:17

Geen hulp in de huishouding meer voor 19 euro per maand

Het afschaffen van het abonnementstarief van 19 euro per maand voor hulp in de huishouding levert 1,5 miljoen per jaar op vanaf 2027. Tot nu toe betaalt gemeente Alphen aan den Rijn deze kosten. De Wmo-regeling huishoudelijke hulp wordt inkomensafhankelijk.