Een emotionele rollercoaster: “Of ik zou slagen was nog maar de vraag”

Leerlingen van het Scala College en het Ashram College kregen vorige maand al te horen of ze geslaagd waren. Maar Lina, eindexamenleerlinge van het Groene Hart Lyceum, kreeg het nieuws officieel gister pas te horen. Aan ons vertelt ze hoe ze haar examenjaar heeft beleefd.

Voor Lina L’Amie was het nog niet vanzelfsprekend dat ze zou slagen. “Toen ik te horen kreeg dat de centrale eindexamens niet door zouden gaan, schoot ik eigenlijk vrijwel direct in de stress. Ik stond namelijk nog niet op slagen, want ik had nog teveel onvoldoendes op mijn cijferlijst. Er was in die periode veel onduidelijkheid over wat mijn kansen waren, dat was heel vervelend”, vertelt Lina. “De examens zelf zou ik niet heel erg vinden om te maken, want dan zou ik nog een extra kans hebben om mijn cijfers te verbeteren.”

Een emotionele rollercoaster

De afgelopen weken waren dan ook een emotionele rollercoaster voor Lina. “Mijn emoties gingen op en neer. De ene keer dacht ik, ‘ik ben gezakt, het zit er niet meer in’, maar de andere keer had ik weer hoop. Toen ik bijvoorbeeld mijn herkansing had gemaakt, had ik daar een heel goed gevoel over. En dat bleek terecht, want toen stond ik opeens nog maar één onvoldoende, dus had ik wel weer een kans dat ik zou slagen.”

En toen was er nog gedoe over de zak-slaagregeling dat voor veel stress en onzekerheid zorgde. “Toen die regeling bekend werd gemaakt, ben ik gelijk gaan kijken wat dat voor mij betekende. Er zat alleen een verschil in niet-afgeronde cijfers of afgeronde cijfers. Als er gerekend zou worden met niet-afgeronde cijfers, zou ik gezakt zijn. Maar als er gerekend zou worden met afgeronde cijfers zou ik het wel hebben gehaald. Uiteindelijk heb ik hier contact over gehad met de unitleider, en die bracht het verlossende nieuws dat ik ook écht geslaagd was. Toen heb ik wel een traantje gelaten.”

Memorabel

Het officiële nieuws dat ze geslaagd was, kreeg Lina gister te horen. “Dat hebben we goed gevierd. Onofficieel had ik het natuurlijk al wel gehoord, maar dat verlossende telefoontje was wel heel fijn”, vertelt ze. “De champagne hadden we er al eerder bijgehaald, maar we gaan ook nog een borrel organiseren met vrienden en familie. En ik ga iets leuks doen met mijn vriendinnen.”

Dit examenjaar was niet alleen memorabel voor haarzelf, maar ook voor haar zusje. “Mijn zusje zat ook in haar examenjaar. Soms was het ook wel fijn dat we elkaar hadden, we zaten tenslotte samen in hetzelfde schuitje.” Maar het ‘eindexamengevoel’, dat ontbrak. “Alles ging natuurlijk digitaal via Hangouts en Classroom, maar ergens had ik toch gehoopt dat we nog naar school konden. Geen examens betekende natuurlijk ook geen mooie afsluiting met feestjes en examenreizen. Dat is toch iets waar je je op hebt verheugd”, vertelt Lina. “Ik hoop dat de examenuitreiking toch nog doorgaat, ook al is het in aangepaste vorm. Dan kunnen we het toch nog mooi met elkaar afsluiten.  


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca gisteren 17:29

Een feestelijk mosselfestijn mét live muziek Bij Hen

Yes, er kan weer wat meer! En dat moet gevierd worden. Daarom organiseert Bij Hen een gezellig mosselfestijn mét live muziek. Geniet van de lekkerste mosselen met een heerlijk glas wijn of een biertje. Dat is pas écht zomers genieten.

Politiek gisteren 16:54

Drukke zomer verwacht voor jongerenwerk

Het jongerenwerk zal meer aanwezig zijn in de zomervakantie in verschillende wijken in de hele gemeente Alphen aan den Rijn. Daarom ontvangt BOOST een extra subsidie van een kleine 9.000 euro.

Calamiteiten gisteren 15:51

14-jarige jongen vermist

Op dit moment wordt er een 14-jarige jongen uit Hazerswoude-Rijndijk vermist. Hij is mogelijk richting Alphen vertrokken.

Politiek gisteren 15:33

Groot bedrag uit Steunfonds naar Theater Castellum

Het aantal toegewezen aanvragen voor financiële steun vanuit culturele, maatschappelijke en sport organisaties stijgt. Inmiddels zijn er ook aanvragen afgewezen, of is een aanzienlijk kleinere bijdrage verstrekt. Een groot bedrag van 3 ton gaat naar Theater Castellum.

Winkels gisteren 14:58

WereldFood opent binnenkort in De Atlas

In de eerste helft van augustus opent een nieuwe winkel de deuren in winkelcentrum De Atlas: WereldFood. Met de komst van de winkel WereldFood zijn alle winkels in het winkelcentrum weer bezet en is er geen leegstand meer.