Emmaly Otto

Drie weken langer in lockdown: "Er was geen andere keuze"

Nederland gaat drie weken langer in lockdown. Tot en met dinsdag 9 februari blijven niet-essentiële winkels en horecagelegenheden gesloten. Ook scholen blijven voorlopig nog dicht. Wel is al aangekondigd dat leerlingen op middelbare scholen weer 1,5 meter afstand moeten gaan houden. Een avondklok wordt nog niet ingevoerd. 

Het effect van de lockdown begint zichtbaar te worden, maar de toon van de persconferentie was somber. Het aantal nieuwe besmettingen daalt, maar niet zo snel als gehoopt. Ook is er veel vrees over de Britse variant van het coronavirus. Een verlenging van de lockdown is daarom volgens het kabinet noodzakelijk. "Er was geen andere keuze", zei premier Rutte tijdens de persconferentie. De beelden uit Groot-Brittannië en Ierland van overvolle ziekenhuizen door de vele besmettingen, noemt hij alarmerend.

"Met het vaccin is er licht aan het einde van de tunnel, maar dat duurt nog een paar maanden. Als kabinet hebben we opnieuw gekeken wat we extra kunnen doen om de ergste negatieve gevolgen van de lockdown op te vangen." Hij noemt de verhalen van ondernemers hartverscheurend. "We kunnen nu niet alle pijn wegnemen. Maar zeker nu we licht zien, is het belangrijk dat we zo veel mogelijk bedrijven en banen door deze crisis heen trekken." Er komt dan ook meer steun voor bedrijven om hun hoofd boven water te houden.

Weer 1,5 meter afstand in het onderwijs

Het onderwijs was ook een punt van aandacht. "Het langer sluiten van scholen brengt grote problemen met zich mee. Voor leraren, ouders en studenten zelf, maar vooral de kwetsbare kinderen." De regels blijven zoals ze zijn, maar uit voorzorg moeten leerlingen op de middelbare school opnieuw 1,5 meter afstand gaan houden van elkaar. Er wordt gekeken of basisscholen en kinderopvangen eerder open kunnen, op 25 januari, maar dat hangt wel af van de besmettelijkheid van de Britse variant onder jongere kinderen.

Mogelijk een avondklok

De mogelijkheid van een avondklok, waarbij je 's avonds en 's nachts niet zonder geldige reden op straat mag komen, ligt op tafel. Het zou een effectief middel kunnen zijn om besmettingen achter de voordeur te voorkomen, evenals groepsvorming op straat door jongeren. "Een avondklok is een ingrijpende maatregel waar niemand op zit te wachten. Het OMT-advies, dat dit noemt, moeten we serieus nemen. De huidige lockdown is verschrikkelijk voor ons allemaal. Daarom is er veel voor te zeggen om het maximale te doen." Het Outbreak Management Team (OMT) wordt daarom met spoed gevraagd om hierover een advies uit te brengen

Reizen wordt afgeraden

Het wordt sterk afgeraden om te gaan reizen. Iedereen wordt verzocht om tot en met maart in Nederland te blijven. "Boek geen reizen, tenzij het vanwege enorm economisch belang of ernstige familieomstandigheden is."

Rutte sluit af met: "We zien gelukkig prachtige initiatieven, professioneel en vrijwillig. Ga daarmee door. Zo halen we samen de eindstreep op de best mogelijke manier."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.