Josh Walet

Doelen Energieakkoord grotendeels buiten bereik

De Rekenkamercommissie Alphen aan den Rijn heeft onderzocht hoe het in Alphen staat met de uitvoering van het Energieakkoord dat in de regio Holland Rijnland is afgesloten en of de gemeente op koers ligt om de ambities in 2025 te realiseren. De Rekenkamercommissie heeft geconstateerd dat een flink deel van de doelen niet gehaald gaan worden en heeft de aanbeveling gedaan om de inspanningen te vergroten.

De Rekenkamercommissie Alphen aan den Rijn heeft onderzoek gedaan naar de uitvoering van het Energieakkoord Holland Rijnland 2017-2025. Dat Energieakkoord heeft als ambitie dat Holland Rijnland in 2050 een energieneutrale regio is. Daarnaast wordt ingezet op dertig procent energiebesparing ten opzichte van 2014, stoot de regio in 2050 nauwelijks meer CO2 uit en wordt geen aardgas gebruikt in de gebouwde omgeving. Die doelen gelden niet alleen voor de hele regio, maar ook voor de gemeente Alphen aan den Rijn.

De Rekenkamercommissie constateert dat het hoofddoel niet binnen bereik is. Dit hoofddoel is om Alphen aan den Rijn in 2050 vrij van fossiele brandstof, energieneutraal en CO2-neutraal te maken. De oorzaak is vooral dat het provinciale beleid nu geen grootschalige wind en zonne-energie op land toestaat.

Maar dat is niet de enige oorzaak. In het huidige Alphense coalitieakkoord, ‘Zichtbaar en dichtbij’, wordt de ambitie voor energieneutraliteit feitelijk losgelaten. Dat komt omdat de coalitie heeft gezegd dat hernieuwbare energie ook plaats kan vinden met wind op zee. Wind op zee vindt plaats buiten de Alphense gemeentegrenzen. Daarmee is de energieneutraliteit van de eigen gemeente als doelstelling van Alphen aan den Rijn feitelijk buiten bereik. De Rekenkamercommissie merkt ook op dat de gemeenteraad hiermee een belangrijk sturingselement uit handen geeft.

Ook het tussentijdse doel om in 2020 veertien procent hernieuwbare energie op te wekken is niet gehaald. De teller bleef steken op 7,5%. Dat hangt onder meer samen met het feit dat Alphen aan den Rijn (nog) niet over warmtenetten beschikt. De tussentijdse doelen voor energiebesparing en zonne-energie zijn wél gehaald. Bij hernieuwbare elektriciteit laat Alphen aan den Rijn een flinke stijging van achttien procent zien.

De Rekenkamercommissie adviseert het gemeentebestuur om zich opnieuw expliciet uit te spreken over de duurzaamheidsdoelen. Daarbij adviseert de Rekenkamercommissie tevens in gesprek te gaan en te blijven met de inwoners en de Provincie Zuid-Holland over waar welke vorm van hernieuwbare energie wél mogelijk is in de gemeente. Daarnaast roept de Rekenkamercommissie de gemeente op meer vaart te maken met de benodigde vergunningen voor het opwekken van hernieuwbare elektriciteit (zoals windturbines) en ervoor te zorgen dat de vergunningverlening in 2025 is afgerond. Anders zullen ook de doelen van 2030 niet worden gehaald.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Gemeente gisteren 17:30

Gespannen sfeer bij bijeenkomst tijdelijke huisvesting Steekterweg

Woensdagavond vond een informatiebijeenkomst over tijdelijke opvang voor Oekraïners aan de Steekterweg plaats. Dit omdat er onder bewoners onrust heerst over de locatie en de aantallen die opgevangen zullen worden. Het werd een verhitte avond.

Evenementen gisteren 16:23

Kaartverkoop Zomerspektakel gesloten: vrijdagavond volledig uitverkocht

Nog heel even en dan is het weer zover: het Zomerspektakel aan het Meer. Met elk jaar zo’n 70.000 bezoekers in één weekend belooft het ook dit jaar een knallende editie te worden. Dat Alphenaren er zin in hebben blijkt uit de kaartverkoop; de tickets voor de vrijdagavond zijn volledig uitverkocht.

Advertorial Sport gisteren 14:03

Padellen met jouw sportvereniging bij Sunset Padel

Het sportseizoen zit er voor veel sportclubs (bijna) op. Stilzitten doe je natuurlijk niet, dus probeer eens een andere toffe sport en blijf lekker fit. Kom padellen bij Sunset Padel met je teamgenoten! Sportverenigingen kunnen nu tot 1 juli gebruik maken van een speciale actie. 

Calamiteiten gisteren 12:52

Ambulancedienst waarschuwt voor valse meldingen: “Besef welke gevolgen het heeft”

Afgelopen weekend kreeg de ambulancedienst een melding van een vermeende reanimatie. Eenmaal aangekomen bij de desbetreffende woning bleek het om een valse melding te gaan. De ambulancedienst neemt je mee in hun belevenis van die dag. “Besef jij welke gevolgen het heeft als je denkt een grapje met iemand uit te halen?”

Evenementen gisteren 11:41

Alles wat je moet weten voordat je naar het Zomerspektakel aan het Meer gaat

Het Zomerspektakel aan het Meer staat voor de deur. De laatste 100 kaarten zijn gisteren in de verkoop gegaan en de organisatie verwacht vandaag uit te kopen. Om ervoor te zorgen dat jij goed voorbereid naar het festival kunt gaan, hebben we alle essentiële informatie voor je op een rijtje gezet.