Josh Walet

Door coronacrisis geen grootschalige herdenking Ridderhofdrama

Op donderdag 9 april is het negen jaar geleden dat de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof plaatsvond. Normaal gesproken wordt er op deze dag een herdenking gehouden bij De Bron, maar dit jaar zal de herdenking op een andere manier plaatsvinden.

Dit jaar is het negen jaar geleden dat Alphenaar Tristan van der Vlis zijn dodelijke tocht maakte door winkelcentrum De Ridderhof. Op de zonnige zaterdagmiddag stapte de 24-jarige Tristan het winkelcentrum binnen en schoot drie minuten lang om zich heen. Hierbij schoot hij zes mensen dood: Ali van Doorn (91), Michael Boezaard (49), Constanze Boezaard (45), Frans Deutekom (80), Margriet ter Haar (68) en Nadim Youssef (42). Zeventien mensen raakten gewond door één of meerdere kogels. Voor de kassa's van supermarkt Albert Heijn pleegde de Alphenaar zelfmoord.

Bloemen neerleggen

Om het Ridderhofdrama te herdenken, wordt er jaarlijks op 9 april een herdenking georganiseerd door De Bron voor de slachtoffers en nabestaanden. Eerder liet De Bron al weten twijfels te hebben over de doorgang van de herdenking. Doordat het kabinet de maatregelen heeft verlengd t/m 28 april, is het niet toegestaan om de herdenking door te laten gaan zoals deze gebruikelijk plaatsvindt.

“Helaas kunnen we dit jaar geen mensen ontvangen tijdens de herdenking. Normaal gesproken ontvangen we mensen in De Bron, maar doordat De Bron valt onder horecagelegenheden is de ruimte gesloten. Dit is uiteraard jammer, maar gezien de huidige omstandigheden is het helaas niet anders”, laat De Bron weten.

Maar dit betekent niet dat er helemaal geen herdenking plaats zal vinden. “Er zal dan wel geen gebruikelijk samenzijn plaatsvinden, maar er worden wel bloemen neergelegd bij het monument.” Ook burgemeester Liesbeth Spies en wethouder Gert-Jan Schotanus zullen bloemen neerleggen bij het monument. “Zij zullen namens het college aanwezig zijn”, laat de gemeente weten.

Nabestaanden en gedupeerden

Wel zal er een samenkomst zijn van nabestaanden en gedupeerden in een sporthal in Woubrugge. Hierbij zal worden toegezien op het behouden van minimaal 1,5 meter afstand tussen de aanwezigen, evenals het niet vormen van grotere groepen dan drie personen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Romeinen vandaag 11:59

ROMEINEN Zadel

De Romeinse cavalerie was niet in het minst zo succesvol, omdat de berijders van de pony’s uitstekende goed getrainde ruiters waren. Daarnaast werd een Romeins cavaleriepaard vakkundig opgezadeld met een stevig zadel en een degelijk hoofdstel.

Verkeer en vervoer gisteren 17:23

Bewoners in actie voor omstreden Ziendeweg

Is het kunst? Is het wetenschap? Is het activisme? Bewoners uit Zwammerdam en omgeving hebben zaterdag 642 witte kruisen langs de Ziendeweg tussen Alphen en Nieuwkoop geplaatst. Op poëtische wijze vragen ze hiermee aandacht voor de vele verkeerslachtoffers langs deze weg.