Josh Walet

Drijvende eilanden met planten in Omloopkanaal moeten waterkwaliteit verbeteren

De gemeente is druk bezig met het vergroenen van het Alphense stadshart. Deze week is het Omloopkanaal groener gemaakt. Je vindt daar nu tien drijvende eilanden met planten.

Hoe kun je voor een betere waterkwaliteit in het Omloopkanaal in het centrum van Alphen aan den Rijn zorgen? Hier hadden het Hoogheemraadschap van Rijnland en de Gemeente Alphen aan den Rijn een goede oplossing voor: tien drijvende eilanden en een Boskoopse schouw (een origineel Boskoops bootje, red.) beplanten. Het project voerden zij uit in samenwerking met de leerlingen van het Groene Hart College en omwonenden.

Waterkwaliteit verbeteren

Hoe verbeteren deze drijvende eilanden dan de kwaliteit van het water in het Omloopkanaal? “De wortels van de beplanting op de eilandjes en op de schouw groeien door onder water. De verwachting is dat de waterplanten een schuilplaats vormen voor vis en dat de wortels voedsel gaan opnemen uit het water waardoor de waterkwaliteit zal verbeteren”, legt het Hoogheemraadschap van Rijnland uit.

Tekst loopt door onder de foto

vergroening omloopkanaal 2.jpeg

Link met het Romeinse verleden

Ook is er een Boskoopse schouw geplaatst. Dat heeft te maken met het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn. “Tijdens de Romeinse periode bestond op bijna dezelfde plek als het Omloopkanaal waarschijnlijk ook al een gracht. De Romeinen gebruikten deze als verdediging van hun kamp Albania. Het kanaal sloot aan op veenstroompjes in de omgeving. Dit maakte het tot een soort natuurlijke kasteelgracht”, zegt de gemeente.

“In Boskoop varen nog steeds zogenaamde ‘Boskoopse schouwen’. Zij vervoeren verse grond naar de kwekerijen. Deze schouwen hebben hetzelfde DNA als de opgegraven en gerestaureerde Zwammerdamschepen die de Romeinen gebruikten voor hun transport. De Zwammerdamschepen zijn nu in Archeon te bewonderen. Deze link met het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn sluit mooi aan op het Romeinse weekend op 3 en 4 september en de viering van het Limes-feestjaar 2022.”

Op dinsdag 31 augustus beplantten bewoners en ondernemers uit de Julianastraat, Castellumstraat en de Paradijslaan samen de eilanden en de schouw. Vervolgens lieten zij de eilanden en de boot te water.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 17:06

Doe mee! Win twee tickets voor de Alphense Oktoberfeesten

Eén groot feest! Op 6 en 7 oktober vinden de Alphense Oktoberfeesten plaats. Heb jij nog geen kaartjes bemachtigd? Niet getreurd. Alphens.nl mag twee tickets weggeven voor de vrijdagavond van de Oktoberfeesten.

Film vandaag 16:14

Alphense Kylian de Pagter (17) te zien in bioscoopfilm

Kylian (17) uit Alphen aan den Rijn heeft al jong zijn passie gevonden: toneelspelen. Heel Nederland heeft hem al kunnen zien in de televisieserie De verschrikkelijke jaren tachtig. Vanaf 21 september is de Alphenaar ook te zien in de bioscoopfilm Toen we van de Duitsers verloren.

Blog Sport vandaag 15:23

Iedereen gaat weer voetballen

Ook de clubs in de lagere klassen beginnen komend weekeinde aan de competitie 2023 / 2024. Alphia ontvangt zaterdag SVC’08 en Alphen gaat in Sassenheim voetballen tegen Teylingen, een club die wel eens tot de titelfavorieten kan gaan behoren.