Josh Walet

Dit zijn de nieuwe locaties voor de Jaarmarktkermis en de Koningsdagkermis

Door de herontwikkeling van het Alphense stadshart kunnen de Jaarmarktkermis en de Koningsdagkermis vanaf dit jaar niet langer op die locaties plaatsvinden. Daarom is gezocht naar nieuwe locaties. En die nieuwe locaties zijn niet in het centrum van Alphen.

Een kermis bij de Thorbeckestraat en het Aarhofplein zit er dit jaar niet in. Daar wordt namelijk volop gebouwd. Maar waar moet de kermis aankomende september dan gehouden worden? En hoe zit dat met de kermis op Koningsdag? De afgelopen weken werd hard gewerkt aan het vinden van een nieuwe locatie voor de kermissen. Nu is daar meer duidelijkheid over.

Nieuwe locaties

Verrassend is dat het is uitgedraaid op twee locaties, één voor de Koningsdagkermis en één voor de Jaarmarktkermis. “De intentie bij het zoeken naar andere locaties is om te komen tot een locatie voor minimaal vijf jaar, waarvan drie jaar nodig is voor optimalisatie en de meest gepaste kermis te creëren”, aldus wethouder Gerard van As. Wat betekent dit voor de aankomende kermissen? De Jaarmarktkermis zal dit jaar plaatsvinden op het parkeerterrein nabij voetbalvereniging ARC. De Koningsdagkermis wordt verplaatst naar het Europapark.

De Koningsdagkermis kan autonoom worden verplaatst. “Dit betekent dat voor de Koningsdagkermis ook kon worden gezocht naar een alternatieve locatie buiten het stadshart.” Hierbij is gekeken naar locaties waar de meeste activiteiten plaatsvinden op Koningsdag: het Burgemeester Visserpark, Europapark en Park Rijnstroom. “De meest geschikte locatie is het Europapark gebleken, waar ook samenwerking kan worden gevonden met de Oranjevereniging en qua opstelling rekening gehouden kan worden bij de reconstructie van het Europapark.”

Verbinding met Jaarmarkt houden

Anders was dit voor de Jaarmarktkermis. Deze kermis is al jarenlang verbonden aan de Jaarmarkt. Het Europapark zou te ver weg zijn van het Alphense centrum, waar alle activiteiten plaatsvinden. Verbinding houden met de Jaarmarkt is belangrijk, zei organisator Tommy Boesveld eerder al. “Alle partijen vinden het belangrijk dat de verbinding met de Jaarmarkt behouden blijft. Een locatie ergens in het centrum van Alphen ligt daarmee voor de hand.” Daarom werd gekeken naar andere locaties. 

Het Burgemeester Visserpark, het parkeerterrein nabij voetbalvereniging ARC en het evenemententerrein aan de Zegerplas bieden ruimte voor de Jaarmarktkermis. Het Burgemeester Visserpark is een kleine locatie die een minimale kermis kan hebben, maar waarbij de kermis en Jaarmarkt wel fysiek verbonden kunnen zijn. Het evenemententerrein heeft ruimte voor een grote kermis, wat de kermisexploitanten erg fijn vinden. Maar de gemeente is terughoudend vanwege de kwetsbaarheid van het gebied. Uiteindelijk bleek het ARC-parkeerterrein op dit moment het meest geschikt, omdat daar een sterke grote kermis neergezet kan worden die ook bereikbaar en beheersbaar is.

Oplossing voor langere termijn

Of het ARC-parkeerterrein ook de locatie zal zijn waar de kermis in 2022 en de jaren daarop plaats zal vinden is echter nog maar de vraag. “Om de Jaarmarktkermis goed te laten functioneren moet een nieuwe locatie meer bieden dan de voorgaande jaren, waarbij de Jaarmarkt ook als trekker voor de kermis functioneerde. Een betere en grotere kermis met meer bijzondere en aantrekkende attracties zal dat moeten bewerkstelligen.”

Om te bezien of dat ook inderdaad kan lukken zal de Jaarmarktkermis eerst moeten proefdraaien op de voorgestelde locatie. “Daarna kan worden vastgesteld of dit een permanente locatie kan worden. Er dient een uitgebreide evaluatie voor 2022 te worden gehouden om tijdig te kunnen reageren voordat de Jaarmarkt 2022 geprogrammeerd wordt.” Het is ook een optie dat de kermis niet langer aangesloten zal zijn bij de Jaarmarkt, maar dan zal de samenwerking een nieuwe vorm moeten krijgen. Daarover buigen de organisaties zich ook nog.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Kunst vandaag 16:16

Alphense kunstenaar VijfB tovert oude silo om tot blikvanger

De Alphense kunstenaar Joost Zwanenburg oprichter van VijfB heeft de oude voersilo van Uilen-dierenpark de Paay in Beesd onherkenbaar omgetoverd tot een waanzinnige blikvanger. Op de silo zijn nu prachtige kamelen weiden te zien.

Overige vandaag 15:32

Gezocht: maatjes voor mensen met dementie

Winnie is dit voorjaar dementiemaatje geworden van dhr. Fraterman. Iedere week fietsen of wandelen ze middag samen. Hoewel hij last heeft van dementie bedenkt dhr. Fraterman altijd zelf de tochten. Onderweg vertelt hij haar over vogels in de polders, waar Winnie veel van leert. 

Advertorial Eten en drinken vandaag 14:55

Verhalen uit Champagne: ontdek de champagnestreek bij La Bodega ’87!

Eigenaar Dennis van Veen reed tijdens zijn vakantie langs de Franse wijngaarden en de champagnestreek, waar hij uiteraard een tussenstop maakte. “Als echte wijnliefhebber en eigenaar van een wijnwinkel, voel je je als een kind in een snoepwinkel bij een champagnehuis in Frankrijk.”

Algemeen vandaag 12:04

Rondleidingen over Zwammerdamschepen weer mogelijk

Je kan je weer aanmelden voor een gratis rondleiding over Romeins Zwammerdam, op dinsdagmiddagen! Dit is de locatie waar het Romeinse vrachtschip, dat in Museumpark Archeon ligt, is gevonden.