Archieffoto

Een groener Stadhuisplein? Dat staat toch echt op het punt van gebeuren

Waar de één vergroening op het Stadhuisplein prachtig vindt, was de ander minder enthousiast over het inruilen van tegels voor bomen en planten. Hoe dan ook, het Stadhuisplein wordt écht groener. En dat gebeurt misschien sneller dan je had verwacht.

Het is nu nog een groot plein dat helemaal vol ligt met tegels, maar daar komt snel verandering in. Het Stadshuisplein moet net als de rest van het Alphense stadshart flink groener worden. Door corona heeft dit project vertraging opgelopen, maar half mei wordt toch echt gestart met de werkzaamheden om het Stadhuisplein te vergroenen. Zo groen als op de afbeelding hieronder wordt het niet, maar wat het Stadhuisplein wel te wachten staat lees je hieronder.

Tekst loopt door onder de afbeelding

stadhuisplein alphen vergroening.jpg
Een impressie van het Stadhuisplein van even geleden. Zo groen als op deze afbeelding wordt het Stadhuisplein niet.

Stadhuisplein op de schop

Rond de plek van de vier zuil-eiken die onder het stadhuis staan komt een veel groter groenvak met daarin een toegankelijke bushalte geïntegreerd. “De zuil-eiken staan nu in betonnen bakken, die niet goed functioneren. Daardoor verkeren de bomen in slechte conditie. De betonnen bakken worden verwijderd om plaats te maken voor het groenvak, de bushalte en nieuwe bomen. De vier zuil-eiken worden vervangen door in totaal zeventien nieuwe gezonde bomen, verspreid over het Stadhuisplein”, licht de gemeentewoordvoerder toe.

“In de groenvakken wordt ook lage beplanting aangebracht, zodat er een mooi groen beeld ontstaat. Er worden verschillende soorten aangeplant, die zorgvuldig worden geselecteerd op hun bijdrage aan een gezond leefklimaat, zoals het verminderen van hittestress (schaduw, verdamping) en biodiversiteit. Zo dragen we bij aan een aantrekkelijke, gezonde stad die beter voorbereid is op een veranderend klimaat met extremer weer.”

Toegankelijkheid verbeteren

Maar vergroening is niet het enige wat het Stadhuisplein te wachten staat. Het plein wordt ook beter toegankelijk gemaakt voor inwoners met een (visuele) beperking. Er worden bijvoorbeeld geleidelijnen (ofwel ribbelbelijning) aangebracht. “Zo kunnen alle inwoners makkelijk hun weg vinden in de openbare ruimte. Het ontwerp hebben we besproken met de werkgroep toegankelijkheid, waarin inwoners met een beperking de gemeente over dit onderwerp adviseren”, aldus de gemeentewoordvoerder. 

Tekst loopt door onder de afbeelding

vergroening stadshart impressie.jpg

Vergroening Stadshart

Een groener Stadshart staat al langer op het verlanglijstje van de gemeente. “We praten al een tijd met vastgoedeigenaren over de noodzaak van vergroening in het stadshart om de stad aantrekkelijker en duurzamer te maken. De bedoeling is meer groene plekken, daken en muren in de stad te creëren, zoals publieke tuinen en bloemstroken langs de kant van de weg”, laat een gemeentewoordvoerder weten. “Groen maakt het stadscentrum niet alleen aantrekkelijker, maar helpt ook om overtollig regenwater af te voeren, hittestress tegen te gaan en de luchtkwaliteit in dit gebied te bevorderen.”

De werkzaamheden op het Stadhuisplein starten half mei en nemen circa acht weken in beslag.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 17:11

Feestelijke start bouw Watersportcentrum in Rijnhaven

Vandaag vond in de Rijnhaven een feestelijke bijeenkomst plaats ter viering van de start van de bouw van het toekomstbestendige watersportcentrum van Nova Watersport. Tijdens het evenement deelden eigenaren Floris en Rutger samen met Wethouder Gerard van As hun visie op de toekomst van het gebied en de rol van het nieuwe gebouw.

Evenement vandaag 16:59

Laatste kans! Beleef het EK Voetbal in Park Rijnstroom

Oranjefans, pak je kans! Morgen, op 21 juni, transformeert Park Rijnstroom in dé plek waar je moet zijn voor een onvergetelijke avond vol oranjegekte, live muziek en natuurlijk de spannende wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk, live te volgen op een reusachtig scherm.

Sport vandaag 15:37

Maxime Takken wint zilver op NK Tijdrijden

De 14-jarige Maxime Takken uit Alphen heeft gisteren een knappe prestatie geleverd door de zilveren medaille te winnen op het Nederlands Kampioenschap Tijdrijden in Steenbergen. Over een winderig parcours van 18,9 kilometer wist Maxime in de categorie Nieuweling-meisjes (U17) een gemiddelde snelheid van ruim 38 km/u te behalen, wat haar een tweede plaats opleverde.

Calamiteiten vandaag 15:05

Zwaarbewapende politie-eenheid rijdt verdachte klem op N207

Donderdag is de auto van een verdachte klemgereden door een gespecialiseerde, zwaarbewapende eenheid van de politie. De N207, de provinciale weg tussen Alphen aan den Rijn en Boskoop, werd speciaal voor de arrestatie in beide richtingen afgesloten.

Politiek vandaag 14:28

Bezwaren tegen komst AZC aan Genielaan Alphen aan den Rijn

De voorgenomen vestiging van een asielzoekerscentrum (AZC) aan de Genielaan in Alphen aan den Rijn stuit op bezwaren van omwonenden. Op woensdag 19 juni vond een belangrijke hoorzitting plaats, voorafgaand aan de aankomende beslissing over de omgevingsvergunning.

Evenement vandaag 13:02

Romeinse Dag in Alphen aan den Rijn volledig uitverkocht

De Romeinse Dag op vrijdag 28 juni in het Alphense stadshart is volledig uitverkocht. Op deze dag wordt Alphen-Stad omgetoverd tot een levendig Romeins dorp voor alle leeftijden, met een gevarieerd programma dat onder andere een speurtocht en Romeinse vaartochten omvat. Helaas zijn alle beschikbare tijdsloten voor de Romeinse vaartochten volgeboekt.