Monuta
Advertorial Coronavirus in Alphen

Dit verandert er per 1 juli in de uitvaartbranche

Op 1 juli worden veel coronamaatregelen versoepeld. Ook voor de uitvaartbranche is het vanaf deze datum weer toegestaan om meer dan 30 personen tegelijkertijd toe te laten bij uitvaartplechtigheden. Yvonne van Lingen van Monuta Alphen aan den Rijn vertelt over de veranderingen.

Vanaf 1 juli is het toegestaan om zonder registratie binnen 100 personen exclusief uitvaartpersoneel toe te laten bij een plechtigheid. Voor plechtigheden die buiten worden gehouden geldt een maximum van 250 personen. “Nu klinkt dit mooier dan in de praktijk mogelijk is”, vertelt Van Lingen. “De 1,5 meter regel is nog steeds van toepassing voor mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren. De zaal of kerk waarin het afscheid plaatsvindt moet dus wel voldoende ruimte bieden om de 1,5 meter maatregel toe te kunnen passen.”

Dit betekent dat de aula van het crematorium of de begraafplaats in Alphen aan den Rijn geen ideale locatie is voor grotere plechtigheden. Hier blijft namelijk een maximum van 30 personen in de aula en 30 personen in de koffiekamer gelden.

Uitvaarten op andere locaties

Het blijft dus zoeken naar alternatieven, maar opties zijn er wel. “Met name de Adventskerk in Alphen aan den Rijn heeft een goed doordacht stoelenplan klaar, waarbij 100 personen op een verantwoorde wijze aanwezig kunnen zijn. Daarnaast hebben zij sinds kort een eigen livestream en uitgebreidere mogelijkheden voor foto en film presentatie en eigen muziek. Dit betekent dat de kerk ook heel goed gebruikt kan worden voor niet-kerkelijke uitvaartplechtigheden. Dit geldt natuurlijk voor meerdere kerk in Alphen aan den Rijn. Ook crematoria in de omgeving van Alphen aan den Rijn, zoals Meerbloemhof in Zoetermeer, bieden meer mogelijkheden.”

Het zal ook vanaf 1 juli lastig blijven om een afscheid te organiseren als er veel belangstellenden worden verwacht, want ook buiten, naast het afhankelijk zijn van het weer, blijft de 1,5 meter regel van kracht. “Voor 250 personen met 1,5 meter heb je toch echt een flink terrein nodig”, aldus Van Lingen.

Andere manier van organiseren

Toch heeft Monuta in de afgelopen periode mooie, warme en persoonlijke uitvaarten mogen begeleiden. “De families wie het betrof vonden het erg fijn om ‘onder elkaar’ te zijn. Tijdens afscheidsplechtigheden ontstond soms een dialoog met de genodigden, de sfeer was intiem en betrokken zodat ook diegenen durfden te spreken die het anders nooit gedaan zouden hebben.”

Van Lingen vervolgt: “De mogelijkheden waren er ook om de aula anders in te delen, want waarom plaats je de overledene niet midden in de aula, omringd door zijn of haar dierbaren? De mooiste initiatieven ontstonden in een warme en betrokken sfeer. En voor diegenen die er toch meerdere mensen bij wilden betrekken, was er een livestreamverbinding. En na 1 juni mochten er ook weer op kleine schaal consumpties worden aangeboden. Het was voor de nabestaanden wel erg fijn om nog even te kunnen napraten.”

Intensieve periode

“Voor ons als uitvaartverzorgers was en is het een intensieve periode”, fronst Van Lingen. “We zijn niet gewend om nee te zeggen, maar met de beperkende maatregelen was dit soms wel nodig. Dan werd het vaak, ‘nee dat kan niet op die manier, maar denk er eens aan om het zo te doen’. Meedenken en anders denken werd meer dan ooit van ons gevraagd. Zo ontstonden er veel erehagen en soms ook drive-through condoleances, waarbij in de auto afscheid genomen werd van de overledene. In ons uitvaartcentrum namen de nabestaanden vaker hele dagen de tijd om afscheid nemen in kleine vorm mogelijk te maken.”

Afscheid nemen in deze periode blijft lastig, ondanks alle mogelijkheden. “Een ieder die deze vakantieperiode ingaat met het gemis van een dierbare wensen wij dan ook heel veel sterkte en kracht toe.” Van Lingen besluit: “Pas op jezelf en op elkaar, dan houden we het virus hopelijk buiten de deur.”

Monuta Logo.jpg


Meer nieuws

Advertorial Werken vandaag 09:29

Heftruck certificaat halen via Apics Flexjobs

Ontdek de sleutel tot een bloeiende carrière in de logistiek! Het behalen van een heftruck certificaat opent niet alleen deuren naar talloze mogelijkheden, maar verhoogt ook de veiligheid op de werkvloer aanzienlijk.

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.