Emmaly Otto

Drie weken langer in lockdown: "Er was geen andere keuze"

Nederland gaat drie weken langer in lockdown. Tot en met dinsdag 9 februari blijven niet-essentiële winkels en horecagelegenheden gesloten. Ook scholen blijven voorlopig nog dicht. Wel is al aangekondigd dat leerlingen op middelbare scholen weer 1,5 meter afstand moeten gaan houden. Een avondklok wordt nog niet ingevoerd. 

Het effect van de lockdown begint zichtbaar te worden, maar de toon van de persconferentie was somber. Het aantal nieuwe besmettingen daalt, maar niet zo snel als gehoopt. Ook is er veel vrees over de Britse variant van het coronavirus. Een verlenging van de lockdown is daarom volgens het kabinet noodzakelijk. "Er was geen andere keuze", zei premier Rutte tijdens de persconferentie. De beelden uit Groot-Brittannië en Ierland van overvolle ziekenhuizen door de vele besmettingen, noemt hij alarmerend.

"Met het vaccin is er licht aan het einde van de tunnel, maar dat duurt nog een paar maanden. Als kabinet hebben we opnieuw gekeken wat we extra kunnen doen om de ergste negatieve gevolgen van de lockdown op te vangen." Hij noemt de verhalen van ondernemers hartverscheurend. "We kunnen nu niet alle pijn wegnemen. Maar zeker nu we licht zien, is het belangrijk dat we zo veel mogelijk bedrijven en banen door deze crisis heen trekken." Er komt dan ook meer steun voor bedrijven om hun hoofd boven water te houden.

Weer 1,5 meter afstand in het onderwijs

Het onderwijs was ook een punt van aandacht. "Het langer sluiten van scholen brengt grote problemen met zich mee. Voor leraren, ouders en studenten zelf, maar vooral de kwetsbare kinderen." De regels blijven zoals ze zijn, maar uit voorzorg moeten leerlingen op de middelbare school opnieuw 1,5 meter afstand gaan houden van elkaar. Er wordt gekeken of basisscholen en kinderopvangen eerder open kunnen, op 25 januari, maar dat hangt wel af van de besmettelijkheid van de Britse variant onder jongere kinderen.

Mogelijk een avondklok

De mogelijkheid van een avondklok, waarbij je 's avonds en 's nachts niet zonder geldige reden op straat mag komen, ligt op tafel. Het zou een effectief middel kunnen zijn om besmettingen achter de voordeur te voorkomen, evenals groepsvorming op straat door jongeren. "Een avondklok is een ingrijpende maatregel waar niemand op zit te wachten. Het OMT-advies, dat dit noemt, moeten we serieus nemen. De huidige lockdown is verschrikkelijk voor ons allemaal. Daarom is er veel voor te zeggen om het maximale te doen." Het Outbreak Management Team (OMT) wordt daarom met spoed gevraagd om hierover een advies uit te brengen

Reizen wordt afgeraden

Het wordt sterk afgeraden om te gaan reizen. Iedereen wordt verzocht om tot en met maart in Nederland te blijven. "Boek geen reizen, tenzij het vanwege enorm economisch belang of ernstige familieomstandigheden is."

Rutte sluit af met: "We zien gelukkig prachtige initiatieven, professioneel en vrijwillig. Ga daarmee door. Zo halen we samen de eindstreep op de best mogelijke manier."


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 16:10

Inwoners van deze Alphense buurten krijgen een warmtescan

In het kader van energiebesparing stimuleert de gemeente woningeigenaren om hun energierekening terug te dringen. Zo’n 3000 koopwoningen in de wijk Ridderveld krijgen een gratis warmtescan met bijbehorend advies over de isolatie. Welke buurten hiervoor in aanmerking komen, lees je hier. 

Advertorial Sport vandaag 15:22

Ontdekkingsreis golf bij golfclub Liemeer

Fred Schröder, bestuurslid, zegt: “Wij vragen ons regelmatig af: wat willen potentiële golfers en wat kunnen wij vanuit onze club bieden om hen eens goed met golf kennis te laten maken en zo voor lessen en eventueel een passend lidmaatschap te interesseren?’’

Coronavirus in Alphen vandaag 14:27

Prikken in Alphen begint vermoedelijk pas vanaf 1 maart

De verwachting was eerst dat op 1 februari de eerste vaccins toegediend konden worden in Alphen, maar de startdatum is nu opgeschoven naar 1 maart. Een woordvoerder van de GGD laat weten dat dit allemaal afhangt van de beschikbaarheid van de vaccins.