Scala College

Druk op scholen door verzuim in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs

Op maandag heeft de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) gemeld dat bijna een kwart (23 procent) van de leerkrachten thuiszitten door het oplopende aantal coronabesmettingen. Achterstanden lopen op. Ook Alphense scholen komen voor uitdagingen te staan.

Vier leerkrachten thuis in één week

Bij de Alphense scholen veroorzaakt de pandemie ook het nodige tumult. “De afgelopen twee weken hebben we een stuk of vier leerkrachten thuis gehad door besmetting. Gelukkig konden in veel gevallen de lessen gewoon doorgaan die vanuit huis gehouden werden en hebben we twee keer één klas thuis moeten laten blijven, dit is alles behalve bevorderlijk voor hun voortgang”, vertelt Astrid Schouten, woordvoerder van de Groene Hart Scholen. “De afgelopen week gaat het gelukkig een stuk beter.”

Zelfverzekerdheid leerlingen stimuleren en behouden

“De druk op het personeel bij ons is enorm. Wanneer er een besmetting plaatsvindt en de docenten niet heel erg ziek zijn kunnen de lessen gewoon doorgaan. Dat is fijn. Echter, de grote druk ligt voornamelijk op de afronding dus daarbij ook grotendeels op de leerlingen”, zegt directeur van het Scala College Raymond Pet.

“Door de crisis zijn er veel achterstanden die nog ingehaald moeten worden, de docenten hebben een planning voor de leerlingen om tot slagen te komen", gaat Pet verder. “Verzuim gooit daarbij roet in het eten; leerlingen missen informatie en toetsen die op een later moment ingehaald moeten worden. Wij werken hard voor onze leerlingen om ervoor te zorgen dat zij hun zelfverzekerdheid behouden en een normaal leven kunnen leiden in deze stressvolle tijden."

Versoepelingen onderwijs bieden rust

Annemiek Nanninga van basisschool de Groen van Prinsterer is enorm blij met de versoepelingen, “Iedereen werd coronamoe, het is nu al zo’n verademing dat de klassen niet meer naar huis hoeven te gaan bij drie of meer besmettingen in de klas. Voornamelijk voor de leerlingen, die missen hun sociale contacten natuurlijk enorm, want juist dat is van groot belang voor hun ontwikkeling.”

“Wel blijft het altijd spannend als er leerkrachten uitvallen”, gaat Annemiek verder. “Het veroorzaakt soms een soort domino-effect. Vorige week viel er een onderbouwleerkracht uit. De klas werd opgevangen door een bovenbouwleerkracht, maar die had besmette kinderen thuis waardoor die ook weer uitviel.”

Alle leerkrachten aan de start

“Iedereen stond vandaag bij ons aan de start, dat is al heel fijn”, vertelt directeur Nina Baldini van PCB de Windroos. “Echter, die situatie blijft wisselvallig want ook de gewone griep gaat door naast het coronavirus. Maar, we houden het hoofd boven water. We hebben de mogelijkheid om kinderen vanuit school online les te geven als een leerkracht thuis zit. Deze mogelijkheid is heel fijn, om de achterstanden binnen de perken te houden. Dit doen we vanaf groep 5. Kinderen in groep 3 en 4 krijgen na schooltijd les”, zegt Baldini. “De combinatie van online en offline les is gewoon erg lastig soms, omdat je als leerkracht vanuit huis die ene leerling niet even 1 op 1 kan spreken, wat gewoon erg belangrijk is.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Evenement vandaag 09:42

Mis het niet: Scoor nu je tickets voor het ultieme Lekker Hollands feest!

Op zaterdag 22 juni is het tijd voor een fantastisch Hollands feest met topartiesten! Kom langs en geniet van een dag vol Nederlandse gezelligheid en muziek. Tickets zijn nu beschikbaar, maar wees er snel bij, want de pre-order tickets zijn al uitverkocht! Voor vroege vogels is er een speciale Hollandse deal voor slechts €19,95!

Sport gisteren 16:11

Opening buurtsportvereniging Kerk en Zanen

Op 3 juli vindt van 14:00 – 16:00 uur de opening van de buurtsportvereniging in Kerk en Zanen plaats. Een buurtsportvereniging is een plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen bewegen. De vereniging wordt georganiseerd door en met inwoners in de wijk.

Werken gisteren 12:59

Vacatureoverzicht week 24: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.