Vroeger, nog niet zo lang geleden, hadden huisartsen en apothekers om de beurt een 24-uurs dienst.

Huisartspraktijken kropen bij elkaar onder een dak, de HOED. Nu draaien zij nog steeds, bij toerbeurten, avond- en nachtdiensten. Bij de apothekers ging het bijna op dezelfde manier, alleen kropen zij niet bij elkaar onder een hoedje.

Het ziekenhuis is een wassen neus geworden, om vijf uur gaat de deur op slot. Word je ernstig ziek, of je ligt op de dagopname, dan moet je naar Leiderdorp. Dat is nog redelijk te doen.

Voor de apothekers kwam een takenverlichtig, de nachtdiensten vlogen eruit. In het ziekenhuisgebouw kwam warempel een apotheek die ook ’s nachts medicatie leverde. Helaas was die apotheek geen lang leven geschonken, want ze draaiden kennelijk met verlies.Ook deze serviceverlening gaat nu op slot.

Word je hier ’s nachts ziek, dan moet je met je recept/verwijsbriefje naar het LUMC in Leiden, toch snel een half uur rijden. Dan parkeren, naar de nachtapotheek lopen: als je snel rijdt en loopt haal je dat hijgend in drie kwartier. Daar moet je wel een goede conditie voor hebben, anders ben je meer dan tien minuten onderweg door die lange gangen. Wachten op je medicatie, 10 minuten minimaal. Hetzelfde weggetje weer, maar dan nu terug.

Je bent anderhalf uur verder vanaf je receptenbriefje van de dienstdoende arts. Daar heb je ook al een uur aan besteed, dus reken uit je tijdverlies. Twee en een half, bijna drie uur als je ziek wordt en medicatie nodig hebt. Je zult het benauwd hebben en een inhalator nodig hebben. Al die tijd in benauwdheid afwachten. In een dorp, stad zeggen enkelen, met ruim 70.000 inwoners.

Was dat vroeger beter geregeld? Ook bij een apotheekhoudende huisarts? Jawel, op alle fronten beter.

Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat er zoveel inwoners zijn en niemand 's nachts een medicijn nodig heeft? Jonge gezinnen, oudere mensen en iedereen die daar tussen zit. Wat een gezond dorp, zeg. Je houdt het niet voor mogelijk.

De nachtapotheek moet sluiten omdat ze financieel niet rond kunnen komen, dus er is te weinig klandizie. Dat is mijn conclusie. Klopt dat wel? Kan dat wel? Is dat mogelijk?

Je zult geen eigen vervoer hebben. Taxie bestellen? Ik heb geen idee hoeveel dat kost. Hoeveel tijd moet je wachten voordat de taxie bij jou voor de deur staat? Tel die tijd maar op bij die eerdere twee en een half uur, bijna drie uur.

Spreken we nog van een nacht in die tijdseenheden? Bijna niet meer. Vind ik dit vooruitgang of beschaving? Nee. Het is een achteruitgang.

Ik wacht in benauwdheid af wat de volgende stap zal worden op de dienstverlening in gezondheidszorg. Pardon? Dienstverlening? Gezondheidszorg? Beide begrippen zijn in Alphen aan den Rijn niet van toepassing na vijf uur ’s middags.