Josh Walet

Drijvende eilanden met planten in Omloopkanaal moeten waterkwaliteit verbeteren

De gemeente is druk bezig met het vergroenen van het Alphense stadshart. Deze week is het Omloopkanaal groener gemaakt. Je vindt daar nu tien drijvende eilanden met planten.

Hoe kun je voor een betere waterkwaliteit in het Omloopkanaal in het centrum van Alphen aan den Rijn zorgen? Hier hadden het Hoogheemraadschap van Rijnland en de Gemeente Alphen aan den Rijn een goede oplossing voor: tien drijvende eilanden en een Boskoopse schouw (een origineel Boskoops bootje, red.) beplanten. Het project voerden zij uit in samenwerking met de leerlingen van het Groene Hart College en omwonenden.

Waterkwaliteit verbeteren

Hoe verbeteren deze drijvende eilanden dan de kwaliteit van het water in het Omloopkanaal? “De wortels van de beplanting op de eilandjes en op de schouw groeien door onder water. De verwachting is dat de waterplanten een schuilplaats vormen voor vis en dat de wortels voedsel gaan opnemen uit het water waardoor de waterkwaliteit zal verbeteren”, legt het Hoogheemraadschap van Rijnland uit.

Tekst loopt door onder de foto

vergroening omloopkanaal 2.jpeg

Link met het Romeinse verleden

Ook is er een Boskoopse schouw geplaatst. Dat heeft te maken met het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn. “Tijdens de Romeinse periode bestond op bijna dezelfde plek als het Omloopkanaal waarschijnlijk ook al een gracht. De Romeinen gebruikten deze als verdediging van hun kamp Albania. Het kanaal sloot aan op veenstroompjes in de omgeving. Dit maakte het tot een soort natuurlijke kasteelgracht”, zegt de gemeente.

“In Boskoop varen nog steeds zogenaamde ‘Boskoopse schouwen’. Zij vervoeren verse grond naar de kwekerijen. Deze schouwen hebben hetzelfde DNA als de opgegraven en gerestaureerde Zwammerdamschepen die de Romeinen gebruikten voor hun transport. De Zwammerdamschepen zijn nu in Archeon te bewonderen. Deze link met het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn sluit mooi aan op het Romeinse weekend op 3 en 4 september en de viering van het Limes-feestjaar 2022.”

Op dinsdag 31 augustus beplantten bewoners en ondernemers uit de Julianastraat, Castellumstraat en de Paradijslaan samen de eilanden en de schouw. Vervolgens lieten zij de eilanden en de boot te water.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Politiek plein gisteren 20:34

Minister Van Gennip en CDA-lijsttrekker Berendsen spreken op avond in Hazerswoude-Dorp

Met de verkiezingen voor het Europees Parlement voor de deur (op 6 juni aanstaande) organiseren de gezamenlijke CDA-afdelingen in het Groene Hart een verkiezingsavond op dinsdag 21 mei met lijsttrekker Tom Berendsen en een aantal kandidaten. Ook minister van Sociale zaken en werkgelegenheid Karien van Gennip zal tijdens de avond spreken, evenals de nieuwe regionale voorzitter van LTO, Kees Captein.

Advertorial Overige gisteren 14:16

De kracht van frequentie bij het SamenhuiS

Kanker kan je leven flink op z’n kop zetten. Het is onzeker wat je te wachten staat, hoe je toekomst eruit ziet. Door de hele rollercoaster kan je jezelf en het vertrouwen in je lichaam behoorlijk kwijt raken. Alles staat op ‘overleven’. Wat helpt jou om je beter te voelen?

Advertorial Evenement gisteren 09:54

Bestel snel je pre-order ticket voor Lekker Hollands feest!

Op zaterdag 22 juni wordt het tijd voor een heerlijk Hollands feestje met topartiesten! Kom gezellig langs en geniet van een dag vol Nederlandse gezelligheid en muziek. Tickets zijn nu beschikbaar, maar wees er snel bij, want de pre-order tickets vliegen de deur uit! Voor de vroege vogels is er een echte Hollandse deal voor slechts €14,95! Sla snel je kaartjes in, want hierna zijn alleen nog de early bird tickets beschikbaar voor €22,50.

Advertorial Winactie Actie 19 mei 2024 16:24

Win een zes weken afvalprogramma ter waarde van €330

Sport-zorg geeft aan twee gelukkige mensen de kans om een zes weken durend afvalprogramma te volgen ter waarde van €330! Lees hieronder wat je moet doen om kans te maken.

Romeinen 19 mei 2024 13:15

De Romeinse limesweg ligt nog altijd onder de grond

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft veel Romeinse voorwerpen opgegraven. Er is echter geen enkele ruïne te zien. Maar, er is wel een Romeinse weg die onder de grond nog altijd gewoon bestaat. Het is deze limesweg die langs de Oude Rijn regelmatig tevoorschijn komt als er aan een modern bouwproject wordt begonnen.