Archieffoto Josh Walet

Dubbele dosis AstraZeneca bij 150 patiënten toegediend, kan dat kwaad?

Alphen is regelmatig landelijk in het nieuws. Ook afgelopen weekend was het raak, toen bleek dat een Alphense huisartsenpraktijk bij 150 patiënten een dubbele dosis van het AstraZeneca-vaccin had toegediend. “Een domme fout”, zegt een patiënt. Maar kan zo’n dubbele dosis kwaad?

Het gaat om 150 inwoners in de leeftijd van 63 en 64 jaar die vrijdagochtend 2 april zijn gevaccineerd. Zij zijn door huisartsenpraktijk Prelude op de hoogte gesteld van de situatie. De praktijk is ervan geschrokken dat de dubbele dosis per ongeluk is toegediend. Het vermoeden is dat dit kon gebeuren doordat er met kleinere spuitjes is gewerkt.

Zorgen en vragen

Veel mensen vragen zich af of het erg is, zo’n dubbele dosis van het vaccin. Esmeralda (59) kreeg ook de dubbele dosis. Bij Hart van Nederland vertelde ze dat ze zich vooral zorgen maakt over de bijwerkingen met bloedstolsels. Een andere Alphenaar, die liever niet met naam en toenaam genoemd wil worden, noemt het een ‘domme fout’. Maar verder had hij alleen wat last van zijn arm.

Maar kunnen de bijwerkingen nog komen? Moeten de patiënten zich zorgen maken? Hoe zit dat met trombose? En waarom is het zo moeilijk om vast te stellen hoe gevaarlijk een vaccin is? Letselschade advocaat Karin Nijman en haar broer Jeroen Nijman, die tevens apotheker (niet praktiserend) is, zochten hierover het een en ander uit.

Bijwerkingen in kaart

Om vast te stellen of iets een bijwerking van een vaccin is, moet eerst heel veel informatie worden verzameld. “Alle klachten van een gevaccineerde persoon worden bijgehouden. Om te ontdekken welke nare gebeurtenissen het gevolg zijn van het vaccineren, moeten eerst alle klachten worden genoteerd: loopneus, koorts, overlijden en zelfs botbreuken na verkeersongelukken”, zegt Karin Nijman. “Het is belangrijk om zo volledig mogelijk te zijn. Daarna zijn de statistici aan de beurt. Zij moeten bepalen welke van de gebeurtenissen ná de vaccinatie ook worden veroorzaakt dóór de vaccinatie. Er is dan causaal verband met de vaccinatie en de bijwerking wordt geregistreerd.”

Met het AstraZeneca-vaccin is te zien hoe moeilijk zo’n proces is. Jeroen Nijman: “Trombose komt met enige regelmaat in de bevolking voor. Als je 100.000 mensen zou onderzoeken op trombose, dan verwacht je statistisch een paar trombosegevallen te vinden. Maar dat onderzoek wordt normaal niet gedaan. Als je na vaccinatie ieder geval van trombose registreert bij 100.000 patiënten, dan verwacht je statistisch ook een paar trombosegevallen te vinden. Is de trombose dan ontstaan ná de vaccinatie of dóór de vaccinatie?”

Wat is erger?

Maar zelfs als vast zou komen te staan dat van de 100.000 mensen die met AstraZeneca gevaccineerd worden, er één komt te overlijden, hoe zien de getallen er dan uit in vergelijking met het oplopen van corona? “Bij een sterftekans van 2 procent zouden er van de 100.000 70-jarigen 2.000 dood gaan. De afweging één dode of 2.000 doden is snel gemaakt. Bovendien besmetten die 100.000 mensen ook weer nieuwe mensen.”

Maar toch is de angst voor ernstige bijwerkingen een reële factor om rekening mee te houden, zo menen beiden. “Als het vertrouwen in het vaccin daalt, neemt de vaccinatiebereidheid ook af. Dat is dodelijker dan de bijwerking”, zegt Jeroen Nijman.

In testfase ook hogere doses

Moeten Alphenaren zich zorgen maken over de dubbele dosis die is toegediend? Volgens de richtlijnen van het RIVM is een dubbele dosis niet schadelijk. “Belangrijk is daarbij om te weten dat in de ‘clinical trials’, dus in de testfase van medicijnen, ook met (veel) hogere dosis getest wordt om te kijken wat de ideale dosis is en bij welke dosis de bijwerkingen te erg worden. De fabrikanten en het RIVM kunnen hier dus informatie over geven.”

Het lijkt er dus op dat Alphenaren die met de dubbele dosis van het AstraZeneca-vaccin zijn gevaccineerd, met de schrik vrijkomen. “Ernstiger kan dit mogelijk worden voor de 150 mensen die géén vaccin gekregen hebben omdat het vaccin op was. Als je 150 mensen de dubbele dosis geeft, dan krijgen 150 mensen dus geen vaccin. Of zij krijgen het vaccin van anderen die dan weer geen vaccin krijgen. Hoe je het ook wendt of keert, 150 doses vaccin zijn verspild.”

Karin Nijman besluit: “De hamvraag blijft natuurlijk: Hoe heeft zo’n fout gemaakt kunnen worden en hoe kunnen zulke fouten in de toekomst bij andere priklocaties voorkomen worden? De gegeven openheid is daarvoor een goed begin.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Romeinen vandaag 11:55

ROMEINEN Mansio

Een mansio is een Romeinse herberg die reizigers onderdak biedt. Niet zomaar iedere reiziger trouwens. In principe is een mansio bestemd voor de postbestellers van de oudheid die hier hun paarden wisselen, gebruik maken van een verversing en overnachten.

Advertorial Sport vandaag 10:06

Tijd voor Vitaliteit – maak kennis met 50+ sporten in Alphen

Nu de maatregelen rondom corona weer iets versoepelen, gaat ook het programma ‘Tijd voor Vitaliteit’ weer deels van start. In dit sportprogramma maken 50-plussers uit Alphen tegen een laag tarief kennis met vijf verschillende sporten.

Te zien op televisie vandaag 08:38

Tekening van Alphense kunstenares gekozen bij Sterren op het Doek

In de aflevering van het televisieprogramma Sterren op het Doek was zaterdagavond de Alphense kunstenares Yvette Bavelaar te zien. Samen met twee andere kunstenaars portretteerde zij Frank Boeijen. De tekening van Yvette bleek in de smaak te vallen, want de zanger koos uiteindelijk haar werk.

Politie gisteren 21:25

Jongens beroven vrouw (72) op straat met boksbeugel

Zaterdagmiddag reed een vrouw (72) op haar scootmobiel richting het centrum van Alphen toen zij door twee jongens op een scooter werd beroofd. Hierbij gebruikten zij een boksbeugel.