Josh Walet

Deze wijzigingen worden doorgevoerd in de APV

Een verbod op slapen op openbare plaatsen, lagere geluidsbelasting bij festiviteiten en een verbod op incidentele asverstrooiing op diverse plekken. Dat is een greep uit de wijzigingen die worden doorgevoerd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) stelt gemeenten in staat om hun eigen huishouding te regelen zoals zij dat graag willen. De APV geldt voor iedereen binnen de gemeente (niet alleen voor inwoners) en heeft tot doel om de gemeente netjes en leefbaar te houden. In de APV worden zaken geregeld op het gebied van openbare orde, horeca, evenementen, bescherming van het milieu en andere onderwerpen betreffende de huishouding van de gemeente.

Wijzigingen in de APV

Tijdens de gemeenteraad op 12 december 2019 werden de laatste wijzigingen van de APV vastgesteld. Maar omdat is gebleken dat er wijzigingen of aanvullingen nodig zijn, heeft het college besloten een aantal wijzigingen door te voeren. Deze wijzigingen zullen worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Om welke wijzigingen het gaat, vind je hieronder.

Exploitatievergunning coffeeshops

Daarnaast wordt de coffeeshop meegenomen als openbare inrichting, wat betekent dat er altijd een exploitatievergunning van de burgemeester nodig is om een coffeeshop te exploiteren. Hiervoor dient iemand dus eerst een vergunning aan te vragen bij de burgemeester. Door de formulering van het artikel aan te passen, is het ook mogelijk om de vergunningaanvraag te weigeren als de aanvrager in enig opzicht slecht levensgedrag vertoont.

Lachgasverbod

Sinds 23 juli geldt er een lachgasverbod op diverse locaties in Alphen, welke zijn aangewezen door burgemeester Liesbeth Spies. Dit houdt in dat er op de aangewezen locaties geen lachgas meer mag worden gebruikt. Het artikel over het lachgasverbod wordt nu uitgebreid met een verbod tot het daar voorbereiden van lachgasgebruik en het bij zich hebben van voorwerpen en stoffen voor het gebruiken van lachgas.

Verbod slapen op openbare plekken

Er wordt een nieuw artikel geïntroduceerd dat het handhaven op slapende personen op openbare plaatsen makkelijker moet maken. Dit is namelijk een probleem dat regelmatig voorkomt in Alphen. In de periode vanaf 21 augustus 2019 tot en met 29 juni 2020 zijn door het team Toezicht & Handhaving namelijk 247 slapende personen aangetroffen op openbare plaatsen in de gemeente.

“Dit zorgt voor veel overlast in de wijken van heel de gemeente, onder andere door een combinatie van deze aanwezigheid met alcohol- en/of drugsgebruik. Het overnachten in de openlucht is nu nog niet strafbaar gesteld in de APV, waardoor handhaving moeilijk is. Het nieuwe artikel vormt de basis voor een mogelijkheid tot handhaving”, aldus de gemeente. Het verbod houdt in dat slapen op openbare plaatsen of in voertuigen of tenten op openbare plaatsen niet is toegestaan.

Verbod op bepaalde kleding en goederen

Daarnaast wordt er ook een nieuw artikel ingevoerd met een verbod op het dragen van bepaalde kleding of goederen van in strijd met de openbare orde verboden organisaties. Dit artikel is wenselijk in het kader van de aanpak van Outlaw Motorcycle Gangs (hierna: OMG’s), zo argumenteert de gemeente. “Eén van de aspecten van bestuurlijke handhaving betreft uitingen van verboden clubs in de openbare ruimte en voor publiek toegankelijke gebouwen. Een aantal gemeenten in Nederland heeft hierover al een artikel opgenomen in de APV. Wanneer door de rechter is geoordeeld dat de werkzaamheid van een OMG in strijd is met de openbare orde, is het goed verdedigbaar dat het voeren van de kenmerken van een verboden OMG in de openbare ruimte, een gevaar of risico is voor de openbare orde en/of de openbare orde verstoort.”

Het nieuwe artikel zal naar verwachting als volgt gaan luiden: “Het is verboden op openbare plaatsen of in voor het publiek openstaande gebouwen en daarbij behorende erven zichtbaar kleding en goederen te dragen, bij zich te hebben of te vervoeren die uiterlijke kenmerken vertonen - of daarmee sterke gelijkenis hebben - van een organisatie die bij rechterlijke uitspraak of bestuurlijk besluit verboden is verklaard of is ontbonden vanwege een werkzaamheid of doel in strijd met de openbare orde.”

Foto van goederen maken

Ter bestrijding van heling van goederen zijn er diverse artikelen opgesteld. Zo zijn handelaren ook verplicht om een verkoopregister bij te houden. Alle gebruikte of ongeregelde goederen die de handelaar verkoopt of op andere wijze overdraagt, moeten ergens genoteerd staan. Denk bijvoorbeeld aan de datum van verkoop of overdracht van het goed, de verkoopprijs, en de naam en het adres van degene die het goed heeft verkregen. Hieraan wordt een nieuwe verplichting toegevoegd. In het verkoopregister moet na de wijziging in de APV ook een foto van het betreffende goed worden gemaakt.

Verschaffen van verblijf

Bij de exploitatievergunningplicht voor het verschaffen van verblijf (kamerverhuurbedrijven) wordt de beperking tot arbeidsmigranten geschrapt, zodat alle bedrijfsmatige verhuur van kamers hier onder valt. De definitie blijft dus niet langer beperkt tot enkel kamerverhuurinrichtingen. “Hiermee wordt niet alleen bereikt dat er een lijn wordt getrokken, maar dit komt ook de handhaafbaarheid ten goede.”

Exploitatievergunning seksinrichting

Op dit moment is er geen maximum gesteld aan de exploitatievergunning van een seksinrichting. Door een nieuw lid aan het artikel toe te voegen, wordt de geldigheid van de exploitatievergunning voor een seksinrichting beperkt tot maximaal drie jaar.

Lagere geluidsbelasting

De maximale geluidsnormen voor milieu-inrichtingen bij aangewezen collectieve festiviteiten alsook bij incidentele aangewezen festiviteiten van 80 dB(A) en 95 dB(C), zijn hoog in vergelijking met de andere gemeenten waarvoor net als in Alphen aan den Rijn aan den Rijn de milieudienst Midden-Holland (ODMH) een aantal milieutaken uitvoert. Vanuit de ODMH is dan ook de wens om deze maximale normen naar beneden bij te stellen, waardoor het verschil kleiner wordt.

Voor de regio gemeenten Leiden en Zoeterwoude, die niet onder de milieutaken van de ODMH vallen maar onder een andere regionale milieudienst (West Holland) zijn deze geluidsnormen in de APV: Leiden 70 dB(A) respectievelijk 80 dB(C) en Zoeterwoude 70 dB(A) respectievelijk 82 dB(C). In Alphen wordt de maximaal toelaatbare geluidsbelasting in milieu-inrichtingen bij collectieve- en incidentele festiviteiten met 10 decibel verlaagd naar 70 dB(A) respectievelijk 85 dB(C).

Incidentele asverstrooiing

Over het huidige artikel over verboden plaatsen voor asverstrooiing is veel onduidelijkheid. Daarom is een herformulering nodig. “De huidige formulering wekt de indruk, dat verharde delen van de weg aangewezen zijn voor asverstrooiing. Het is echter juist onwenselijk dat hier asverstrooiing plaatsvindt. Met de huidige formulering wordt deze omissie weggenomen”, aldus de gemeente.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.