Nanja via Facebook

Dierenambulance onbereikbaar om gewonde kat te helpen: “Wat een slechte zaak is dit”

Dinsdag kwam Nanja rond 22:30 uur de afrit van de N11 naar Hazerswoude-Rijndijk op, waar een aangereden poes lag. Haar moeder wilde de poes van de weg halen, maar eenmaal daar aangekomen bleek zij nog te leven. De dierenambulance inschakelen voor hulp verliep echter anders dan gehoopt.

Nanja deelt haar verhaal op Facebook. “We hebben haar in een handdoek gewikkeld en meegenomen. Thuis begon de ellende, want blijkbaar is er geen spoedhulp voor dieren tussen 23:00 en 07:00 uur. De dierenambulance Alphen aan den Rijn e.o. heeft op hun site staan dat zij 24 uur per dag beschikbaar zijn, maar ik kreeg alleen maar een voicemail. De meldkamer die ik belde bleek die in Rotterdam te zijn en kon me niet helpen”, schrijft ze.

Geen hulp beschikbaar

Ook het 144 was onbereikbaar. “Spoednummer 144 sloot om 23:00 uur en het enige wat de medewerker mij kon doen was doorverbinden met 1: een nummer die niet in gebruik was (dus weer 144 bellen), 2: dierenambulance Alphen aan den Rijn die dus op voicemail staat (3x ingesproken, tot op heden geen bericht terug), en 3: het niet-spoednummer van de politie. De politie kon me niet helpen, want zij verwees mij door naar de dierenambulance (zo leuk dat kastje naar de muur). Alle dierenartsen in de omgeving waren gesloten en namen niet op en hadden geen noodnummer op hun voicemail.”

Na 15 keer een nummer te bellen, kwam Nanja terecht bij AniCura Specialistisch Verwijscentrum Haaglanden in Rijswijk. Ik mocht komen, echter zou ik dan direct alle medische kosten voor deze poes moeten betalen. Het is mijn poes niet, dus ik wil niet voor haar betalen, ik wil alleen dat ze medische hulp krijgt en haar baasje gevonden wordt! Ik moest dan maar de dierenambulance bellen, want dan konden ze haar chip uitlezen. Tja, die is niet bereikbaar. Ik kreeg een dierenambulance ergens in Dordrecht, die komen niet naar Alphen.”

Slechte zaak

Vervolgens kwam ze terecht bij een dierenarts in Leiderdorp, waar ze werd doorverbonden met een centrale. “De medewerker zei, ‘tja, dan moet u de poes maar gewoon voor de deur van een dierenarts leggen en dan wordt ze morgen wel een keer gevonden, u had haar maar beter op de weg kunnen laten liggen’. Uit pure frustratie belde mijn moeder haar dierenarts in Oegstgeest, hij nam op (ook al had hij geen dienst) en we mochten gelijk komen! Iets voor middernacht waren we in de praktijk. Ze had een chip en bleek Puk te heten. Het baasje nam de telefoon op en Puk bleek al een week kwijt te zijn. De dierenarts vermoed gebroken bekken en gaf haar pijnstilling en ze werd opgenomen voor de nacht.”

Over hoe slecht het gesteld is met de spoedhulp voor dieren buiten de reguliere tijden is Nanja duidelijk niet te spreken. “Niemand neemt op, voicemails, als je dan iemand te pakken krijgt verbinden ze je met elkaar door zodat je in zo'n oneindig cirkeltje zit, medewerkers die doodleuk zeggen: ‘Het is uw eigen verantwoordelijkheid, had u de poes maar op straat moeten laten liggen.’ en ‘Leg haar maar in de schuur/op straat en dan hopen dat ze morgen nog leeft, als u dan eens naar de dierenarts kunt en de ambulance kan bereiken draait u op voor alle medische kosten, want als er geen baasje gevonden wordt moet toch iemand voor de poes betalen en wij doen het niet.’ Wat een slechte zaak is dit zeg!”

Overleg met belanghebbende partijen

Het is niet de eerste keer dat medische zorg voor gewonde dieren buiten de reguliere tijden niet beschikbaar is en hulpdiensten onbereikbaar zijn. Ook bij het college van burgemeester en wethouders is deze situatie inmiddels bekend. “De gemeente vindt dierenwelzijn belangrijk en draagt dit uit naar belanghebbende partijen. De gemeente heeft echter geen wettelijke taak in dezen”, reageerde de gemeente naar aanleiding van artikel 40 vragen van raadslid Robert Blom (Nieuw Elan).

“Het college begrijpt de wens om na kantooruren dierenhulp in Alphen aan den Rijn te kunnen ontvangen. Aan de andere kant heeft het college ook begrip voor de hoge werkdruk die dierenartsen ervaren.” Er heeft inmiddels een kennismakingsoverleg plaatsgevonden tussen dierenartsen, Dierbescherming en gemeente. In een volgend overleg wordt hulp in de avonduren, nachtelijke uren en weekenden met dierenartsen besproken.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.