Gemeente Alphen aan den Rijn

Duurzame mobiliteit zorgt voor een leefbaar Alphen

Alphen aan den Rijn blijft groeien, en daarmee groeit ook de hoeveelheid verkeer. Dit zorgt voor meer uitstoot en geluidsoverlast, en het neemt veel ruimte in. Om Alphen leefbaar te houden komt de gemeente met de ‘Handreiking Duurzame Mobiliteit’.

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft dit jaar een intensiveringsvisie uitgebracht, waar de plannen en uitdagingen van het verdichten van Alphen in staan. Een belangrijk punt om rekening mee te houden was de leefbaarheid en duurzaamheid. De gemeente heeft daarom de Handreiking Duurzame Mobiliteit in het leven geroepen. “Het is een middel om het gesprek met ontwikkelaars en stedenbouwkundige ontwerpers al in een vroeg stadium van planvorming aan te gaan”, aldus gemeente Alphen aan den Rijn.

Duurzame mobiliteit

Er zijn vijf verschillende vormen van duurzame mobiliteit: minder reizen, lopen of fietsen, openbaar vervoer, deelauto’s en de elektrische auto. Tijdens het ontwikkelen van een nieuw gebied zal rekening worden gehouden met deze vijf punten. Omdat in een nieuw gebied verschillende uitgangspunten zoals wegen nog niet vastliggen en mensen in de wijk nog geen nieuwe gewoontes hebben aangeleerd, is duurzame mobiliteit eenvoudiger te stimuleren. “Daarom moet ons beleid voor duurzame mobiliteit zich niet alleen richten op de ontwikkelaar en de stedenbouwkundige, maar ook op de woningzoekende doelgroep”, aldus de gemeente.

Met deze vijf vormen van duurzame mobiliteit in gedachten kunnen bredere stoepen worden gebouwd en een weginrichting worden ontwikkeld die ‘dwingt’ om langzaam te rijden. Zo worden de wegen veiliger en is er minder uitstoot. Ook kunnen wijken ontworpen worden zodat het gebruiken van een fiets aantrekkelijker wordt dan een auto. Met deze handreiking hoopt de gemeente duurzaam gedrag te motiveren en Alphen aan den Rijn leefbaar te houden.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 17:06

Doe mee! Win twee tickets voor de Alphense Oktoberfeesten

Eén groot feest! Op 6 en 7 oktober vinden de Alphense Oktoberfeesten plaats. Heb jij nog geen kaartjes bemachtigd? Niet getreurd. Alphens.nl mag twee tickets weggeven voor de vrijdagavond van de Oktoberfeesten.

Film vandaag 16:14

Alphense Kylian de Pagter (17) te zien in bioscoopfilm

Kylian (17) uit Alphen aan den Rijn heeft al jong zijn passie gevonden: toneelspelen. Heel Nederland heeft hem al kunnen zien in de televisieserie De verschrikkelijke jaren tachtig. Vanaf 21 september is de Alphenaar ook te zien in de bioscoopfilm Toen we van de Duitsers verloren.

Blog Sport vandaag 15:23

Iedereen gaat weer voetballen

Ook de clubs in de lagere klassen beginnen komend weekeinde aan de competitie 2023 / 2024. Alphia ontvangt zaterdag SVC’08 en Alphen gaat in Sassenheim voetballen tegen Teylingen, een club die wel eens tot de titelfavorieten kan gaan behoren.