Alphia

Duurzame veldverlichting bij Alphia laat op zich wachten: “Het schiet niet op”

Alphia 1 is op dit moment koploper. Zaterdag spelen de Alphianen een belangrijke wedstrijd tegen Donk. Doordat de wedstrijd een uur later begint, moet alleen wel de ouderwetse, niet-duurzame en dus niet-goedkope verlichting aan. En dat zou Alphia graag anders zien.

Momenteel staat Alphia op een eerste plek. De Alphense voetbalclub is dus volop in de strijd om de eerste periodetitel. Zaterdag staat een belangrijke wedstrijd tegen Donk op het programma, maar wel een uur later dan normaal. In verband met het overlijden van een lid van Donk en de uitvaart hiervan, is de competitiewedstrijd Alphia - Donk in onderling overleg verplaatst van 14:30 uur naar 15:30 uur. Voorafgaand aan de wedstrijd zal ook een minuut stilte in acht genomen worden. Bas Baelde, de zanger die na afloop op zal treden, begint ook een uur later dan normaal.

Duurzamere veldverlichting

Omdat de wedstrijd dus een uur later begint en het steeds vroeger donker wordt, moet wel de verlichting aan. Alphia heeft al een jaar lang de wens om deze verlichting ter vernieuwen voor duurzame verlichting. “Precies een jaar geleden hebben we contact gezocht met de gemeente met het verzoek om de huidige veldverlichting op veld 1 en veld 2 om te bouwen naar LED-verlichting. De energieprijzen stegen toen al de pan uit, dus in het kader van duurzaamheid en besparingen leek en lijkt het ons een prima idee”, zegt voorzitter Martijn van Dalen.

Tijd om knoop door te hakken

Maar het vervangen van de verlichting schiet niet bepaald op. “Dat komt door de gemeente. Al een jaar lang zeggen ze dat ze het druk hebben, dat het verzoek langs diverse afdelingen moet en dat ze streven naar harmonisatie. Wat ze precies met dat laatste bedoelen snappen wij ook niet, maar duidelijk is in ieder geval wel dat niemand het aandurft om een knoop door te hakken. Onbegrijpelijk, want wij regelen alles, van offerte-aanvraag en begeleiding tot de volledige financiën aan toe. Want door een goed financieel beleid de afgelopen jaren kunnen we de € 50.000 (wat het ongeveer kost) uit eigen zak betalen. Het enige wat de gemeente hoeft te doen is akkoord geven. En dat doen ze al een jaar niet.”

Tot die tijd kan Alphia dus niet verder. “Wij huren niet alleen de velden van de gemeente, maar ook de lichtmasten. Vandaar dat we de gemeente wel nodig hebben voor akkoord”, legt Van Dalen uit. “Het voelt ook krom. De gemeente geeft in hun duurzaamheidsprogramma aan dat ze een groene gemeente met lef willen zijn, dus je zou zeggen dat ze aan dit plan graag mee willen werken. Maar dat lijkt dus niet het geval te zijn. Wij worden daar ook niet blij van, want inmiddels betalen wij al een jaar te veel aan stroomkosten. En de offertes worden natuurlijk alleen maar hoger. Maar zolang we geen akkoord hebben van de gemeente, kunnen we niks.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Oud Alphen gisteren 16:54

Oud Alphen: De Raadhuisstraat

De Raadhuisstraat, de straat waar het kantoor van Alphens.nl nu staat, is genoemd naar het oude raadhuis van de voormalige gemeente Aarlanderveen. Na eeuwenlang vergaderd te hebben in herbergen als de Vergulde Wagen kreeg de toenmalige gemeente Aarlanderveen in de 19e eeuw een eigen raadhuis.

Advertorial Theater gisteren 15:41

Ronald Goedemondt komt naar Castellum

Goed nieuws: Ronald Goedemondt speelt momenteel zijn achtste avondvullende cabaretprogramma. Overal is hij tot en met december 2022 uitverkocht. Castellum heeft het echter voor elkaar gekregen dat hij op zondag 19 maart 2023 zijn voorstelling ‘Met knielende knikjes’ speelt voor het Alphense publiek. De kaartverkoop start op 13 december om 13:00 uur.

Politiek plein gisteren 14:29

Inbreng ChristenUnie in debat over begroting

Op 3 november 2022 werd in de gemeenteraad de begroting voor 2023 besproken en het beleid dat hiermee gevoerd zal gaan worden. Dit beleid is samengevat in het uitvoeringsprogramma 'Zichtbaar en dichtbij' van de coalitiepartijen. Aan dit debat leverde de ChristenUnie-fractie een inhoudsvolle bijdrage.

Feestdagen gisteren 13:12

Laat je vuurwerkafval ophalen op 2 januari 2023

Van het aftelen tot 00:00 uur en vuurwerk afsteken naar vuurwerkafval waar je niet zo veel mee kan. Voor het opruimen van dit vuurwerkafval wordt door de gemeente Alphen aan den Rijn een oplossing bedacht.

Limesjaar 2022 gisteren 11:58

ROMEINEN Rantsoenen

Het Romeinse leger zorgt normaal gesproken goed voor haar manschappen. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk. De commandant moet voor voldoende rantsoenen zorgen en dat is zelfs in vredestijd een behoorlijke klus.

Advertorial Horeca gisteren 10:37

Dit jaar een unieke kerst bij restaurant Bon Bini

Restaurant Bon Bini in de Hooftstraat in Alphen aan den Rijn komt dit jaar met een uniek concept. Op eerste kerstdag 2022 kun jij bij Bon Bini, in samenwerking met de chef, zelf jouw kerstdiner samenstellen.