Gemeente Alphen aan den Rijn

Doe maar gek, want we zijn al gewoon genoeg

Het Kernteam Vitaal Stadshart heeft dinsdag 30 maart haar uitvoeringsprogramma overhandigd aan wethouder Gerard van As. Het Alphense stadshart moet aantrekkelijker worden en de sterke punten moeten worden belicht. Dit alles volgens het motto: doe maar gek, want we zijn al gewoon genoeg.

Voorzitter van het kernteam, Gerard van der Klauw, heeft er het afgelopen jaar zijn handen vol aan gehad om samen met het kernteam het Visieplan (2019) concreet te maken. Vanuit de gedroomde toekomst voor het stadshart zijn nu verschillende projecten bedacht die kunnen worden uitgevoerd. Sommige projecten zijn al gestart, voor anderen wordt nog naar subsidie of andere financiering  gezocht.

Alphen aan den Rijn heeft het als middelgrote stad niet gemakkelijk. Om in de toekomst relevant te zijn en blijven, is het niet goed genoeg om leegstand te bestrijden en om in te zetten op winkels en horeca. Wil het Alphense stadshart aantrekkelijker worden, dan moet er iets nieuws worden bedacht. Vandaar het Visieplan waarin de onderwerpen groen, blauw, historie en sociaal centraal staan.

Projecten groen-blauw

Tijdens de overleggen en het plannen maken, bleek al snel dat er op korte, middellange en lange termijn verschillende projecten zullen lopen. Het ene project gaat nu eenmaal sneller dan het andere.

Om de vergroening van de grond te krijgen, is ook blauw oftewel water nodig. Bovendien gaat het niet alleen om hoe het groen eruit ziet en hoe goed het voelt, maar ook om de functie van het tegengaan van hittestress. Het is bijvoorbeeld een Groenfonds en het is de bedoeling om het Stadhuisplein groener aan te kleden en om het Aarhofdak groen in te richten. Voor het water wordt inmiddels aan een ondergrondse waterberging in het stadshart gewerkt.

Projecten historisch

Het Alphense stadshart is aan de Hoge Zijde gebouwd bovenop een Romeins castellum met kampdorp eromheen. De Romeinse resten zijn geheel opgraven. De vondsten liggen in depot en in verschillende musea, waaronder het Romeins Museum bij Museumpark Archeon.

Om het Romeinse verleden meer zichtbaar te maken, zijn er plannen om een bronzen maquette van het Romeinse fort op het Rijnplein te plaatsen en om een groot groen Romeins beeld neer te zetten. Daarnaast is natuurlijk het Romeins Weekend in juli al een trekker en er wordt bekeken of er een Romeins pontje tussen Rijnplein en Thorbeckeplein kan varen.

Alphen-Stad heeft echter ook een middeleeuwse en zeer interessante vroegmoderne geschiedenis met veel landgoederen en buitenplaatsen van rijke stadslui langs de rivier. Gelukkig is hiervan meer over dan je op het eerste gezicht zou denken, dat bewijzen de stadswandelingen van Het Gilde wel.

Tekst loopt door onder de afbeelding

romeins festival vitaal stadshart.PNG

Sociale functie

Winkelgebieden worden steeds meer ontmoetingsplekken en hebben daarmee een sociale functie. Het Stadshart moet dan ook meer bieden dan winkelen en horecabezoek. Relaxen, spelen, beweging, ontmoeten, ontdekken, recreëren, leren, cultuur, kunst en gamen horen er ook bij. En, het Alphense stadshart zou nog veel meer kunnen bieden op het terrein van de vrijetijdseconomie.

Wat kost dat?

Voor de plannen zoals ze worden aangeboden in het uitvoeringsprogramma is een begroting van een kleine 1,5 miljoen euro opgesteld. Ruim de helft hiervan is inmiddels gedekt. De organisatie verwacht nog ongeveer 80 duizend euro aan subsidie. Het overblijvende bedrag ad 540 duizend euro wordt als dekking van de gemeente Alphen aan den Rijn gevraagd.

Samenwerking

Er is samenwerking gezocht met en tussen vastgoedeigenaren, winkeliers, collectieven, ondernemers, gemeente en onderwijs en allerlei andere partijen. Want co-creatie, de term die hiervoor staat, betekent samen denken, samen doen en samen uitvoeren.

De betrokken organisaties zijn CVCA, VOC, stichting Centrummanagement, VOA, gemeente Alphen aan den Rijn, PReT, EDBA en Alphen Marketing. De uitwerking is gebeurd in twee werkgroepen: Groen & Blauw en Sociaal & Historisch.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.

Werkzaamheden gisteren 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.