Gemeente Alphen aan den Rijn

Duurzame mobiliteit zorgt voor een leefbaar Alphen

Alphen aan den Rijn blijft groeien, en daarmee groeit ook de hoeveelheid verkeer. Dit zorgt voor meer uitstoot en geluidsoverlast, en het neemt veel ruimte in. Om Alphen leefbaar te houden komt de gemeente met de ‘Handreiking Duurzame Mobiliteit’.

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft dit jaar een intensiveringsvisie uitgebracht, waar de plannen en uitdagingen van het verdichten van Alphen in staan. Een belangrijk punt om rekening mee te houden was de leefbaarheid en duurzaamheid. De gemeente heeft daarom de Handreiking Duurzame Mobiliteit in het leven geroepen. “Het is een middel om het gesprek met ontwikkelaars en stedenbouwkundige ontwerpers al in een vroeg stadium van planvorming aan te gaan”, aldus gemeente Alphen aan den Rijn.

Duurzame mobiliteit

Er zijn vijf verschillende vormen van duurzame mobiliteit: minder reizen, lopen of fietsen, openbaar vervoer, deelauto’s en de elektrische auto. Tijdens het ontwikkelen van een nieuw gebied zal rekening worden gehouden met deze vijf punten. Omdat in een nieuw gebied verschillende uitgangspunten zoals wegen nog niet vastliggen en mensen in de wijk nog geen nieuwe gewoontes hebben aangeleerd, is duurzame mobiliteit eenvoudiger te stimuleren. “Daarom moet ons beleid voor duurzame mobiliteit zich niet alleen richten op de ontwikkelaar en de stedenbouwkundige, maar ook op de woningzoekende doelgroep”, aldus de gemeente.

Met deze vijf vormen van duurzame mobiliteit in gedachten kunnen bredere stoepen worden gebouwd en een weginrichting worden ontwikkeld die ‘dwingt’ om langzaam te rijden. Zo worden de wegen veiliger en is er minder uitstoot. Ook kunnen wijken ontworpen worden zodat het gebruiken van een fiets aantrekkelijker wordt dan een auto. Met deze handreiking hoopt de gemeente duurzaam gedrag te motiveren en Alphen aan den Rijn leefbaar te houden.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Politiek plein gisteren 20:34

Minister Van Gennip en CDA-lijsttrekker Berendsen spreken op avond in Hazerswoude-Dorp

Met de verkiezingen voor het Europees Parlement voor de deur (op 6 juni aanstaande) organiseren de gezamenlijke CDA-afdelingen in het Groene Hart een verkiezingsavond op dinsdag 21 mei met lijsttrekker Tom Berendsen en een aantal kandidaten. Ook minister van Sociale zaken en werkgelegenheid Karien van Gennip zal tijdens de avond spreken, evenals de nieuwe regionale voorzitter van LTO, Kees Captein.

Advertorial Overige gisteren 14:16

De kracht van frequentie bij het SamenhuiS

Kanker kan je leven flink op z’n kop zetten. Het is onzeker wat je te wachten staat, hoe je toekomst eruit ziet. Door de hele rollercoaster kan je jezelf en het vertrouwen in je lichaam behoorlijk kwijt raken. Alles staat op ‘overleven’. Wat helpt jou om je beter te voelen?

Advertorial Evenement gisteren 09:54

Bestel snel je pre-order ticket voor Lekker Hollands feest!

Op zaterdag 22 juni wordt het tijd voor een heerlijk Hollands feestje met topartiesten! Kom gezellig langs en geniet van een dag vol Nederlandse gezelligheid en muziek. Tickets zijn nu beschikbaar, maar wees er snel bij, want de pre-order tickets vliegen de deur uit! Voor de vroege vogels is er een echte Hollandse deal voor slechts €14,95! Sla snel je kaartjes in, want hierna zijn alleen nog de early bird tickets beschikbaar voor €22,50.

Advertorial Winactie Actie 19 mei 2024 16:24

Win een zes weken afvalprogramma ter waarde van €330

Sport-zorg geeft aan twee gelukkige mensen de kans om een zes weken durend afvalprogramma te volgen ter waarde van €330! Lees hieronder wat je moet doen om kans te maken.

Romeinen 19 mei 2024 13:15

De Romeinse limesweg ligt nog altijd onder de grond

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft veel Romeinse voorwerpen opgegraven. Er is echter geen enkele ruïne te zien. Maar, er is wel een Romeinse weg die onder de grond nog altijd gewoon bestaat. Het is deze limesweg die langs de Oude Rijn regelmatig tevoorschijn komt als er aan een modern bouwproject wordt begonnen.