Freyr Architecten

Een alternatief plan voor De Aarhof? Dat ziet er zo uit

Er is een alternatief plan ingediend voor het moderniseren van winkelcentrum De Aarhof. Dit op initiatief van De Stem van Alphen. Dit hebben zij uit laten werken door Freyr Architecten. Met deze sfeerimpressies krijg je een beeld van dit alternatieve plan.

Het staat vast dat winkelcentrum De Aarhof moet worden gemoderniseerd. Daarom heeft SB Real Estate De Aarhof in augustus 2019 gekocht, met als doel om het winkelcentrum weer het middelpunt van het Alphense stadshart te maken. In oktober 2020 werd het plan gepresenteerd, wat in nauwe samenwerking met stadarchitect Jos van Eldonk/Common Affairs tot stand is gekomen.

De vernieuwde Aarhof moet aansluiten bij de wensen van vandaag. Het winkelgedeelte krijgt een nieuwe winkelstructuur met duidelijke zichtlijnen, er komen zo’n vierhonderd parkeerplekken bij en er worden circa driehonderd woningen gerealiseerd. Het bouwen van driehonderd woningen is mogelijk door de toevoeging van twee woontorens van zo’n 45 en 60 meter hoog.

Onderstaande schetsontwerpen geven een impressie van het Aarhofplan van Common Affairs.

Foto album

Winkelcentrum De Aarhof - Sfeerimpressie winkelcentrum hoek Van Boetzelaerstraat en De Vest (foto: Common Affairs)
Winkelcentrum De Aarhof - Schetsontwerp winkelcentrum Van Boetzelaerstraat (foto: Common Affairs)
Winkelcentrum De Aarhof - Schetsontwerp winkelcentrum De Vest (foto: Common Affairs)
De Aarhof - Impressie nieuwe entree Van Mandersloostraat (foto: Common Affairs / Gemeente Alphen aan den Rijn)
De Aarhof - Impressie nieuwe entree Van Boetzelaerstraat (foto: Common Affairs / Gemeente Alphen aan den Rijn)
De Aarhof - Impressie nieuwe entree vanaf Aarkade (foto: Common Affairs / Gemeente Alphen aan den Rijn)
De Aarhof - Impressie nieuwe entree vanaf Aarkade (foto: Common Affairs / Gemeente Alphen aan den Rijn)
De Aarhof - Impressie nieuwe entree vanaf De Vest (foto: Common Affairs / Gemeente Alphen aan den Rijn)
De Aarhof - Sfeerimpressie centrale hal (foto: Common Affairs / Gemeente Alphen aan den Rijn)
De Aarhof - Sfeerimpressie passage (foto: Common Affairs / Gemeente Alphen aan den Rijn)
De Aarhof - Vogelvlucht perspectief (foto: Common Affairs / Gemeente Alphen aan den Rijn)
De Aarhof - Zicht vanaf de Lijsterlaan (foto: Common Affairs / Gemeente Alphen aan den Rijn)
De Aarhof - Zicht vanaf het Rijnplein (foto: Common Affairs / Gemeente Alphen aan den Rijn)

Alternatief plan

Veel mensen zijn enthousiast over de renovatieplannen, waaronder ook winkeliers. Maar met name de woontorens blijkt voor sommigen toch een pijnpunt. Zij hebben zich verenigd in De Stem van Alphen. Woensdagavond zullen zij de petitie ‘Géén hoge HAL-torens in Alphens centrumhart’ indienen. Maar ze gaan nog een stap verder. Freyr Architecten heeft namelijk in opdracht van De Stem van Alphen een alternatief plan bedacht voor De Aarhof.

213 woningen

Volgens dit alternatieve plan brengt het bouwen van twee woontorens op één van de oudste locaties van Alphen onnodige risico’s met zich mee. Daarom willen ze in plaats van twee woontorens zoveel mogelijk voortborduren op de bestaande bebouwing. Met een licht bouwsysteem van staal en hout moet dit ruimte bieden voor 213 woningen met een oppervlakte variërend van 43 tot 70m2. De belofte is dat deze woningen 100 procent betaalbaar zijn.

Er moeten 61 studio’s komen voor jongeren die het huis uit willen, maar wel voldoende ruimte willen hebben om er met twee personen te kunnen wonen. In dit plan is ook ruimte voor 28 groeiwoningen, bedoeld voor startende gezinnen die bij een veranderende gezinssamenstelling mee kunnen groeien met haar bewoners. Het idee is dat hier voornamelijk twintigers en dertigers komen wonen.

De andere 124 woningen zijn twee- en driekamerappartementen voor mensen die slecht ter been zijn (geworden), echtparen in scheiding die gedwongen bij elkaar moeten blijven wonen en senioren die dolgraag kleiner en gelijkvloers willen wonen, maar hun grote huis niet kunnen verlaten omdat er alleen maar duurdere en grote woningen worden gebouwd op dit moment.

Parkeerplekken en circulair bouwen

Omdat het aantal parkeerplekken aan moet sluiten op de vraag van de doelgroep die er komt te wonen, is er in dit alternatieve plan minder ruimte gereserveerd voor parkeerplaatsen. “Met de realisatie van de bibliotheek is het huidige parkeerdek en één laag onder de hofwoningen voldoende voor het winkelend publiek, de bewoners en haar bezoekers”, zo luidt het argument.

Er is ook meer ruimte voor duurzaamheid en groen. Het gaat dan om meer dan ‘enkel wat groen tegen de gevels’. De woningen moeten ‘écht duurzaam worden’. Door circulair te bouwen met demontabele staalconstructies, gebruik van bio-based materialen en nul-op-de-meter moet worden laten zien dat stedenbouwkundige vernieuwing in deze eeuw mogelijk is.

Onderstaande schetsontwerpen geven een impressie van het alternatieve plan voor winkelcentrum De Aarhof.

Foto album

Alternatief plan voor De Aarhof (foto: Freyr Architecten)
Alternatief plan voor De Aarhof (foto: Freyr Architecten)
Alternatief plan voor De Aarhof (foto: Freyr Architecten)
Alternatief plan voor De Aarhof (foto: Freyr Architecten)
Alternatief plan voor De Aarhof (foto: Freyr Architecten)
Alternatief plan voor De Aarhof (foto: Freyr Architecten)
Alternatief plan voor De Aarhof (foto: Freyr Architecten)
Alternatief plan voor De Aarhof (foto: Freyr Architecten)
Alternatief plan voor De Aarhof (foto: Freyr Architecten)
Alternatief plan voor De Aarhof (foto: Freyr Architecten)
Alternatief plan voor De Aarhof (foto: Freyr Architecten)

Alphense identiteit

Het Alphense stadshart kent een rijke geschiedenis. Dat is dan ook één van de uitgangspunten van het alternatieve plan. Tot aan de fusie van Alphen, Aarlanderveen en Oudshoorn in 1918 was dit gebied een plek waar dorpen samenkwamen. Dat moet niet in het archief verdwijnen, maar ook in het ontwerp zichtbaar zijn, zo vinden zij.

“De entree in het noorden zou Entree ‘Oudshoornzijde’ kunnen worden, met gevelbekleding die verwijst naar de rijke historie van Oudshoorn: aardewerkkleuren en een eerbetoon aan De Vlaming en de ridders die het gebied beschermden. Bij de entrees ‘Aarlanderveenzijde’ en ‘Alphenzijde’ zien wij gelijkwaardige uitgangspunten: een ontwerp wat het Groene Hart waardig is, met details die de échte Alphenaar direct zal herkennen en waarderen.” Hierbij wordt gedacht aan de molenviergang, Alphense dakpannen als gevelbekleding, de Alphense brug in een balkonontwerp en een boeg als verwijzing naar de Oude Rijn.

Het meest opvallende deel van het alternatieve plan is de ‘Tuin van Lemkes’. “In 1882 had Hubertus Lemkes een boerderij met bloemenkas achter de van Mandersloostraat, welke in de decennia erna groeide op de plek waar nu De Aarhof staat. De bloemenwinkel is er weer in de Van Mandersloostraat, maar wij brengen een stadstuin met een zee van bloemen terug op deze plek.” Op de hoek van de Van Mandersloostraat moet ook een cultuurstraat komen met studio’s, ateliers en uitgiftebalies voor gezonde tussendoortjes, vers van de boer.

Nog veel vragen

Het alternatieve plan voor De Aarhof is één van de dingen die besproken wordt tijdens de raadscommissievergadering op woensdagavond 14 april. Daarnaast heeft de Alphense politiek nog veel vragen over de plannen voor De Aarhof die in oktober werden gepresenteerd. Er zijn aanvullende schriftelijke vragen gesteld door diverse partijen, wat toegespitst kan worden op vier onderwerpen: Procedure, Parkeren, Participatie en Programmering. Wethouder Gerard van As zal daar antwoord op geven.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politie en handhaving vandaag 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.

Advertorial Evenement vandaag 09:25

The Chicago Funk live op Sama Sama Maluku Festival 2024

Op 7 juli 2024 kun je genieten van fun en soul met The Chicago Funk, geprezen als de beste Earth, Wind & Fire tribute band ter wereld! Op 5 april speelden ze de pannen van het Castellum Theater, waar de bezoekers hebben genoten van deze swingende avond.

Advertorial Winactie Sport gisteren 16:24

Win je aankoopbedrag terug bij Running & Walkingcenter!

Het voorjaar komt er langzaam aan en iedereen wil onderhand weer eens lekker buiten wandelen of hardlopen. Als extra stimulans heeft Running & Walkingcenter een mooie actie! Je kunt namelijk jouw aankoopbedrag terugwinnen!

Politie en handhaving gisteren 15:17

Jongen mishandeld op de Willemstraat

Gisteren, rond 15:30 uur, kreeg de politie Alphen aan den Rijn een melding van een mishandeling op de Willemstraat. Een jongen wilde daar gaan voetballen met zijn jongere broertje, toen een groep van tien jongens ook interesse toonde om mee te doen. Helaas namen zij echter de bal af en renden ermee weg. Toen de jongen zijn bal terug wilde halen, werd hij door vijf van deze jongens in elkaar geslagen.

Politie en handhaving gisteren 14:20

Politie onderzoekt inbraak op de Watermunt in Alphen aan den Rijn

Op vrijdag 19 april, omstreeks 20:15 uur, ontving de Politie Alphen aan den Rijn een melding van een inbraak op de Watermunt. De inbraak moet hebben plaatsgevonden tussen 15:00 uur en 20:15 uur. Bij aankomst bleek het hele huis overhoop te zijn gehaald, wat het op dat moment nog moeilijk maakte om precies vast te stellen wat er allemaal was weggenomen.