Monuta
Advertorial Coronavirus in Alphen

Dit verandert er per 1 juli in de uitvaartbranche

Op 1 juli worden veel coronamaatregelen versoepeld. Ook voor de uitvaartbranche is het vanaf deze datum weer toegestaan om meer dan 30 personen tegelijkertijd toe te laten bij uitvaartplechtigheden. Yvonne van Lingen van Monuta Alphen aan den Rijn vertelt over de veranderingen.

Vanaf 1 juli is het toegestaan om zonder registratie binnen 100 personen exclusief uitvaartpersoneel toe te laten bij een plechtigheid. Voor plechtigheden die buiten worden gehouden geldt een maximum van 250 personen. “Nu klinkt dit mooier dan in de praktijk mogelijk is”, vertelt Van Lingen. “De 1,5 meter regel is nog steeds van toepassing voor mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren. De zaal of kerk waarin het afscheid plaatsvindt moet dus wel voldoende ruimte bieden om de 1,5 meter maatregel toe te kunnen passen.”

Dit betekent dat de aula van het crematorium of de begraafplaats in Alphen aan den Rijn geen ideale locatie is voor grotere plechtigheden. Hier blijft namelijk een maximum van 30 personen in de aula en 30 personen in de koffiekamer gelden.

Uitvaarten op andere locaties

Het blijft dus zoeken naar alternatieven, maar opties zijn er wel. “Met name de Adventskerk in Alphen aan den Rijn heeft een goed doordacht stoelenplan klaar, waarbij 100 personen op een verantwoorde wijze aanwezig kunnen zijn. Daarnaast hebben zij sinds kort een eigen livestream en uitgebreidere mogelijkheden voor foto en film presentatie en eigen muziek. Dit betekent dat de kerk ook heel goed gebruikt kan worden voor niet-kerkelijke uitvaartplechtigheden. Dit geldt natuurlijk voor meerdere kerk in Alphen aan den Rijn. Ook crematoria in de omgeving van Alphen aan den Rijn, zoals Meerbloemhof in Zoetermeer, bieden meer mogelijkheden.”

Het zal ook vanaf 1 juli lastig blijven om een afscheid te organiseren als er veel belangstellenden worden verwacht, want ook buiten, naast het afhankelijk zijn van het weer, blijft de 1,5 meter regel van kracht. “Voor 250 personen met 1,5 meter heb je toch echt een flink terrein nodig”, aldus Van Lingen.

Andere manier van organiseren

Toch heeft Monuta in de afgelopen periode mooie, warme en persoonlijke uitvaarten mogen begeleiden. “De families wie het betrof vonden het erg fijn om ‘onder elkaar’ te zijn. Tijdens afscheidsplechtigheden ontstond soms een dialoog met de genodigden, de sfeer was intiem en betrokken zodat ook diegenen durfden te spreken die het anders nooit gedaan zouden hebben.”

Van Lingen vervolgt: “De mogelijkheden waren er ook om de aula anders in te delen, want waarom plaats je de overledene niet midden in de aula, omringd door zijn of haar dierbaren? De mooiste initiatieven ontstonden in een warme en betrokken sfeer. En voor diegenen die er toch meerdere mensen bij wilden betrekken, was er een livestreamverbinding. En na 1 juni mochten er ook weer op kleine schaal consumpties worden aangeboden. Het was voor de nabestaanden wel erg fijn om nog even te kunnen napraten.”

Intensieve periode

“Voor ons als uitvaartverzorgers was en is het een intensieve periode”, fronst Van Lingen. “We zijn niet gewend om nee te zeggen, maar met de beperkende maatregelen was dit soms wel nodig. Dan werd het vaak, ‘nee dat kan niet op die manier, maar denk er eens aan om het zo te doen’. Meedenken en anders denken werd meer dan ooit van ons gevraagd. Zo ontstonden er veel erehagen en soms ook drive-through condoleances, waarbij in de auto afscheid genomen werd van de overledene. In ons uitvaartcentrum namen de nabestaanden vaker hele dagen de tijd om afscheid nemen in kleine vorm mogelijk te maken.”

Afscheid nemen in deze periode blijft lastig, ondanks alle mogelijkheden. “Een ieder die deze vakantieperiode ingaat met het gemis van een dierbare wensen wij dan ook heel veel sterkte en kracht toe.” Van Lingen besluit: “Pas op jezelf en op elkaar, dan houden we het virus hopelijk buiten de deur.”

Monuta Logo.jpg


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 17:44

Dronken horecagast misdraagt zich en krijgt flinke boete

Het aantal bezoekers dat aanwezig is bij horecagelegenheden is een stuk lager dan normaal in de weekenden door de coronacrisis. Daarnaast zijn veel horecagelegenheden slechts beperkt open. Toch weet niet iedereen zich te gedragen.

Overige vandaag 17:12

Picnic start op 22 juli met bezorgen in Alphen

Alphenaren hebben er iets langer op moeten wachten dan gepland, maar vanaf woensdag 22 juli is het zo ver. Dan start websuper Picnic met bezorgen in Alphen aan den Rijn.

Gezondheid en welzijn vandaag 15:31

Op deze plekken in Alphen is een tekort aan AED’s

Nederland heeft over het algemeen een dekkend AED-netwerk. Hiermee is de kans groot dat als je in Nederland een hartstilstand krijgt, er binnen 500 meter aan AED te vinden is. Maar op 1775 plekken in Nederland is dat niet het geval, waaronder ook op een aantal plekken in Alphen.