Museumpark Archeon

Dit is de Longlist voor de Thea Beckmanprijs 2020

Ieder jaar reikt Archeon de Thea Beckmanprijs uit aan het beste historische jeugdboek. De jury liet zich door de coronacrisis niet weerhouden en voerde digitaal overleg over de vele gelezen boeken. Hieruit is een longlist met tien titels gekomen.

De Thea Beckmanprijs wordt ieder jaar door Archeon uitgereikt aan het beste historische jeugdboek. De jury kijkt naar historische jeugdromans die én goed geschreven zijn én die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen in het verleden. Door het lezen over de geschiedenis leren kinderen en jongeren immers ook iets over de huidige maatschappij. De winnaar van de Thea Beckman Prijs ontvangt € 1000 van Archeon. Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond.

Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van enthousiaste kinderen leest de shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 500. Schrijfster Marte Jongbloed begeleidt deze jury.

Binnen het aanbod van historische boeken verschijnt ieder jaar weer een uiteenlopend palet van nieuwe titels. De jury liet zich door de coronacrisis niet weerhouden en voerde digitaal overleg over de vele gelezen boeken. In 2020 bekroont de jury werk voor kinderen tot 12 jaar. De jury is tot de volgende keuze voor de longlist gekomen (op alfabetische volgorde auteur):

Annemarie van den Brink & Suzanne Wouda - Oorlog in inkt

Leopold, maart 2020

Linda Dielemans – Schaduw van de leeuw

Leopold, mei 2018

Diverse auteurs - Het grote Rembrandt voorleesboek

Rubinstein, februari 2019

Pieter Feller & Tiny Fisscher – Clara

Droomvallei, april 2018

Martine Letterie – Verboden te vliegen

Leopold, april 2019

Inez van Loon – Mathilde, ik kom je halen.

Clavis, april 2018

Schrijvers van de Ronde Tafel – Wij waren erbij

Leopold, november 2019

Kathleen Vereecken – Alles komt goed, altijd

Lannoo, novermber 2018

Dolf Verroen & Charlotte Dematons – Niemand ziet het

Leopold, november 2019

Willemijn de Weerd – Papa, waar blijf je?

Columbus, september 2019

Rondom de meivakantie maakt de jury de vijf titels van de shortlist bekend. Bij deze vijf titels worden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt.

Op zaterdag 19 september wordt zowel de Thea Beckmanprijs 2020 als de Jonge Beckman 2020 in Archeon uitgereikt. De Schrijvers van de Ronde Tafel zijn dat hele weekend in Archeon aanwezig.

De jury bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Henne van Beveren, Liselotte Dessauvagie, Monique Veldman en Moniek Warmer.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws