GroenLinks

Een gemeente waar iedereen zichzelf kan zijn

GroenLinks is altijd al een groot voorstander geweest van diversiteit en emancipatie van alle genders en geaardheden, oftewel de regenbooggemeenschap. Alle mensen hebben het recht om in vrijheid te leven hoe zij dat willen, zonder onderdrukking, geweld of vooroordelen. Helaas is dat nog niet altijd vanzelfsprekend. GroenLinks kandidaat-raadslid Pauline Thoomes legt uit wat er mis is en wat GroenLinks daar aan wil doen.

Van vooroordelen tot geweld

"Het percentage LHBTIQ+-jongeren dat wekelijks, of zelfs dagelijks door op school leeftijdsgenoten wordt gepest, is twee keer hoger dan het percentage heteroseksuele leerlingen. Ook meisjes die worden gezien als ‘mannelijk’ en jongens die worden gezien als ‘vrouwelijk’ worden vaker gepest dan andere leerlingen. Van de transgender personen die ‘uit de kast’ zijn en naar school gaan, geeft bijna de helft (43%) aan slachtoffer te zijn van verbaal geweld, en één op de vijf slachtoffer van grof lichamelijk geweld. Ook LHBTIQ+-volwassenen worden gepest, en uit onderzoek blijkt dat zij zich geregeld onveilig voelen in hun eigen wijk. Vier op de tien LHBTIQ+-ouderen van 65 jaar en ouder heeft last gehad van vooroordelen of discriminatie door hun buren. LHBTIQ+-personen zijn bovendien vaker slachtoffer van geweld dan heteroseksuelen. Transgender en non-binaire personen worden zelfs zeven keer vaker mishandeld of daarmee bedreigd."

Gevolgen

"Mensen realiseren zich soms niet hoe groot de invloed is van vooroordelen, pesterijtjes, discriminatie of ronduit fysiek geweld. LHBTIQ+-personen hebben vaker last van psychische klachten dan de rest van de bevolking. Depressie komt vaker voor, net als het gebrek aan zelfacceptatie. Onder LHBTIQ+-jongeren zorgt de stress van negatieve reacties ervoor dat zelfmoord onder hen 4,5 keer vaker voorkomt dan onder heteroseksuele jongeren. Als gevolg van diverse problemen zijn er in Nederland momenteel 1.000 tot 2.000 dak- en thuisloze LHBTIQ+-jongeren. Voor deze jongeren zijn er binnen de reguliere opvang weinig veilige plekken."

Plannen voor een echte Regenbooggemeente

"Op initiatief van GroenLinks is Alphen aan den Rijn sinds 2018 een Regenbooggemeente, maar zolang nog niet iedereen in de gemeente vrij en blij kan leven, vinden wij dat er meer moet worden gedaan om deze titel in te kleuren." GroenLinks wil daarom:

  • Goede voorlichting op alle scholen in onze gemeente;
  • Genderneutrale toiletten en kleedkamers in publieke gebouwen;
  • Meer mogelijkheden voor LHBTIQ+-personen om elkaar te ontmoeten op een veilige en fijne plek;
  • Harde aanpak van geweld tegen LHBTIQ+-personen;
  • Voldoende veilige kleinschalige (crisis)opvang plekken waar ook LHBTIQ+-jongeren zich veilig en welkom voelen;
  • Stimuleren van training, voorlichting, bij- en nascholing van professionals en vrijwilligers in het onderwijs, de zorg, de hulpverlening en de opvang.

"Jouw stem kan het verschil maken. Stem daarom 16 maart GroenLinks!"


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 15:50

Laatste 500 tickets voor de Zomerspektakel Vrijdag nu in de verkoop

Sta jij straks op het Zomerspektakel aan het Meer om zoals vanouds lekker te zingen en te dansen op muziek van Anouk, Snelle en Kensington? Scoor dan nog snel je tickets, want met tweeënhalve week op de teller zijn er nog maar 500 kaarten beschikbaar.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek vandaag 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen vandaag 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”