Museumpark Archeon
Advertorial Cultuur

Dit najaar mooie historische evenementen in Museumpark Archeon

In de maand september zijn er vele historische evenementen in Archeon! Van een prehistorisch weekend tot een culinair weekend met top-chef Pierre Wind, en van een middeleeuws weekend tot een gezondheidsweekend. Of bezoekers nu geïnteresseerd zijn in het verkennen van de prehistorie of liever genieten van tijdloze culinaire hoogstandjes, Archeon heeft voor ieder wat wils.

Prehistorisch weekend - 2 & 3 september 2023

Het gehele jaar kan de reis gemaakt worden naar de prehistorie van Nederland. Tijdens het prehistorische weekend komt deze tijd nog meer tot leven en kunnen nieuwsgierige bezoekers van jong en oud nog meer ontdekken over de prehistorie! Er wordt een groot aantal demonstraties aangeboden, variërend van het bewerken van leer, kleuren van wol tot prehistorisch koken. De demonstratie van oer, erts en ijzer wordt in de ijzertijd gegeven. Tijdens het prehistorisch weekend ziet men niet alleen hoe het eraan toe ging duizenden jaren geleden, maar beleeft men het zelf!

Middeleeuws weekend - 9 & 10 september 2023

Een weekend vol vermaak, informatie en middeleeuwse gezelligheid beleeft men tijdens het middeleeuws weekend in Archeon. Breng een bezoek aan de middeleeuwse stad Gravendam, een bruisende plek vol bedrijvigheid. Hier krijgen bezoekers de kans om ambachtslieden in actie te zien: van de bakker die broden bakt, tot de schoenmaker die schoeisel maakt voor de inwoners van het stadje. In het middeleeuwse stadje is een middeleeuws kampement waarin het dagelijks leven, middeleeuws koken en de ambachten worden getoond. De Graven van Holland geven een speciale zwaardvecht- en boogschietdemonstratie. Ontdek ook de demonstraties van oude ambachten en dagelijkse bezigheden. Gravendam verwacht dit weekend hoog bezoek van twee voorname ridders te paard. In een spannend riddertoernooi gaan de ridders de strijd aan. Kinderen kunnen hun eigen ridderdiploma behalen en worden tot ridder geslagen.

Schrijvers van de ronde tafel - 16 & 17 september 2023

De Schrijvers van de Ronde Tafel, een collectief van vijftien schrijvers van historische kinderboeken, is in het derde weekend van september in Archeon. Op beide dagen is er een boekenmarkt waar bezoekers de mooiste boeken kunnen inslaan. In de middeleeuwen wordt een demonstratie papierscheppen gegeven. De Schrijvers van de Ronde Tafel voorzien - natuurlijk - hun eigen boeken van een handtekening en ook zullen zij voorlezen uit eigen werk. Bezoekers gaan ook zelf aan de slag en leren hoe zij op historische wijze kunnen schrijven!

Op 16 september vindt ook de uitreiking van de Thea Beckman Prijs 2023 plaats. Ieder jaar wordt in Museumpark Archeon deze prijs uitgereikt aan de schrijver van het beste historische jeugdboek. Naast de volwassen jury is er ook een jongerenjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf.

Culinair weekend met Pierre Wind - 23 & 24 september

Verwen je zintuigen tijdens het Culinair Weekend in Archeon. Chef-Kok Pierre Wind is beide dagen in de weer met vele gerechten door de eeuwen heen als vis uit de viskuil in de prehistorie, culinaire Romeinse hoogstandjes, het middeleeuwse braadstuk en nog veel meer. Daarnaast zijn er informatieve culinaire rondleidingen, kookdemonstraties en natuurlijk mogen bezoekers ook zelf diverse bijzondere hapjes proeven met de proeverijkaart. In het speciale receptenboek kunnen de recepten worden verzameld want in het park zijn overal heerlijke recepten te vinden die men thuis nog eens lekker kunnen bereiden.

Gezondheidsweekend - 30 september & 1 oktober 2023

Tijdens het Gezondheidsfestival zijn er door het gehele Museumpark Archeon verschillende re-enactment groepen die laten zien hoe zorg en welzijn er vroeger aan toe ging. Zo worden demonstraties gegeven en welke geneeskundige behandelingen plaats vonden bij huis, tuin en keuken verwondingen in de prehistorie en zorg bij een griepuitbraak en een gasaanval in de Eerste Wereldoorlog. Een chirurgijn uit de laatmiddeleeuwse periode brengt hoogstpersoonlijk bezoek aan Archeon en geeft met liefde zijn medisch advies voor middeleeuwse kwaaltjes. Bezoekers kopen hun zonden weg bij de aflatenkraam en verminderen hun tijd in het vagevuur. Ontdek, leer en doe tijdens het Gezondheidsweekend in Archeon. 


Meer nieuws

Advertorial Algemeen gisteren 18:12

De hele zomervakantie de beste kinderfilms bij Castellum!

Vier je zomervakantie met Tante Rita! De familie Dubbel doet mee aan een chocoladewedstrijd, maar door problemen in de chocolaterie moeten ze verhuizen naar een camping. Wanneer de kakkineuze Ria Bakzeil hoort van hun deelname, gebeuren er vreemde dingen en lijkt het alsof de familie gesaboteerd wordt.

Algemeen gisteren 14:02

Veiligheidsdag 2024: Kom naar Fort Alpha voor een spannende uitdaging

Op zaterdag 31 augustus 2024 staat Alphen aan den Rijn in het teken van de jaarlijkse Veiligheidsdag. Dit evenement vindt o.a. plaats bij Fort Alpha en biedt tussen 11:00 en 14:00 uur tal van activiteiten voor jong en oud. Een van de hoogtepunten is de uitdagende stormbaan, waar deelnemers de kans krijgen om de snelste tijd neer te zetten en een bijzondere prijs te winnen.

Algemeen gisteren 12:03

Jeugdleden Castellum doen verdienstelijk mee aan NK Beachvolleybal

In het weekend van 6 en 7 juli vond het NK Jeugd Beachvolleybal plaats bij Irene Beach in Bilthoven en Zomerkade in Huizen. In totaal streden 136 teams in diverse leeftijdscategorieën om de felbegeerde titel: Nederlands Kampioen! Daarbij waren ook 3 jeugdleden van Castellum aanwezig die verdienstelijk meestreden om de medailles.

Algemeen 23 jul. 2024 13:36

Natuurmomenten doet oproep voor betere waterkwaliteit

In Nederland is de waterkwaliteit een toenemend probleem, en ook in Alphen aan den Rijn hebben wij te maken met de gevolgen van slechte waterkwaliteit. Natuurmonumenten roept inwoners daarom op om de petitie voor schoon water te tekenen.