Josh Walet
Politiek

Dorpshuis voor Zwammerdam krijgt 1,5 miljoen euro extra

"Er is geen pot met goud, maar de realiteit is dat er 1,5 miljoen euro extra nodig is voor de multifunctionele accommodatie in Zwammerdam", vatte Mark Vermeulen (CDA) het besluit van de Alphense gemeenteraad samen.

De overgrote meerderheid van de gemeenteraad is akkoord met 1,5 miljoen extra krediet voor Zwammerdam. Het dorp krijgt een multifunctioneel gebouw waar dorpsschool, kinderopvang, gymzaal, brandweerkazerne en clubhuis van de voetbalvereniging gecombineerd worden met een nieuw dorpshuis.

Voor de gemeenteraadsvergadering op donderdag 18 juli was er een ludieke muzikale actie van een aantal Zwammerdamse verenigingen in het Atrium van het gemeentehuis. Wethouder Kees van Velzen ontving de delegatie en kon het niet laten om een foto van de ‘actievoerders’ te maken. De Dammenaren namen vervolgens plaats  op de publieke tribune in afwachting van de behandeling van de kredietaanvraag voor hun multifunctionele accommodatie (MFA).

Locatie
Het heeft een aantal jaren geduurd voordat de Dammenaren min of meer op één lijn zaten over de locatie van het nieuwe dorpshuis. Dit omdat de voetbalkantine, waar het complex tegenaan wordt gebouwd, net buiten het dorp zit. In het dorp zelf is echter geen goede mogelijkheid om alle gebruikers onderdak te bieden. Op de plek van het oude dorpshuis, dat in een voormalig schoolgebouw zit, en de enig overgebleven dorpsschool kunnen woningen worden neergezet.

Bouwkosten
Ondanks het fraaie plan waren er veel obstakels op de weg. Allereerst kostte het moeite om als Damse verenigingen op één lijn te komen. Door de vertraging in besluitvorming is het gebouw vele malen duurder geworden dan oorspronkelijk gepland. Dat heeft te maken met de razendsnel gestegen bouwkosten. Die stijgen nog steeds, daarom  wil wethouder Kees van Velzen nu haast maken. Om dat te kunnen doen, is 1,5 miljoen euro extra nodig als investeringskrediet.

Buikpijn
Alle politieke partijen hadden moeite met het beschikbaar stellen van de 1,5 miljoen euro. "Dit willen we niet meer", aldus André de Jeu (Nieuw Elan). "Dit is niet in de haak", vond Iris van der Kolk (SP). Hans van Kuijk (SGP) vroeg: "Waar is de grens?" "Ik heb buikpijn van het financiële plaatje", meldde Anouk Noordermeer (VVD). Ondanks dat er geen ‘pot met goud’ te verdelen is, stemden alle partijen, behalve Beter Alphen en RijnGouweLokaal, voor het krediet.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

MINERVA Polderen
Blog Opinie gisteren 19:55

MINERVA Polderen

De provincie Zuid-Holland heeft dan eindelijk ook een nieuwe coalitie. Als een van de laatste in Nederland. Net als elders zijn hier een paar kunststukjes uitgehaald om Forum voor Democratie eruit te houden.