Archieffoto

Deze locaties worden ingericht als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen

De verwachting is dat er voorlopig nog Oekraïense vluchtelingen deze kant op blijven komen. En dat vraagt om meer opvanglocaties.

Inmiddels worden bijna driehonderd Oekraïense vluchtelingen in onze gemeente opgevangen. Deze vluchtelingen worden zowel bij inwoners thuis als in opvanglocaties aan de Genielaan, Noorderkeerkring (beiden in Alphen aan den Rijn) en Landgoed Hooge Burch (in Zwammerdam) opgevangen. Maar dat is niet genoeg.

“De rijksoverheid heeft alle gemeenten wettelijk opdracht gegeven om vluchtelingen onderdak te bieden. Voor gemeente Alphen aan den Rijn betekent het dat we op dit moment 276 opvangplekken nodig hebben. Mensen die worden opgevangen in gastgezinnen tellen hierbij niet mee. Omdat we niet voldoende bestaande opvangplekken hebben, moeten extra locaties worden aangewezen”, zo verklaart de gemeente.

Nieuwe opvanglocaties

In de kern Alphen worden aan de President Kennedylaan tijdelijke noodhuisvestingsunits geplaatst. Het gaat om de locatie waar voorheen de noodlokalen van het Scala College stonden (zie foto). Daar komen 1- en 2-laagse noodhuisvestingsunits voor de opvang van maximaal 72 personen. Vanaf 1 juli 2022 is deze locatie operationeel.

De andere opvanglocaties bevinden zich in de andere kernen. De locatie aan de Dorpsstraat in Koudekerk aan den Rijn is vanaf half mei volledig gebruiksklaar voor het opvangen van 24 tot 30 Oekraïense vluchtelingen. Het Groene Kruisgebouw (Koningin Julianastraat 16b in Benthuizen) wordt in gebruik genomen als noodopvanglocatie voor maximaal drie Oekraïense gezinnen. De locatie Puttelaan in Boskoop is aangewezen voor de plaatsing van noodhuisvestingunits voor de opvang van maximaal 48 personen. Vanaf 17 juni 2022 kunnen hier mensen worden opgevangen.

Noodhuisvestingsunits

Dat de gemeente kiest voor het plaatsen van noodhuisvestigingsunits om Oekraïense vluchtelingen te huisvesten is een bewuste keuze. “Op die manier worden geen woningen gebruikt die bedoeld zijn voor woningzoekenden die al lange tijd ingeschreven staan, mensen die met spoed een woning nodig hebben of voor asielzoekers met een verblijfsvergunning. Deze mensen hoeven dan niet langer dan normaal te wachten op een woning”, licht de gemeente toe. Hiermee wil de gemeente een herhaling van de situatie aan de Noorderkeerkring voorkomen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 15:50

Laatste 500 tickets voor de Zomerspektakel Vrijdag nu in de verkoop

Sta jij straks op het Zomerspektakel aan het Meer om zoals vanouds lekker te zingen en te dansen op muziek van Anouk, Snelle en Kensington? Scoor dan nog snel je tickets, want met tweeënhalve week op de teller zijn er nog maar 500 kaarten beschikbaar.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek vandaag 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen vandaag 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”