Eveline Verhoeve

Dit is de longlist van de Archeon Thea Beckman Prijs 2022

Ieder jaar wordt in Museumpark Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs uitgereikt aan het beste historische jeugdboek. De jury kijkt naar historische jeugdromans die én goed geschreven zijn én die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen in het verleden. De longlist is nu bekend.

Door het lezen over de geschiedenis leren kinderen en jongeren immers ook iets over de huidige maatschappij.  De winnaar van de Thea Beckman Prijs ontvangt € 1.500. Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond.

In 2022 bekroont de jury werk voor jongeren tot 12 jaar. Binnen het aanbod van historische boeken verschijnt ieder jaar weer een uiteenlopend palet van nieuwe titels. "De keuze voor de lijst van 2022 was overweldigend groot, ongetwijfeld vanwege de Kinderboekenweek van 2020 die Geschiedenis als thema had. Door het grote aanbod van goede boeken is besloten de longlist uit te breiden tot dertien titels dit jaar."

Na intensief beraad komt de jury tot de volgende keuze voor de longlist gekomen (op alfabetische volgorde auteur):

 • Fedor de Beer - Operatie Turtuga - Van Goor, september 2020
 • Linda Dielemans - Het lied van de vreemdeling - Leopold, augustus 2020
 • Arend van Dam - De droom van Amalia - Holkema & Warendorf, augustus 2021
 • Pieter Feller & Tiny Fisscher - Clara zet door - Droomvallei, juni 2020
 • Annet Huizing - Het Pungelhuis - Lemniscaat, juli 2020
 • Martine Letterie - Waarom de maan verdwijnt: Lotti’s oorlog - Leopold, maart 2021
 • Joke van Leeuwen - Ik heet Reinier en mijn huis is afgebrand - Querido, juni 2020
 • Christine Linneweer - Altijd vluchten - Kluitman, augustus 2021
 • Elisabeth Mollema - De reis van Sofie Grossman - Volt, september 2020
 • Marlene Rebel - Leeuw met strepen - Billy Bones, juli 2020
 • Jan Paul Schutten - Het spook in Teylers huis - Rubinstein, november 2021
 • Jeska Verstegen - Ik zal je bewaren - Querido, maart 2020
 • Jacques Vriens - Jakob en de zeven gevaren - Van Holkema & Warendorf, september 2021

De tekst loopt verder onder de afbeelding

Thea Beckman prijs boeken.png

Uitreiking de Jonge Beckman   

Naast de volwassen jury is er ook een jeugdjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van twaalf enthousiaste kinderen leest de shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 1.000. Jeugdboekenauteur Marte Jongbloed begeleidt deze jury.

De jonge juryleden lezen alle vijf de boeken van de shortlist en houden bij wat wel en niet aanspreekt in de boeken. Hiervoor ontvangen zij een werkboek. In een gezamenlijk overleg na de zomervakantie bepaalt de jury wie de Jonge Beckman Prijs krijgt. De Jonge Beckman jury is natuurlijk aanwezig bij de uitreiking. Als dank voor de inspanningen krijgen de jongeren de (e)boeken van de shortlist en een boekenbon, beschikbaar gesteld door de Kinderboekwinkels Nederland.

Wie mee wil doen aan deze jury kan naar een plek solliciteren. Kinderen van 9 tot en met 12 jaar kunnen zich via deze pagina opgeven vóór 1 juni 2022. De Thea Beckman Prijs jury stelt in samenwerking met Marte Jongbloed de Jonge Beckman jury samen uit de inzendingen. Uiterlijk 1 juli 2022 krijgt iedereen hier bericht over.

De Thea Beckman jury bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Liselotte Dessauvagie, Rutger van Driel, Inge Mooiman, Monique Veldman en Moniek Warmer. In juni maakt de jury de vijf titels van de shortlist bekend. Bij deze vijf titels worden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. Op zaterdag 17 september 2022 wordt zowel de Archeon Thea Beckman Prijs 2022 als de Jonge Beckman 2021 uitgereikt in Museumpark Archeon uitgereikt. De Schrijvers van de Ronde Tafel zijn dat hele weekend in het Archeon aanwezig.

Op de foto: het jeugdboek IJzerkop van Jean-Claude van Rijckeghem won de Thea Beckmanprijs 2021 voor het beste historische kinderboek.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Verkeer en vervoer vandaag 12:24

Parkeerperikelen

Er kan sinds kort anderhalf uur gratis geparkeerd worden in de garages in het centrum. En in rap tempo heeft de gemeente besloten om de rekening daarvan bij de centrumbewoners neer te leggen.

Advertorial Evenementen vandaag 10:59

Dyckland winter FSTVL

Restaurant de Dyck kondigt een tweede editie van Dyckland winter FSTVL aan! Het toprestaurant met de grootste moestuin wordt op 11 en 12 februari omgetoverd in een waanzinnig winters decor waar je tijdens het culinaire festival kunt genieten van een winterse walking lunch of diner vól culinaire verrassingen.

Werken vandaag 09:28

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 4

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Oud Alphen gisteren 16:48

Oud Alphen: De Piramide van Makkink

In 1997 werd Winkelcentrum Atlas geopend. Tijdens deze opening werd ook een kunstwerk onthuld: een piramide genaamd Zigurrat. Tot verdriet van kunstenaar Herman Makkink was de gemeente geen voorstander van het kunstwerk.

Advertorial Werken gisteren 15:32

Banen- en Informatiemarkt op Museumpark Archeon

Museumpark Archeon is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers en collega’s. In samenwerking met de Vereniging Vrienden van Archeon wordt een informatiemarkt in de Romeinse Herberg georganiseerd. Archeon zoekt jaarlijks nieuwe collega-vrijwilligers en nieuwe collega’s ter versterking voor het nieuwe seizoen. 

Overige gisteren 14:11

De Week van de Poëzie omgedoopt tot de ‘Alphense Poëzieweek’

Van 26 januari tot en met 1 februari organiseert Stichting Alphen Taal de ‘Alphense Poëzieweek’. Elke dag worden er gedichten geplaatst op de website en social mediakanalen van Stichting Alphen Taal. Deze gedichten zijn geschreven door dichters die betrokken zijn bij de stichting.