Een groener Stadhuisplein? Dat staat toch echt op het punt van gebeuren
Waar de één vergroening op het Stadhuisplein prachtig vindt, was de ander minder enthousiast over het inruilen van tegels voor bomen en planten. Hoe dan ook, het Stadhuisplein wordt écht groener. En dat gebeurt misschien sneller dan je had verwacht.
Het is nu nog een groot plein dat helemaal vol ligt met tegels, maar daar komt snel verandering in. Het Stadshuisplein moet net als de rest van het Alphense stadshart flink groener worden. Door corona heeft dit project vertraging opgelopen, maar half mei wordt toch echt gestart met de werkzaamheden om het Stadhuisplein te vergroenen. Zo groen als op de afbeelding hieronder wordt het niet, maar wat het Stadhuisplein wel te wachten staat lees je hieronder.
Tekst loopt door onder de afbeelding

Stadhuisplein op de schop
Rond de plek van de vier zuil-eiken die onder het stadhuis staan komt een veel groter groenvak met daarin een toegankelijke bushalte geïntegreerd. “De zuil-eiken staan nu in betonnen bakken, die niet goed functioneren. Daardoor verkeren de bomen in slechte conditie. De betonnen bakken worden verwijderd om plaats te maken voor het groenvak, de bushalte en nieuwe bomen. De vier zuil-eiken worden vervangen door in totaal zeventien nieuwe gezonde bomen, verspreid over het Stadhuisplein”, licht de gemeentewoordvoerder toe.
“In de groenvakken wordt ook lage beplanting aangebracht, zodat er een mooi groen beeld ontstaat. Er worden verschillende soorten aangeplant, die zorgvuldig worden geselecteerd op hun bijdrage aan een gezond leefklimaat, zoals het verminderen van hittestress (schaduw, verdamping) en biodiversiteit. Zo dragen we bij aan een aantrekkelijke, gezonde stad die beter voorbereid is op een veranderend klimaat met extremer weer.”
Toegankelijkheid verbeteren
Maar vergroening is niet het enige wat het Stadhuisplein te wachten staat. Het plein wordt ook beter toegankelijk gemaakt voor inwoners met een (visuele) beperking. Er worden bijvoorbeeld geleidelijnen (ofwel ribbelbelijning) aangebracht. “Zo kunnen alle inwoners makkelijk hun weg vinden in de openbare ruimte. Het ontwerp hebben we besproken met de werkgroep toegankelijkheid, waarin inwoners met een beperking de gemeente over dit onderwerp adviseren”, aldus de gemeentewoordvoerder.
Tekst loopt door onder de afbeelding
Vergroening Stadshart
Een groener Stadshart staat al langer op het verlanglijstje van de gemeente. “We praten al een tijd met vastgoedeigenaren over de noodzaak van vergroening in het stadshart om de stad aantrekkelijker en duurzamer te maken. De bedoeling is meer groene plekken, daken en muren in de stad te creëren, zoals publieke tuinen en bloemstroken langs de kant van de weg”, laat een gemeentewoordvoerder weten. “Groen maakt het stadscentrum niet alleen aantrekkelijker, maar helpt ook om overtollig regenwater af te voeren, hittestress tegen te gaan en de luchtkwaliteit in dit gebied te bevorderen.”
De werkzaamheden op het Stadhuisplein starten half mei en nemen circa acht weken in beslag.