GroenLinks

Een gemeente waar iedereen zichzelf kan zijn

GroenLinks is altijd al een groot voorstander geweest van diversiteit en emancipatie van alle genders en geaardheden, oftewel de regenbooggemeenschap. Alle mensen hebben het recht om in vrijheid te leven hoe zij dat willen, zonder onderdrukking, geweld of vooroordelen. Helaas is dat nog niet altijd vanzelfsprekend. GroenLinks kandidaat-raadslid Pauline Thoomes legt uit wat er mis is en wat GroenLinks daar aan wil doen.

Van vooroordelen tot geweld

"Het percentage LHBTIQ+-jongeren dat wekelijks, of zelfs dagelijks door op school leeftijdsgenoten wordt gepest, is twee keer hoger dan het percentage heteroseksuele leerlingen. Ook meisjes die worden gezien als ‘mannelijk’ en jongens die worden gezien als ‘vrouwelijk’ worden vaker gepest dan andere leerlingen. Van de transgender personen die ‘uit de kast’ zijn en naar school gaan, geeft bijna de helft (43%) aan slachtoffer te zijn van verbaal geweld, en één op de vijf slachtoffer van grof lichamelijk geweld. Ook LHBTIQ+-volwassenen worden gepest, en uit onderzoek blijkt dat zij zich geregeld onveilig voelen in hun eigen wijk. Vier op de tien LHBTIQ+-ouderen van 65 jaar en ouder heeft last gehad van vooroordelen of discriminatie door hun buren. LHBTIQ+-personen zijn bovendien vaker slachtoffer van geweld dan heteroseksuelen. Transgender en non-binaire personen worden zelfs zeven keer vaker mishandeld of daarmee bedreigd."

Gevolgen

"Mensen realiseren zich soms niet hoe groot de invloed is van vooroordelen, pesterijtjes, discriminatie of ronduit fysiek geweld. LHBTIQ+-personen hebben vaker last van psychische klachten dan de rest van de bevolking. Depressie komt vaker voor, net als het gebrek aan zelfacceptatie. Onder LHBTIQ+-jongeren zorgt de stress van negatieve reacties ervoor dat zelfmoord onder hen 4,5 keer vaker voorkomt dan onder heteroseksuele jongeren. Als gevolg van diverse problemen zijn er in Nederland momenteel 1.000 tot 2.000 dak- en thuisloze LHBTIQ+-jongeren. Voor deze jongeren zijn er binnen de reguliere opvang weinig veilige plekken."

Plannen voor een echte Regenbooggemeente

"Op initiatief van GroenLinks is Alphen aan den Rijn sinds 2018 een Regenbooggemeente, maar zolang nog niet iedereen in de gemeente vrij en blij kan leven, vinden wij dat er meer moet worden gedaan om deze titel in te kleuren." GroenLinks wil daarom:

  • Goede voorlichting op alle scholen in onze gemeente;
  • Genderneutrale toiletten en kleedkamers in publieke gebouwen;
  • Meer mogelijkheden voor LHBTIQ+-personen om elkaar te ontmoeten op een veilige en fijne plek;
  • Harde aanpak van geweld tegen LHBTIQ+-personen;
  • Voldoende veilige kleinschalige (crisis)opvang plekken waar ook LHBTIQ+-jongeren zich veilig en welkom voelen;
  • Stimuleren van training, voorlichting, bij- en nascholing van professionals en vrijwilligers in het onderwijs, de zorg, de hulpverlening en de opvang.

"Jouw stem kan het verschil maken. Stem daarom 16 maart GroenLinks!"


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Theater vandaag 12:50

Tweede bijeenkomst: verhalen delen uit het Rooie Dorp

Het Rooie Dorp in Alphen aan den Rijn is een markante plek vol verhalen die het waard zijn om verteld te worden. Parkvilla gaat samen met de bewoners deze verhalen laten zien in de vorm van een theaterstuk. 

Verkeer en vervoer vandaag 11:42

Nieuw plan voor tankstation en snellaadplekken langs N207

Ondernemer Peter van Eijk heeft plannen om langs de N207 tussen Alphen aan den Rijn en Leimuiden een nieuw tankstation te bouwen. Het onbemande TinQ-station komt bij de rotonde van de N207 en de Vriezenweg, aan de kant van Leimuiden.

Sport vandaag 09:26

Diede de Groot wint voor de vijfde keer Australian Open

Diede de Groot (26 jaar), rolstoeltennisster bij Nieuwe Sloot in Alphen, heeft haar zeventiende Grand Slam gewonnen. In de finale van de Australian Open speelde De Groot tegen de Japanse Yui Kamiji.