Parkinson Café

Diëten en voeding bij Parkinson Café Alphen

Bij de ziekte van Parkinson kan het eten en drinken op den duur moeizamer gaan. Door de Parkinsonmedicatie, maar ook door het voortschrijden van de ziekte, kunnen klachten ontstaan zoals verminderde eetlust, kauw- en slikproblemen, misselijkheid, obstipatie (verstopping) en gewichtsverlies.

Daarnaast is de werking van de Parkinsonmedicatie vaak te optimaliseren door een goede eiwitverdeling over de dag. De ParkinsonNet diëtist is de aangewezen persoon om mensen met Parkinson te begeleiden. Renate de Schaap is aangesloten bij het ParkinsonNet.

Bij de ziekte van Parkinson is er een tekort aan dopamine in de hersenen. Mensen met Parkinson krijgen daarom vaak Levodopa voorgeschreven; dit is een stof die in het lichaam wordt omgezet in dopamine. Levodopa gaat via de maag naar de dunne darm en wordt daar naar het bloed getransporteerd. Vervolgens wordt Levodopa vanuit het bloed in de hersenen opgenomen. In de hersenen wordt de Levodopa omgezet in dopamine. Het tekort aan dopamine in de hersenen wordt op deze manier aangevuld. De opname van Levodopa kan op verschillende manieren verstoord worden. Dit kan onder andere door een volle maag, door obstipatie (verstopping) of door het eten van eiwitten. Voorbeelden van Levodopa medicatie zijn: Madopar, Sinemet, Duodopa, Stalevo.

Rol van de Parkinson dietist

De werking van Levodopa kan beïnvloed worden door de inname van eiwitten. Door de inname van eiwitten licht te beperken en door de eiwitten beter over de dag te verdelen, kan de werking van de Levodopa bevorderd worden. De gevolgen van een eiwitbeperking zijn per persoon verschillend. Binnen twee weken weet je of je er baat bij heeft. In overleg met je ParkinsonNet diëtist kunnen ze jouw eetpatroon hierop aanpassen.

Locatie: Wijkcentrum Kerk en Zanen, de Oude Wereld 57, 2408 NV te Alphen aan den Rijn. (volop gratis parkeerruimte). Tijd: 14:00 tot 16:30 uur, inloop vanaf 13:30 uur. Entree: Toegang, koffie en thee zijn gratis.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winactie Sport vandaag 16:24

Win je aankoopbedrag terug bij Running & Walkingcenter!

Het voorjaar komt er langzaam aan en iedereen wil onderhand weer eens lekker buiten wandelen of hardlopen. Als extra stimulans heeft Running & Walkingcenter een mooie actie! Je kunt namelijk jouw aankoopbedrag terugwinnen!

Politie en handhaving vandaag 15:17

Jongen mishandeld op de Willemstraat

Gisteren, rond 15:30 uur, kreeg de politie Alphen aan den Rijn een melding van een mishandeling op de Willemstraat. Een jongen wilde daar gaan voetballen met zijn jongere broertje, toen een groep van tien jongens ook interesse toonde om mee te doen. Helaas namen zij echter de bal af en renden ermee weg. Toen de jongen zijn bal terug wilde halen, werd hij door vijf van deze jongens in elkaar geslagen.

Politie en handhaving vandaag 14:20

Politie onderzoekt inbraak op de Watermunt in Alphen aan den Rijn

Op vrijdag 19 april, omstreeks 20:15 uur, ontving de Politie Alphen aan den Rijn een melding van een inbraak op de Watermunt. De inbraak moet hebben plaatsgevonden tussen 15:00 uur en 20:15 uur. Bij aankomst bleek het hele huis overhoop te zijn gehaald, wat het op dat moment nog moeilijk maakte om precies vast te stellen wat er allemaal was weggenomen.

Overige vandaag 13:55

Teken zijn weer actief: verhoogd risico op tekenbeten

Met het stijgen van de temperatuur en de komst van het voorjaar, trekken mensen er weer op uit. Echter, deze tijd van het jaar brengt ook een verhoogd risico op tekenbeten met zich mee. Dit blijkt uit een alarmerende stijging van het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl.

Advertorial Kinderen vandaag 12:36

Kinderfilms met ontbijtbuffet in meivakantie

Parkvilla heeft drie mooie films op het programma voor verschillende leeftijden. Dieren staan centraal deze vakantie en een aantal zijn gebaseerd op populaire kinderboeken.