Josh Walet

Dit zijn de nieuwe locaties voor de Jaarmarktkermis en de Koningsdagkermis

Door de herontwikkeling van het Alphense stadshart kunnen de Jaarmarktkermis en de Koningsdagkermis vanaf dit jaar niet langer op die locaties plaatsvinden. Daarom is gezocht naar nieuwe locaties. En die nieuwe locaties zijn niet in het centrum van Alphen.

Een kermis bij de Thorbeckestraat en het Aarhofplein zit er dit jaar niet in. Daar wordt namelijk volop gebouwd. Maar waar moet de kermis aankomende september dan gehouden worden? En hoe zit dat met de kermis op Koningsdag? De afgelopen weken werd hard gewerkt aan het vinden van een nieuwe locatie voor de kermissen. Nu is daar meer duidelijkheid over.

Nieuwe locaties

Verrassend is dat het is uitgedraaid op twee locaties, één voor de Koningsdagkermis en één voor de Jaarmarktkermis. “De intentie bij het zoeken naar andere locaties is om te komen tot een locatie voor minimaal vijf jaar, waarvan drie jaar nodig is voor optimalisatie en de meest gepaste kermis te creëren”, aldus wethouder Gerard van As. Wat betekent dit voor de aankomende kermissen? De Jaarmarktkermis zal dit jaar plaatsvinden op het parkeerterrein nabij voetbalvereniging ARC. De Koningsdagkermis wordt verplaatst naar het Europapark.

De Koningsdagkermis kan autonoom worden verplaatst. “Dit betekent dat voor de Koningsdagkermis ook kon worden gezocht naar een alternatieve locatie buiten het stadshart.” Hierbij is gekeken naar locaties waar de meeste activiteiten plaatsvinden op Koningsdag: het Burgemeester Visserpark, Europapark en Park Rijnstroom. “De meest geschikte locatie is het Europapark gebleken, waar ook samenwerking kan worden gevonden met de Oranjevereniging en qua opstelling rekening gehouden kan worden bij de reconstructie van het Europapark.”

Verbinding met Jaarmarkt houden

Anders was dit voor de Jaarmarktkermis. Deze kermis is al jarenlang verbonden aan de Jaarmarkt. Het Europapark zou te ver weg zijn van het Alphense centrum, waar alle activiteiten plaatsvinden. Verbinding houden met de Jaarmarkt is belangrijk, zei organisator Tommy Boesveld eerder al. “Alle partijen vinden het belangrijk dat de verbinding met de Jaarmarkt behouden blijft. Een locatie ergens in het centrum van Alphen ligt daarmee voor de hand.” Daarom werd gekeken naar andere locaties. 

Het Burgemeester Visserpark, het parkeerterrein nabij voetbalvereniging ARC en het evenemententerrein aan de Zegerplas bieden ruimte voor de Jaarmarktkermis. Het Burgemeester Visserpark is een kleine locatie die een minimale kermis kan hebben, maar waarbij de kermis en Jaarmarkt wel fysiek verbonden kunnen zijn. Het evenemententerrein heeft ruimte voor een grote kermis, wat de kermisexploitanten erg fijn vinden. Maar de gemeente is terughoudend vanwege de kwetsbaarheid van het gebied. Uiteindelijk bleek het ARC-parkeerterrein op dit moment het meest geschikt, omdat daar een sterke grote kermis neergezet kan worden die ook bereikbaar en beheersbaar is.

Oplossing voor langere termijn

Of het ARC-parkeerterrein ook de locatie zal zijn waar de kermis in 2022 en de jaren daarop plaats zal vinden is echter nog maar de vraag. “Om de Jaarmarktkermis goed te laten functioneren moet een nieuwe locatie meer bieden dan de voorgaande jaren, waarbij de Jaarmarkt ook als trekker voor de kermis functioneerde. Een betere en grotere kermis met meer bijzondere en aantrekkende attracties zal dat moeten bewerkstelligen.”

Om te bezien of dat ook inderdaad kan lukken zal de Jaarmarktkermis eerst moeten proefdraaien op de voorgestelde locatie. “Daarna kan worden vastgesteld of dit een permanente locatie kan worden. Er dient een uitgebreide evaluatie voor 2022 te worden gehouden om tijdig te kunnen reageren voordat de Jaarmarkt 2022 geprogrammeerd wordt.” Het is ook een optie dat de kermis niet langer aangesloten zal zijn bij de Jaarmarkt, maar dan zal de samenwerking een nieuwe vorm moeten krijgen. Daarover buigen de organisaties zich ook nog.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 15:40

Gebiedsagenda onbekend bij inwoners

De Alphense gemeenteraad heeft donderdag 28 maart de Gebiedsagenda dorpen en wijken vastgesteld. Hierover is eerder uitgebreid gesproken. GroenLinks wil echter een wijziging: "Wij zien graag een actieplan om de Gebiedsagenda beter onder de aandacht van de inwoners te brengen." De gemeenteraad vindt dit voor nu niet nodig.

Advertorial Politiek plein vandaag 14:32

Gebiedsplan als visitekaartje

Naar aanleiding van een motie van GroenLinks gaat het college van Alphen aan den Rijn aan de slag met een betere communicatie rond de gebiedsagenda’s. Een gebiedsagenda is een plan om de leefbaarheid van een wijken of dorp te verbeteren. Betere communicatie hierover is volgens GroenLinks essentieel voor het slagen van de plannen. De motie werd mede ingediend door de andere oppositiepartijen: PvdA, SP, CU, SGP, FvD, RGL en ONS.

Politiek vandaag 13:19

Erfgoedfonds Alphen aan den Rijn voor 2024 weer gevuld

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn heeft het Erfgoedfonds opnieuw gevuld. Vanuit dit fonds worden projecten op het gebied van beleving van erfgoed gesubsidieerd. Het gaat vooral om projecten die door groepen inwoners en kleine organisaties worden geïnitieerd.

Overige vandaag 10:53

Nieuwe voorzitter neemt het roer over bij Scouting Alphen

Op 28 maart heeft Dick Raaphorst, na meer dan 22 jaar voorzitterschap, het leiderschap van Scouting Alphen overgedragen aan Vincent Peters. Voor Vincent, een bekend gezicht op de vereniging, voelt deze nieuwe rol als een thuiskomst: "Ik ben zelf als welp op deze vereniging begonnen."