GroenLinks
Advertorial Politiek plein

Een gemeente waar iedereen zichzelf kan zijn

GroenLinks is altijd al een groot voorstander geweest van diversiteit en emancipatie van alle genders en geaardheden, oftewel de regenbooggemeenschap. Alle mensen hebben het recht om in vrijheid te leven hoe zij dat willen, zonder onderdrukking, geweld of vooroordelen. Helaas is dat nog niet altijd vanzelfsprekend. GroenLinks kandidaat-raadslid Pauline Thoomes legt uit wat er mis is en wat GroenLinks daar aan wil doen.

Van vooroordelen tot geweld

"Het percentage LHBTIQ+-jongeren dat wekelijks, of zelfs dagelijks door op school leeftijdsgenoten wordt gepest, is twee keer hoger dan het percentage heteroseksuele leerlingen. Ook meisjes die worden gezien als ‘mannelijk’ en jongens die worden gezien als ‘vrouwelijk’ worden vaker gepest dan andere leerlingen. Van de transgender personen die ‘uit de kast’ zijn en naar school gaan, geeft bijna de helft (43%) aan slachtoffer te zijn van verbaal geweld, en één op de vijf slachtoffer van grof lichamelijk geweld. Ook LHBTIQ+-volwassenen worden gepest, en uit onderzoek blijkt dat zij zich geregeld onveilig voelen in hun eigen wijk. Vier op de tien LHBTIQ+-ouderen van 65 jaar en ouder heeft last gehad van vooroordelen of discriminatie door hun buren. LHBTIQ+-personen zijn bovendien vaker slachtoffer van geweld dan heteroseksuelen. Transgender en non-binaire personen worden zelfs zeven keer vaker mishandeld of daarmee bedreigd."

Gevolgen

"Mensen realiseren zich soms niet hoe groot de invloed is van vooroordelen, pesterijtjes, discriminatie of ronduit fysiek geweld. LHBTIQ+-personen hebben vaker last van psychische klachten dan de rest van de bevolking. Depressie komt vaker voor, net als het gebrek aan zelfacceptatie. Onder LHBTIQ+-jongeren zorgt de stress van negatieve reacties ervoor dat zelfmoord onder hen 4,5 keer vaker voorkomt dan onder heteroseksuele jongeren. Als gevolg van diverse problemen zijn er in Nederland momenteel 1.000 tot 2.000 dak- en thuisloze LHBTIQ+-jongeren. Voor deze jongeren zijn er binnen de reguliere opvang weinig veilige plekken."

Plannen voor een echte Regenbooggemeente

"Op initiatief van GroenLinks is Alphen aan den Rijn sinds 2018 een Regenbooggemeente, maar zolang nog niet iedereen in de gemeente vrij en blij kan leven, vinden wij dat er meer moet worden gedaan om deze titel in te kleuren." GroenLinks wil daarom:

  • Goede voorlichting op alle scholen in onze gemeente;
  • Genderneutrale toiletten en kleedkamers in publieke gebouwen;
  • Meer mogelijkheden voor LHBTIQ+-personen om elkaar te ontmoeten op een veilige en fijne plek;
  • Harde aanpak van geweld tegen LHBTIQ+-personen;
  • Voldoende veilige kleinschalige (crisis)opvang plekken waar ook LHBTIQ+-jongeren zich veilig en welkom voelen;
  • Stimuleren van training, voorlichting, bij- en nascholing van professionals en vrijwilligers in het onderwijs, de zorg, de hulpverlening en de opvang.

"Jouw stem kan het verschil maken. Stem daarom 16 maart GroenLinks!"


Meer nieuws

Advertorial Winkelen vandaag 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek vandaag 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport vandaag 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving vandaag 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.