ANWB

Drie Alphense basisscholen in de race voor een verkeersplein van de ANWB

Ook dit jaar wordt er door de ANWB in elke provincie één schoolplein omgetoverd tot verkeersplein. Dit om kinderen op een veilige manier te laten oefenen met verschillende verkeerssituaties. Drie basisscholen in Alphen aan den Rijn maken kans op een verkeersplein. 

Ongeveer de helft van de basisschoolleraren vindt dat de fietsveiligheid van kinderen is afgenomen. Dit heeft volgens hen vooral te maken met afgenomen fietsvaardigheden. Dat blijkt uit ANWB-onderzoek. Kinderen doen steeds minder ervaring op in het verkeer, doordat ze bijvoorbeeld met de auto of bakfiets gebracht worden. Ook bevinden buitenschoolse activiteiten zich vaak op loopafstand en hebben sommige kinderen geen eigen fiets.

ANWB Verkeersplein

Omdat basisschoolkinderen nog volop in ontwikkeling zijn kunnen zij verkeersituaties vaak nog niet goed inschatten. Een schoolplein omtoveren tot verkeersplein met verschillende verkeerssituaties, waar kinderen spelenderwijs over het verkeer en verkeersveiligheid leren, kan daarbij helpen.

Het voornaamste doel van een ANWB Verkeersplein is dat zij veilig kunnen oefenen met verschillende verkeerssituaties, zoals overteken, scherpe bochten nemen met de fiets, inhalen van andere verkeerdeelnemers en het veilig oprijden van een rotonde. Daarnaast wil de ANWB met verkeerspleinen de kennis over de verkeersregels en het verkeersinzicht van kinderen vergroten.

“Als kinderen praktijkervaring opdoen, worden zij zich bewust van de gevaren van het verkeer en kunnen zij sneller zelfstandig naar school fietsen. Het initiatief biedt leerkrachten de mogelijkheid om samen met de leerlingen op een veilige manier in de praktijk aan de slag te gaan”, aldus de ANWB.

Drie Alphense basisscholen genomineerd

In totaal zijn bijna 360 basisscholen in het hele land genomineerd voor een ANWB Verkeersplein. Per provincie wordt één basisschool gekozen. De twaalf winnaars ontvangen bij de start van het aankomende schooljaar een ANWB Verkeersplein en een ANWB Streetwise lespakket.

In Alphen aan den Rijn behoort basisschool De Meridiaan tot één van de genomineerde. Zij geven aan dat een verkeersplein zeer welkom is, zodat kinderen ervaring opdoen met verschillende verkeerssituaties. Ook willen ze de kinderen voorbereiden op de middelbare school. “Als ze naar de middelbare school gaan zullen ze een stukje moeten fietsen en komen ze rotondes tegen. Het is belangrijk ze daarop voor te bereiden”, vertelt De Meridiaan.

Basisschool PCB De Stromen is ook genomineerd voor een ANWB Verkeersplein. Zij geven aan dat ze een verkeersplein goed kunnen gebruiken. “De meeste kinderen wonen in de buurt. Oefenen op een verkeersplein komt dan mooi uit. Voor kinderen die verder weg wonen is het fijn om goed te oefenen, omdat ze dagelijks de afstand naar school afleggen”, aldus De Stromen.

Ook basisschool Het Palet behoord tot de genomineerde basisscholen. "De verkeersveiligheid rondom de school is goed, want de school staat in een rustige woonwijk. Kinderen moeten wel een drukke straat oversteken", begint Het Palet. Ze vervolgen: "ook is er veel fietsverkeer van scholieren naar de middelbare school. In de ochtend is het druk met auto’s in de smalle straten. De leerlingen komen fietsend, lopend of met de auto naar school. We tekenen veel verkeerssituaties met stoepkrijt op ons schoolplein. Met een verkeersplein kunnen we deze situaties goed laten aansluiten op onze lesmethode en de kinderen de verschillende situaties laten oefenen. Dit draagt bij aan de zelfredzaamheid in het verkeer."

Stemmen

Stemmen kan tot 26 mei via anwb.nl/verkeerspleinen. De winnaars worden in juni geïnformeerd, waarna het ANWB Verkeersplein tussen juli en augustus wordt aangelegd. Na de zomervakantie wordt het plein feestelijk geopend.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werkzaamheden Raadhuisstraat vandaag 15:20

Werkzaamheden in de Raadhuisstraat in volle gang

Deze week zijn de werkzaamheden aan het riool in de Raadhuisstraat voortgezet, met een korte onderbreking in het vooruitzicht. Vanwege 2e Pinksterdag zullen ze de werkzaamheden op dinsdag 21 mei hervatten. De gemeente heeft gezorgd voor zoveel mogelijk begaanbaarheid van de straat en benadrukt: "Daar waar het onveilig is, zetten wij bouwhekken."

Calamiteiten vandaag 15:01

Flinke botsing op kruising Prins Bernhardlaan

Op zaterdagmiddag vond er een aanrijding plaats op de kruising van de Prins Bernhardlaan en de Willem de Zwijgerlaan, waarbij beide voertuigen aanzienlijke schade opliepen.

Werken vandaag 12:45

Vacatureoverzicht week 20: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Muziek/Concert vandaag 10:59

BTW-tarief op concert- en festivaltickets stijgt hoogstwaarschijnlijk in 2026

Na maanden van onderhandelen presenteren de PVV, VVD, NSC en BBB hun 'hoofdlijnenakkoord', dat de basis moet vormen voor het nieuwe kabinet. Liefhebbers van live muziek en cultuur komen er bekaaid vanaf, want de formerende partijen zijn van plan om concert- en festivaltickets te belasten met het hoge btw-tarief van 21%. Op dit moment geldt hiervoor nog het lage tarief van 9%.

Advertorial Evenement vandaag 09:37

Help mee als vrijwilliger tijdens de Obstacle Run!

Vind je het leuk om anderen te helpen en tegelijkertijd een superleuke dag te beleven? Meld je dan aan als vrijwilliger voor de Obstacle Run Alphen op zaterdag 1 en/of zondag 2 juni 2024, en zorg er samen met de andere vrijwilligers voor dat de deelnemers de dag van hun leven meemaken!

Blog Opinie gisteren 19:46

MINERVA Haal die doppen van de koppen

Dit jaar wordt een feestje in de gemeente Alphen aan den Rijn omdat de gemeente zoals deze nu is tien jaar bestaat. Maar niet iedereen denkt er zo over. Er zijn nog altijd Calimero’s die vinden dat ‘ze’ geannexeerd zijn en er zijn altijd klagers waarbij het niet goed is of niet deugt.