Druk op sociale huurmarkt neemt verder toe

De jaarlijkse rapportage Woonruimteverdeling Holland Rijnland schetst een somber beeld. Ook voor sociale huurwoningen is de woningmarkt krapper geworden. Er staan nu meer dan 100.000 mensen als woningzoekenden ingeschreven, die gemiddeld 6,9 jaar op een woning moeten wachten.

Tegelijk nam het aantal beschikbaar komende woningen af naar 3.488. Klaarblijkelijk lukt het zittende huurders steeds minder om door te stromen. De landelijk gesignaleerde kloof tussen sociale huur en koop wordt ook hier zichtbaar. Steeds meer mensen vallen buiten de boot.

Relatief goed nieuws is dat de betaalbare voorraad van de woningcorporaties iets is toegenomen. Hun terughoudende huurbeleid begint zijn vruchten af te werpen. Een groter deel van de vrijkomende woningen is betaalbaar voor de laagste inkomens.

De woningcorporaties concluderen dat de bouw van extra sociale huurwoningen broodnodig is om het groeiende probleem op te lossen.

Woonruimteverdeling Holland Rijnland in kerncijfers

 

2017

toe-/afname  

2018

aantal geregistreerde sociale huurwoningen

61.600     

+0,6%

61.940

aantal woningzoekenden

90.725

+11,9%

101.480

aantal actief woningzoekenden

20.800

+15,6%

24.050

gemiddeld aantal reacties

107

+21,5%

130

gemiddelde inschrijftijd in jaren

6,1

13,1%

6,9

gemiddelde zoektijd in jaren

1,2

25,0%

1,5

verhuringen

3.816

-8,9%

3.488

aanbiedingsresultaat (gem. aantal weigeringen + 1 verhuring)

6,3

-3,2%

6,1

aandeel betaalbare woningen (huurtoeslag mogelijk)

70%

+5,7%

74%

verhuurd aan laagste inkomensgroepen (recht op huurtoeslag)

81%

0%

81%

Verhuur aan urgenten en bijzondere doelgroepen maakt met 13% een beperkt deel uit van het totaal aantal verhuringen. Lokale beleidsruimte en nieuwbouwregels, meestal toegepast om voorrang te geven aan woningzoekenden die een sociale huurwoning achterlaten, maken 10% uit van de verhuringen. Dit betekent dat 77% van de woningen is toegewezen aan de woningzoekende met de langste inschrijftijd.

De toegenomen wachttijden gelden voor alle categorieën woningzoekenden, van starters tot ouderen.  Wel blijft het beeld dat starters achteraan de rij moeten aansluiten, hoewel ze het meest actief zijn als woningzoekende.

Een toenemend deel van de druk in Holland Rijnland wordt veroorzaakt door mensen uit de regio’s Amsterdam of Haaglanden. In de Amsterdamse regio is de wachttijd veel langer dan in Holland Rijnland.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Gezondheid en welzijn gisteren 18:40

Toolkit helpt verpleeghuizen slim incontinentiemateriaal in te voeren

Slim incontinentiemateriaal kan de kwaliteit van leven van verpleeghuisbewoners verbeteren, daar zijn zowel onderzoekers als zorgmedewerkers het over eens. Toch blijken er nogal wat hobbels genomen te moeten worden vóórdat zorgorganisaties hier blijvend mee gaan werken. “Waarom is dat?” vroegen verschillende VVT-organisaties in de regio zich af. ActiVite onderzocht het en deelt de geleerde lessen nu in de ‘Toolkit slim incontinentiemateriaal’.

Politie en handhaving gisteren 17:27

Politie geeft beelden vrij van verdachte explosie aan de Stoelmatter

Mogelijk bestaat er een relatie tussen de explosies die op 1 juni in Alphen aan den Rijn en op 28 juni in Nieuwkoop plaatsvonden. De politie heeft daarom beelden vrijgegeven van de verdachte en toont de camerabeelden dinsdagavond ook in Opsporing Verzocht.

Wonen en bouwen gisteren 16:15

Appartementencomplex Castellum krijgt opknapbeurt

Eind vorig jaar kocht de particuliere vastgoedonderneming Newomij het appartementencomplex Castellum, gevestigd nabij het gelijknamige theater. Recentelijk hebben ze het complex een opknapbeurt gegeven.

Advertorial Kunst en Cultuur gisteren 14:08

Theater voor Formule-1 liefhebbers!

Na een felle strijd zondag in Jeddah, die menig Formule 1 liefhebber op het puntje van zijn stoel achterliet, wacht zondag in Abu Dhabi de zinderende ontknoping in de strijd om de wereldtitel in de Formule 1. Voor alle fans die na zondag nog geen genoeg hebben van alles wat met racen te maken heeft, biedt Castellum op vrijdag 11 maart ‘Het Grote Grand Prix Circus 2’. Een wervelende voorstelling met Rob Kamphues, Rob van Gameren en Tom Coronel.