Museumpark Archeon

Dit zijn de winnaars van de Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs 2020

Zaterdag 19 september werd om 10:00 uur in de Romeinse Herberg van Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs uitgereikt door wethouder Gert-Jan Schotanus, de voorzitter van de jury Hubert Slings en Archeon directeur Monique Veldman. 

Voor de toekenning van de Archeon Thea Beckmanprijs zoekt de jury elk jaar naar goed geschreven verhalen die een overtuigende historische insteek hebben. "Als jury constateren we met genoegen dat we niet de enigen zijn die schrijfkwaliteit op waarde weten te schatten." 

"De vijf boeken die uiteindelijk door ons zijn genomineerd, bieden stuk voor stuk mooie en meeslepende historische verhalen, goed verteld en naar het oordeel van de jury aantrekkelijk voor de doelgroep", zo stelt de jury. Onder de criteria die de jury heeft toegepast, is een gelijkwaardige rol weggelegd voor literaire kwaliteit en historische zeggingskracht. De overtuigingskracht waarmee het verhaal historisch ingebed is, weegt zwaar mee in de beoordeling. 

De genomineerden 2020 (auteur - titel - uitgeverij):  

  • Linda Dielemans - Schaduw van de leeuw - Leopold 
  • Martine Letterie - Verboden te vliegen - Leopold 
  • Inez van Loon - Mathilde, ik kom je halen - Clavis 
  • Kathleen Vereecken - Alles komt goed, altijd - Lannoo 
  • Dolf Verroen - Niemand ziet het - Leopold 

Bij deze vijf titels werden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. Deze werden zaterdag bij de uitreiking gepresenteerd. 

Prijzen en jury

De jury heeft na rijp beraad besloten een van hen tot winnaar van de Archeon Thea Beckmanprijs uit te roepen. De prijs bestaat uit de eer en een geldbedrag van € 1.000.  

De jury bestaat uit voorzitter Hubert Slings (stichting entoen.nu) en de leden Henne van Beveren (kinderboekwinkel Silvester, Zoetermeer), Liselotte Dessauvagie (Desgevraagd leesbevordering), Monique Veldman (Museumpark Archeon) en Moniek Warmer (Stichting Jaap ter Haar).  

Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury, bestaande uit 20 enthousiaste lezers onder begeleiding van schrijfster Marte Jongbloed. De kinderjury heeft op zaterdag 5 september een geheime vergadering gehad in de bibliotheek in het Eemhuis te Amersfoort waar zij de gelezen boeken hebben besproken en hun Jonge Beckman winnaar hebben gekozen, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 500.

De Archeon Thea Beckman en Jonge Beckman winnaar is.. 

Allereerst wil de Archeon Thea Beckman jury een eervolle vermelding uitdelen aan een boek dat bij alle juryleden hoge ogen gooide. "Onze eervolle vermelding gaat naar Linda Dielemans met haar prachtige boek Schaduw van de leeuw." De 20 juryleden van de Jonge Beckmanprijs hebben Linda Dielemans met haar boek ‘Schaduw van de leeuw’ bekroond tot winnaar van de Archeon Jonge Beckmanprijs 2020. 

Linda Dielemans, Schaduw van de leeuw

We zijn 28.000 jaar terug in de tijd. Joeni droomt dat de mammoeten komen. Maar door een verkeerde uitleg van haar droom, komt haar stam in de problemen. Joeni wordt verstoten door de stam en ze moet zichzelf zien te redden. Het wordt een reis vol avonturen waarin ze haar dromen steeds beter leert begrijpen.  

Linda Dielemans schreef een meeslepend avontuur over een meisje uit de prehistorie en de kracht van dromen, gebaseerd op grotschilderingen van tienduizenden jaren geleden. 

Linda Dielemans schreef een meeslepend avontuur, gebaseerd op grotschilderingen uit de vroegste periode van de menselijke geschiedenis. De jury is onder de indruk van de historisch geloofwaardige manier waarop ze moeiteloos 28 millennia weet te overbruggen door ons in de huid te laten kruipen van een herkenbare, daadkrachtige jonge vrouw.  

De animatie bij Schaduw van de leeuw is gemaakt door Nandi Rieks. 

De winnaar is een boek dat de jury beschouwt als de eerste onder zijns gelijken in deze competitie. Een knap geschreven verhaal over een belangrijk en beladen onderwerp. Een boek dat erin slaagt om jonge kinderen mee te nemen in de – helaas nog altijd actuele – verwarrende werkelijkheid van gewone mensen die terechtkomen in een oorlogssituatie.  

De jury heeft besloten de Thea Beckmanprijs 2020 toe te kennen aan Verboden te vliegen van Martine Letterie. Ook de jury van de Jonge Beckman was onder de indruk van het boek van Martine Letterie en geven haar boek ‘Verboden te vliegen’ een eervolle vermelding van de Jonge Beckmanprijs. 

Martine Letterie, Verboden te vliegen

Elke dag zorgt Fietje samen met haar broer voor de duiven in het duivenhok. Maar dan wordt het oorlog. De Duitsers nemen alles in beslag. Huizen, fietsen, radio’s… en duiven. Want die kunnen boodschappen overbrengen. Fietje moet een list bedenken om haar duiven te redden. Gelukkig weet ze zeker dat ze de duiven kan verstaan, en zij haar.  

Martine Letterie voegt een prachtige vertelling toe aan haar inmiddels indrukwekkende oeuvre over de Tweede Wereldoorlog. De jury is vol lof over de manier waarop ze jonge kinderen door een goed gevonden afwisseling van perspectieven terloops meeneemt in haar oorlogsverhaal. De gesprekken met de duiven blazen lucht in een in wezen loodzware geschiedenis. 

De animatie bij Verboden te vliegen is gemaakt door Milo Boot. 

Bekijk het volledige juryrapport op www.archeon.nl/nl/archeon-thea-beckmanprijs.html


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.