Archieffoto

Deze locaties worden ingericht als verblijfplaats voor Oekraïense vluchtelingen

Het voormalige GGZ-pand aan de Noorderkeerkring, het kantorencomplex aan de Genielaan en het voormalige dorpshuis Het Anker in Hazerswoude-Rijndijk zijn de locaties die in de gemeente Alphen aan den Rijn ingericht worden als verblijfplaats voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Sporthal De Hil in Benthuizen dient als crisisnoodopvanglocatie en Nieuwe Sloot wordt ingericht als Regionaal Centrum Vluchtelingen Spreiding (RCVS-HM), een soort verdeellocatie waar vluchtelingen maximaal 72 uur kunnen verblijven. Daarna moeten de vluchtelingen overgebracht worden naar locaties waar ze enkele maanden kunnen verblijven. Op dit moment gaat het om 300 Oekraïense vluchtelingen die in de gemeente Alphen aan den Rijn gehuisvest dienen worden. Daarvoor heeft de gemeente nu enkele locaties gevonden.

Op dit moment wordt het voormalige GGZ-pand aan de Noorderkeerkring nog gebruikt door jongeren en spoedzoekers. Het pand is tijdelijk omgebouwd tot studio's zodat zij daar kunnen wonen. Op 1 juli lopen de tijdelijke contracten van de jongeren en spoedzoekers af. Vanaf dat moment biedt deze locatie ruimte aan 40 vluchtelingen uit Oekraïne. Het gaat hier om noodopvang, benadrukt burgemeester Liesbeth Spies. 

Dat geldt ook voor het kantorencomplex aan de Genielaan in Hoorn-West, een gebied wat door de Alphense gemeenteraad al werd voorgedragen als noodopvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. In de loop van volgende week is deze locatie klaar om gedurende een half jaar 70 vluchtelingen op te vangen.

Voormalig dorpshuis Het Anker in Hazerswoude-Rijndijk is de derde locatie die aangewezen is als noodopvanglocatie. Daar is plek voor 40 Oekraïense vluchtelingen. Bij de Hooge Burch in Zwammerdam kunnen 50 Oekraïense vluchtelingen een half jaar lang verblijven. Daarnaast zijn er al zo'n 70 inwoners uit de gemeente die woonruimte ter beschikking hebben gesteld.

De gemeente blijft doorzoeken naar meer opvanglocaties.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 15:50

Laatste 500 tickets voor de Zomerspektakel Vrijdag nu in de verkoop

Sta jij straks op het Zomerspektakel aan het Meer om zoals vanouds lekker te zingen en te dansen op muziek van Anouk, Snelle en Kensington? Scoor dan nog snel je tickets, want met tweeënhalve week op de teller zijn er nog maar 500 kaarten beschikbaar.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek vandaag 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen vandaag 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”