Eveline Verhoeve

Dit is de longlist van de Archeon Thea Beckman Prijs 2022

Ieder jaar wordt in Museumpark Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs uitgereikt aan het beste historische jeugdboek. De jury kijkt naar historische jeugdromans die én goed geschreven zijn én die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen in het verleden. De longlist is nu bekend.

Door het lezen over de geschiedenis leren kinderen en jongeren immers ook iets over de huidige maatschappij.  De winnaar van de Thea Beckman Prijs ontvangt € 1.500. Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond.

In 2022 bekroont de jury werk voor jongeren tot 12 jaar. Binnen het aanbod van historische boeken verschijnt ieder jaar weer een uiteenlopend palet van nieuwe titels. "De keuze voor de lijst van 2022 was overweldigend groot, ongetwijfeld vanwege de Kinderboekenweek van 2020 die Geschiedenis als thema had. Door het grote aanbod van goede boeken is besloten de longlist uit te breiden tot dertien titels dit jaar."

Na intensief beraad komt de jury tot de volgende keuze voor de longlist gekomen (op alfabetische volgorde auteur):

 • Fedor de Beer - Operatie Turtuga - Van Goor, september 2020
 • Linda Dielemans - Het lied van de vreemdeling - Leopold, augustus 2020
 • Arend van Dam - De droom van Amalia - Holkema & Warendorf, augustus 2021
 • Pieter Feller & Tiny Fisscher - Clara zet door - Droomvallei, juni 2020
 • Annet Huizing - Het Pungelhuis - Lemniscaat, juli 2020
 • Martine Letterie - Waarom de maan verdwijnt: Lotti’s oorlog - Leopold, maart 2021
 • Joke van Leeuwen - Ik heet Reinier en mijn huis is afgebrand - Querido, juni 2020
 • Christine Linneweer - Altijd vluchten - Kluitman, augustus 2021
 • Elisabeth Mollema - De reis van Sofie Grossman - Volt, september 2020
 • Marlene Rebel - Leeuw met strepen - Billy Bones, juli 2020
 • Jan Paul Schutten - Het spook in Teylers huis - Rubinstein, november 2021
 • Jeska Verstegen - Ik zal je bewaren - Querido, maart 2020
 • Jacques Vriens - Jakob en de zeven gevaren - Van Holkema & Warendorf, september 2021

De tekst loopt verder onder de afbeelding

Thea Beckman prijs boeken.png

Uitreiking de Jonge Beckman   

Naast de volwassen jury is er ook een jeugdjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van twaalf enthousiaste kinderen leest de shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 1.000. Jeugdboekenauteur Marte Jongbloed begeleidt deze jury.

De jonge juryleden lezen alle vijf de boeken van de shortlist en houden bij wat wel en niet aanspreekt in de boeken. Hiervoor ontvangen zij een werkboek. In een gezamenlijk overleg na de zomervakantie bepaalt de jury wie de Jonge Beckman Prijs krijgt. De Jonge Beckman jury is natuurlijk aanwezig bij de uitreiking. Als dank voor de inspanningen krijgen de jongeren de (e)boeken van de shortlist en een boekenbon, beschikbaar gesteld door de Kinderboekwinkels Nederland.

Wie mee wil doen aan deze jury kan naar een plek solliciteren. Kinderen van 9 tot en met 12 jaar kunnen zich via deze pagina opgeven vóór 1 juni 2022. De Thea Beckman Prijs jury stelt in samenwerking met Marte Jongbloed de Jonge Beckman jury samen uit de inzendingen. Uiterlijk 1 juli 2022 krijgt iedereen hier bericht over.

De Thea Beckman jury bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Liselotte Dessauvagie, Rutger van Driel, Inge Mooiman, Monique Veldman en Moniek Warmer. In juni maakt de jury de vijf titels van de shortlist bekend. Bij deze vijf titels worden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. Op zaterdag 17 september 2022 wordt zowel de Archeon Thea Beckman Prijs 2022 als de Jonge Beckman 2021 uitgereikt in Museumpark Archeon uitgereikt. De Schrijvers van de Ronde Tafel zijn dat hele weekend in het Archeon aanwezig.

Op de foto: het jeugdboek IJzerkop van Jean-Claude van Rijckeghem won de Thea Beckmanprijs 2021 voor het beste historische kinderboek.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek vandaag 14:34

Laatste optreden Van Velzen en De Jager

Kees van Velzen en Han de Jager nemen afscheid van de politieke arena in Alphen aan den Rijn. Beide CDA-wethouders keren niet terug in het college van burgemeester en wethouders. Zij stappen uit de actieve politiek en nemen donderdag 19 mei afscheid.

Calamiteiten vandaag 13:52

Grote file door verkeersongeval op de N11

Op de N11 is woensdag aan het begin van de middag een ongeval gebeurd tussen een vrachtwagen en een personenauto. Dit heeft een grote file veroorzaakt.

Wonen en bouwen vandaag 13:41

Bewoners Rode Dorp vieren de afronding van fase 1

Dinsdag werd in het Rode Dorp de oplevering van de nieuwbouwwoningen van Woonforte en de vernieuwde straten door de gemeente gevierd. Het feest startte in de Jan Nieuwenhuijzenstraat bij de onthulling van de nieuwe gevelsteen en eindigde met een gezellige barbecue in de speeltuin Kindervreugd.

Blog Opinie vandaag 12:02

Het zal je kind maar wezen

Nederland werd recent weer opgeschrikt door het zoveelste incident met een verward persoon. En weer wordt er moord en brand geschreeuwd hoe het zover heeft kunnen komen.