Diftar krijgt de handen niet op elkaar
De wens van GroenLinks en PvdA om een onderzoek naar ‘betalen per hoeveelheid afval’ te doen, krijgt geen steun van de gemeenteraad. Het systeem van diftar wordt al jaren tegengehouden door een grote raadsmeerderheid. Wel komen er suggesties om te kijken of nascheiding mogelijk is. Op dit moment zet wethouder Relus Breeuwsma vooral in op voorlichting over het scheiden van afval.
Gemeente Alphen aan den Rijn scoort niet goed genoeg voor wat betreft afvalscheiding. Dit is overigens ook een uitdaging voor heel veel andere gemeenten, Alphen is daarin niet uniek. De gemeente zet in op voorlichtende campagnes. Onlangs is die voor PMD (plastic, metaal, drankkartons) afgerond en binnenkort start een campagne over GFT (groente, fruit, tuinafval) waar het grootste probleem lijkt te liggen.
Omdat het scheiden van afval achterblijft op de doelstelling hebben GroenLinks en PvdA tijdens de gemeenteraadsvergadering van 30 mei een motie ingediend om een onderzoek te doen naar de financiële kosten en baten van diftar. Dit is een systeem waarbij er verschillende tarieven worden gehanteerd, afhankelijk van de hoeveelheid aangeboden afval per huishouden. Diftar is betalen naar de hoeveelheid afval die men produceert.
Raad tegen diftar
De raad van Alphen aan den Rijn heeft zich in de afgelopen jaren al verschillende keren uitgesproken tegen diftar. Dit omdat er veel zwerfafval blijkt te zijn in gemeenten waar diftar is ingevoerd. Bovendien is het invoeren van het systeem, dat bekijkt hoeveel welke inwoner aanbiedt, een dure zaak.
GroenLinks, PvdA en D66 zijn de voorstanders binnen de raad. D66 is echter niet van plan om het coalitieakkoord te schenden, zegt fractievoorzitter Maurits de Vries: "Wij hebben afgesproken dat wij in deze collegeperiode geen diftar in zullen voeren. Daarom is een onderzoek zonde van het geld."
Vrijwel alle partijen zijn wel gecharmeerd van een onderzoek naar nascheiding. Een aantal jaren geleden voldeed dit systeem nog niet, maar er zijn inmiddels verschillende gemeenten die goede ervaringen hebben.
Bewust aanleveren
Wethouder Breeuwsma meldt: "Wij voeren geen diftar in, maar we kijken ook zeker niet weg. We proberen inwoners bewuster te laten aanleveren door voorlichtingscampagnes rond PMD en GFT. Onlangs is de mobiele milieustraat geïntroduceerd. Er zijn aanhangwagens te leen bij het milieupark. En we beginnen met het oplossen van de afvalproblematiek bij de hoogbouw."