Een gedeeltelijke lockdown vanaf woensdagavond: “We kunnen er niet omheen”

Terug naar een intelligente lockdown zoals in maart en april wil het kabinet nog niet, maar er is wel sprake van flinke aanscherpingen. Zo moeten horecagelegenheden de deuren weer sluiten en komt er een mondkapjesplicht in publieke ruimtes. Benieuwd naar alle maatregelen? Die vind je hier.

Het aantal coronabesmettingen groeit exponentieel. “Als we blijven doen wat we deden, verdubbelen de cijfers weer binnen twee weken. We kunnen mensen niet vragen te dweilen als we zelf de kraan laten openstaan”, aldus minister Hugo de Jonge. Daarom gaan we naar een gedeeltelijke lockdown. Premier Mark Rutte: “Het aantal sociale contacten en reisbewegingen moeten verminderd worden. Dat gaat pijn doen, maar de feiten liegen niet: we moeten strenger zijn voor onszelf.”

De aangescherpte maatregelen

  • Horecagelegenheden moeten hun deuren sluiten. “We kunnen er niet omheen, hoe hard de horeca er ook voor werkt”, aldus premier Rutte. Dit heeft het kabinet besloten omdat de clusters die in horecagelegenheden ontstaan vaak een grote omvang hebben, van soms wel honderden mensen per cluster.
  • Er komt een verbod op verkoop van drank na 20:00 uur ’s avonds om illegale feestjes en groepsvorming buiten op straat te vermijden.
  • Groepsgrootte gaat naar maximaal 30 personen per zaal. Er zijn grondwettelijke uitzonderingen zoals voor kerken, maar verder zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk. Voor bijvoorbeeld theater- en concertzalen geldt dus ook dat er maximaal 30 personen zijn toegestaan. Daarnaast gaat er een maximum van 4 mensen binnen en buiten gelden als je niet uit hetzelfde huishouden komt. Hierop zal ook worden gehandhaafd. Achter de voordeur geldt een dringend advies omdat daar niet gecontroleerd kan worden. Het kabinet adviseert daarom dringend om per dag maximaal drie gasten thuis te ontvangen.
  • Bij amateursport is geen publiek toegestaan en kantines blijven gesloten. Dit gold al, maar nieuw is dat iedereen boven de 18 jaar niet meer mag sporten in teamverband. Iedereen onder de 18 jaar kan sporten in teamverband, maar de competities gaan niet door in verband met het beperken van de reisbewegingen. Sportscholen kunnen gewoon open blijven.
  • Evenementen worden verboden in alle vormen, van buurtbarbecues tot kermissen.
  • Doorstroomlocaties als musea, pretparken, dierentuinen en weekmarkten kunnen door blijven gaan. Er geldt wel een verandering voor winkels. Winkels mogen namelijk na 20:00 uur niet meer open, en koopavonden gaan ook niet meer door. Ook blijft het maximumaantal toegestane klanten in winkels gelden. Wordt het te druk? Dan kunnen winkels per direct worden gesloten.
  • Werk zoveel mogelijk thuis. Deze oproep werd twee weken geleden al gedaan, maar omdat dit nog niet voldoende gebeurt, wordt de boodschap duidelijker: werk thuis, tenzij dat echt niet anders kan.
  • Voor iedereen die nog op vakantie wil gaan tijdens de herfstvakantie geldt: ga nooit naar een land met een oranje of rood reisadvies. Ga je op vakantie in eigen land en vorm je geen huishouden? Dan geldt een groepsgrootte van maximaal 4 personen, en beperk het aantal reisbewegingen zoveel mogelijk.
  • Er komt een mondkapjesplicht. Dit moet juridisch nog wel worden geregeld, maar als dat gelukt is wordt het gebruik van een niet-medisch mondkapje verplicht gesteld in alle publieke binnenruimtes.

Alle maatregelen gelden vanaf woensdagavond 14 oktober om 22:00 uur. Deze gedeeltelijke lockdown gaat minimaal vier weken gelden, maar over twee weken wordt geëvalueerd of het niet nog strenger moet en we terug moeten naar een intelligente lockdown zoals in maart en april.

De volledige routekaart, waarin per risiconiveau wordt aangegeven welke maatregelen van kracht zijn, vind je hier.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Van 0 naar 20 vandaag 18:41

Van 0 naar 20: het weer

Tja, kijk naar buiten en je weet het eigenlijk al. Het is herfst. En dat betekent regen, wind en lage temperaturen. Maar ja, dat schema blijft roepen. En omdat de 20 van Alphen al in maart gelopen gaat worden, zullen Stefan en Mitchell toch moeten blijven trainen. Motivatie vinden dus!

Advertorial Economie vandaag 17:15

Wouter Sjerp: hét juiste advies voor jouw hypotheek

Voor vele Alphenaren zal dit gezicht of deze naam wel bekend klinken. De goedlachse Wouter, geboren en getogen in Alphen aan den Rijn, heeft menig dorpsgenoot al voorzien van juist advies qua hypotheek. En nu pakt hij dat nog beter aan. Hij is dé hypotheekspecialist van Alphen.

Blog Op reis met Naomi vandaag 15:26

Op reis met Naomi: Unleash the Power Within

Deze week ben ik even wat later, wat komt door mijn 4-daagse online evenement ‘UPW’ (Unleash the Power Within) van Tony Robbins, waarin ik vier dagen volledig ondergedompeld ben in persoonlijke ontwikkeling. Concrete handvatten, bijzondere en leerzame verhalen, mooie meditaties, diepe inzichten, vele realisaties, verbinding; met mijzelf en met andere deelnemers (11.000 uit maar liefst 139 landen!).