GroenLinks
Advertorial Politiek plein

Een gemeente waar iedereen zichzelf kan zijn

GroenLinks is altijd al een groot voorstander geweest van diversiteit en emancipatie van alle genders en geaardheden, oftewel de regenbooggemeenschap. Alle mensen hebben het recht om in vrijheid te leven hoe zij dat willen, zonder onderdrukking, geweld of vooroordelen. Helaas is dat nog niet altijd vanzelfsprekend. GroenLinks kandidaat-raadslid Pauline Thoomes legt uit wat er mis is en wat GroenLinks daar aan wil doen.

Van vooroordelen tot geweld

"Het percentage LHBTIQ+-jongeren dat wekelijks, of zelfs dagelijks door op school leeftijdsgenoten wordt gepest, is twee keer hoger dan het percentage heteroseksuele leerlingen. Ook meisjes die worden gezien als ‘mannelijk’ en jongens die worden gezien als ‘vrouwelijk’ worden vaker gepest dan andere leerlingen. Van de transgender personen die ‘uit de kast’ zijn en naar school gaan, geeft bijna de helft (43%) aan slachtoffer te zijn van verbaal geweld, en één op de vijf slachtoffer van grof lichamelijk geweld. Ook LHBTIQ+-volwassenen worden gepest, en uit onderzoek blijkt dat zij zich geregeld onveilig voelen in hun eigen wijk. Vier op de tien LHBTIQ+-ouderen van 65 jaar en ouder heeft last gehad van vooroordelen of discriminatie door hun buren. LHBTIQ+-personen zijn bovendien vaker slachtoffer van geweld dan heteroseksuelen. Transgender en non-binaire personen worden zelfs zeven keer vaker mishandeld of daarmee bedreigd."

Gevolgen

"Mensen realiseren zich soms niet hoe groot de invloed is van vooroordelen, pesterijtjes, discriminatie of ronduit fysiek geweld. LHBTIQ+-personen hebben vaker last van psychische klachten dan de rest van de bevolking. Depressie komt vaker voor, net als het gebrek aan zelfacceptatie. Onder LHBTIQ+-jongeren zorgt de stress van negatieve reacties ervoor dat zelfmoord onder hen 4,5 keer vaker voorkomt dan onder heteroseksuele jongeren. Als gevolg van diverse problemen zijn er in Nederland momenteel 1.000 tot 2.000 dak- en thuisloze LHBTIQ+-jongeren. Voor deze jongeren zijn er binnen de reguliere opvang weinig veilige plekken."

Plannen voor een echte Regenbooggemeente

"Op initiatief van GroenLinks is Alphen aan den Rijn sinds 2018 een Regenbooggemeente, maar zolang nog niet iedereen in de gemeente vrij en blij kan leven, vinden wij dat er meer moet worden gedaan om deze titel in te kleuren." GroenLinks wil daarom:

  • Goede voorlichting op alle scholen in onze gemeente;
  • Genderneutrale toiletten en kleedkamers in publieke gebouwen;
  • Meer mogelijkheden voor LHBTIQ+-personen om elkaar te ontmoeten op een veilige en fijne plek;
  • Harde aanpak van geweld tegen LHBTIQ+-personen;
  • Voldoende veilige kleinschalige (crisis)opvang plekken waar ook LHBTIQ+-jongeren zich veilig en welkom voelen;
  • Stimuleren van training, voorlichting, bij- en nascholing van professionals en vrijwilligers in het onderwijs, de zorg, de hulpverlening en de opvang.

"Jouw stem kan het verschil maken. Stem daarom 16 maart GroenLinks!"


Meer nieuws

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.