Nederlands kampioen 'tikkertje'? Ja, je leest het goed. Het bestaat echt. En Alphenaar Dave Hogenboom heeft met zijn team de Nederlandse kampioenschapstitel bemachtigd. 

'World Chase Tag', een geprofessionaliseerde vorm van tikkertje, brengt de snelste tikkers van het land bij elkaar en laat ze in teamverband strijden om de titel nederlands kampioen. In 16 wedstrijden van 20 seconden moet de 'chaser' de 'evader' zien te tikken in een veld van 12m x 12m vol met obstakels. Als dit lukt wordt de chaser de evader. Lukt dit niet, dan verdient de evader een punt en mag deze in het veld blijven staan.

"De kampioenschappen gaan er wild aan toe", lacht Alphenaar Dave Hogenboom, bekend als freerunner. "De chasers willen echt graag tikken en zijn bereid daarvoor te duiken, vliegen, tegen obstakels aan te knallen en nog veel meer." Op de vraag of er dan niet veel blessures voorkomen, reageert Hogenboom kalmpjes. "Veel van de deelnemers zijn freerunners en we kennen de grenzen van ons lichaam. We hebben jaren getraind om op het uiterste van ons kunnen te presteren en dit is daar een uiting van. Naast het stoten van een knie of een scheenbeen gebeuren er niet veel gekke dingen."

Hogenboom is deel van team Ugen en heeft met zijn team de Nederlandse kampioenschapstitel in de wacht gesleept. "We zijn door gegaan naar het EK en ook daar hebben we goed gepresteerd", zegt Hogenboom. "De volgende de halte zijn de wereldkampioenschappen en we trainen dagelijks om ervoor te zorgen dat we onszelf binnenkort wereldkampioen mogen noemen."