Josh Walet

Dorpshuis voor Zwammerdam krijgt 1,5 miljoen euro extra

"Er is geen pot met goud, maar de realiteit is dat er 1,5 miljoen euro extra nodig is voor de multifunctionele accommodatie in Zwammerdam", vatte Mark Vermeulen (CDA) het besluit van de Alphense gemeenteraad samen.

De overgrote meerderheid van de gemeenteraad is akkoord met 1,5 miljoen extra krediet voor Zwammerdam. Het dorp krijgt een multifunctioneel gebouw waar dorpsschool, kinderopvang, gymzaal, brandweerkazerne en clubhuis van de voetbalvereniging gecombineerd worden met een nieuw dorpshuis.

Voor de gemeenteraadsvergadering op donderdag 18 juli was er een ludieke muzikale actie van een aantal Zwammerdamse verenigingen in het Atrium van het gemeentehuis. Wethouder Kees van Velzen ontving de delegatie en kon het niet laten om een foto van de ‘actievoerders’ te maken. De Dammenaren namen vervolgens plaats  op de publieke tribune in afwachting van de behandeling van de kredietaanvraag voor hun multifunctionele accommodatie (MFA).

Locatie
Het heeft een aantal jaren geduurd voordat de Dammenaren min of meer op één lijn zaten over de locatie van het nieuwe dorpshuis. Dit omdat de voetbalkantine, waar het complex tegenaan wordt gebouwd, net buiten het dorp zit. In het dorp zelf is echter geen goede mogelijkheid om alle gebruikers onderdak te bieden. Op de plek van het oude dorpshuis, dat in een voormalig schoolgebouw zit, en de enig overgebleven dorpsschool kunnen woningen worden neergezet.

Bouwkosten
Ondanks het fraaie plan waren er veel obstakels op de weg. Allereerst kostte het moeite om als Damse verenigingen op één lijn te komen. Door de vertraging in besluitvorming is het gebouw vele malen duurder geworden dan oorspronkelijk gepland. Dat heeft te maken met de razendsnel gestegen bouwkosten. Die stijgen nog steeds, daarom  wil wethouder Kees van Velzen nu haast maken. Om dat te kunnen doen, is 1,5 miljoen euro extra nodig als investeringskrediet.

Buikpijn
Alle politieke partijen hadden moeite met het beschikbaar stellen van de 1,5 miljoen euro. "Dit willen we niet meer", aldus André de Jeu (Nieuw Elan). "Dit is niet in de haak", vond Iris van der Kolk (SP). Hans van Kuijk (SGP) vroeg: "Waar is de grens?" "Ik heb buikpijn van het financiële plaatje", meldde Anouk Noordermeer (VVD). Ondanks dat er geen ‘pot met goud’ te verdelen is, stemden alle partijen, behalve Beter Alphen en RijnGouweLokaal, voor het krediet.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport vandaag 12:15

Quinty Keijzer tweede op NK veldrijden

Zaterdag 25 januari werd in Moergestel het NK veldrijden voor de jeugd georganiseerd. Bij de 9-jarige meisjes stond namens WV Avanti Quinty Keijzer aan de start. Zij wist de tweede plek te veroveren.

Algemeen vandaag 11:25

Handtekeningen verzamelen om HAP ’s nachts open te houden

Politiek betrokkenen en belangstellenden verzamelden zich zaterdagmiddag 25 januari bij de winkel van zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid in de Julianastraat in Alphen. In een uur tijd zijn er ruim 100 handtekeningen gezet op een reusachtige witte ‘pil’ om de huisartsenpost (HAP) in Alphen ’s nachts open te houden.  

Advertorial Overige vandaag 10:45

Van Ekris Toyota Alphen enige Hofleverancier onder autodealers in Nederland

Van Ekris Toyota, met drie vestigingen waaronder de locatie Alphen aan den Rijn, is als enige Hofleverancier onder de autodealers. Ze waren al de enige Toyota-dealer in Nederland maar ze zijn ook echt de enige autodealer in Nederland die zich zo mag noemen. Van Ekris bestaat al meer dan 109 jaar en is nog een echt familie bedrijf waarbij de 4e generatie aan het roer staat.

Overige vandaag 10:07

Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn in eindronde Help Nederland Vooruit

Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn is geselecteerd als één van de vijf regionale initiatieven die meedoen in de stemronde van het ING Nederland Fonds. Dit fonds helpt initiatieven die Nederland sterker maken graag vooruit. Zij organiseren daarom dit jaar voor de vijfde keer de actie Help Nederland Vooruit.