Archieffoto

Een groener Stadhuisplein? Dat staat toch echt op het punt van gebeuren

Waar de één vergroening op het Stadhuisplein prachtig vindt, was de ander minder enthousiast over het inruilen van tegels voor bomen en planten. Hoe dan ook, het Stadhuisplein wordt écht groener. En dat gebeurt misschien sneller dan je had verwacht.

Het is nu nog een groot plein dat helemaal vol ligt met tegels, maar daar komt snel verandering in. Het Stadshuisplein moet net als de rest van het Alphense stadshart flink groener worden. Door corona heeft dit project vertraging opgelopen, maar half mei wordt toch echt gestart met de werkzaamheden om het Stadhuisplein te vergroenen. Zo groen als op de afbeelding hieronder wordt het niet, maar wat het Stadhuisplein wel te wachten staat lees je hieronder.

Tekst loopt door onder de afbeelding

stadhuisplein alphen vergroening.jpg
Een impressie van het Stadhuisplein van even geleden. Zo groen als op deze afbeelding wordt het Stadhuisplein niet.

Stadhuisplein op de schop

Rond de plek van de vier zuil-eiken die onder het stadhuis staan komt een veel groter groenvak met daarin een toegankelijke bushalte geïntegreerd. “De zuil-eiken staan nu in betonnen bakken, die niet goed functioneren. Daardoor verkeren de bomen in slechte conditie. De betonnen bakken worden verwijderd om plaats te maken voor het groenvak, de bushalte en nieuwe bomen. De vier zuil-eiken worden vervangen door in totaal zeventien nieuwe gezonde bomen, verspreid over het Stadhuisplein”, licht de gemeentewoordvoerder toe.

“In de groenvakken wordt ook lage beplanting aangebracht, zodat er een mooi groen beeld ontstaat. Er worden verschillende soorten aangeplant, die zorgvuldig worden geselecteerd op hun bijdrage aan een gezond leefklimaat, zoals het verminderen van hittestress (schaduw, verdamping) en biodiversiteit. Zo dragen we bij aan een aantrekkelijke, gezonde stad die beter voorbereid is op een veranderend klimaat met extremer weer.”

Toegankelijkheid verbeteren

Maar vergroening is niet het enige wat het Stadhuisplein te wachten staat. Het plein wordt ook beter toegankelijk gemaakt voor inwoners met een (visuele) beperking. Er worden bijvoorbeeld geleidelijnen (ofwel ribbelbelijning) aangebracht. “Zo kunnen alle inwoners makkelijk hun weg vinden in de openbare ruimte. Het ontwerp hebben we besproken met de werkgroep toegankelijkheid, waarin inwoners met een beperking de gemeente over dit onderwerp adviseren”, aldus de gemeentewoordvoerder. 

Tekst loopt door onder de afbeelding

vergroening stadshart impressie.jpg

Vergroening Stadshart

Een groener Stadshart staat al langer op het verlanglijstje van de gemeente. “We praten al een tijd met vastgoedeigenaren over de noodzaak van vergroening in het stadshart om de stad aantrekkelijker en duurzamer te maken. De bedoeling is meer groene plekken, daken en muren in de stad te creëren, zoals publieke tuinen en bloemstroken langs de kant van de weg”, laat een gemeentewoordvoerder weten. “Groen maakt het stadscentrum niet alleen aantrekkelijker, maar helpt ook om overtollig regenwater af te voeren, hittestress tegen te gaan en de luchtkwaliteit in dit gebied te bevorderen.”

De werkzaamheden op het Stadhuisplein starten half mei en nemen circa acht weken in beslag.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek gisteren 18:00

Dit is het nieuwe college van burgemeester en wethouders

Het nieuwe college van Alphen aan den Rijn bestaat uit burgemeester Liesbeth Spies en wethouders Gert-Jan Schotanus, Gerard van As, Anouk Noordermeer, Gert van den Ham en Relus Breeuwsma. De wethouders worden voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering op donderdag 19 mei geïnstalleerd.

Politiek gisteren 17:00

Coalitieakkoord 2022-2026 Nieuw Elan, VVD, D66 en CDA

Donderdag 19 mei biedt formateur André de Jeu het coalitieakkoord aan in de raadsvergadering van gemeente Alphen aan den Rijn. De coalitiepartners Nieuw Elan, VVD, D66 en CDA geven hierin op hoofdlijnen inzicht in hun plannen en ambities.

Sport gisteren 15:32

Dit Hemelvaartsweekend eindelijk de 15e editie van het ARC Heitingatoernooi

Het ARC Heitingatoernooi wordt traditiegetrouw tijdens het Hemelvaartsweekend georganiseerd, zo ook dit jaar. Op 26, 27 en 28 mei zullen er zo’n 1.500 voetballers, in de leeftijdsgroepen JO8 tot en met JO13, van verschillende voetbalclubs door het hele land mee aan het toernooi. Er is een apart toernooi voor meisjesteams en ook één voor G-teams.