Josh Walet
Advertorial Politiek plein

Een huis is meer dan alleen stenen: Het belang van thuisgevoel in de moderne woningmarkt

In een wereld waar wonen een fundamentele levensbehoefte is, rijst de cruciale vraag: maakt een huis ook een thuis? Het is een vraag die in de huidige tijd, met een krapper wordende woningmarkt en dalende aantallen betaalbare woningen, steeds urgenter wordt.

Het CDA heeft zich, ook in Alphen, altijd sterk gemaakt voor volkshuisvesting, een principe waarbij de overheid een significante rol speelt in het beschikbaar stellen van woningen en het inrichten van wijken. Dit beleid is niet alleen gericht op het creëren van voldoende woonruimte, maar ook op het versterken van gemeenschapszin en het gevoel van 'thuis' zijn. Een voorbeeld hiervan is het bouwen van 5500 nieuwe huizen in de Genephoek met ook voor de ontwikkeling naar een Thuis.

'Thuis'

Het concept van 'thuis' gaat veel verder dan het bezit van een huis. Het omvat een gevoel van verbondenheid met de gemeenschap, waar mensen zich gehoord en begrepen voelen. Een thuis is een plek in een dorp of buurt waar men deelneemt aan lokale activiteiten, zoals voetbalwedstrijden op zaterdagochtend of een praatje in de kroeg op vrijdagavond. Het is een omgeving waar kinderen veilig buiten kunnen spelen, waar buren elkaar ondersteunen en waar men niet alleen woont, maar ook leeft en deel uitmaakt van een groter geheel. Een thuis maak je niet alleen dat doe je samen. Zoals ons initiatiefvoorstel om van het oude raadhuis in de kern Alphen een ontmoetingsplek te maken voor verschillende verenigingen, kunstenaars en ondernemers.

In de huidige samenleving is de zoektocht naar een dergelijk thuis een uitdaging. De liberalisering van de woningmarkt heeft geleid tot een daling van het aantal sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen. Dit heeft ertoe geleid dat een groot deel van de bevolking op zoek is naar dezelfde schaarse woningen, wat weer leidt tot concurrentie en verdeeldheid. Het is tijd om deze trend te keren en de focus terug te brengen naar de essentie van wonen: het creëren van een thuis.

Een thuis is meer dan alleen een dak boven je hoofd. Het is de plek waar je je veilig en verbonden voelt, waar je weet dat er iemand voor je klaarstaat als je hulp nodig hebt. Het gaat om de inrichting van de buurt, het groen, de aanwezigheid van ontmoetingsplekken zoals bibliotheken en zwembaden, en de fysieke en emotionele verbinding met de mensen om je heen.

Het CDA Alphen aan den Rijn erkent het belang van zowel het hebben van een huis als het gevoel van thuis zijn. Als er zaken zijn in uw dorp, buurt of straat waar je ontevreden over bent, aarzel dan niet om contact op te nemen. Hoewel veranderingen niet van de ene op de andere dag plaatsvinden, is het streven om van elk huis een thuis te maken. Door aandacht te besteden aan zowel de fysieke als de sociale aspecten van wonen, kunnen we samen werken aan een toekomst waarin iedereen zich thuis voelt.

Help mee

Hoewel Alphen een mooie gemeente is kan het ook hier nog beter. Daar kun je daarbij helpen! Als het groen, het ontbreken daarvan, de ov-verbindingen, de veiligheid op straat of iets anders u zorgen baart laat het ons weten zodat we van een huis weer een Thuis kunnen maken. Uiteindelijk is de lokale-politiek maar een handje vol mensen en is het onmogelijk om van alles op de hoogte te zijn.


Meer nieuws

Advertorial Winactie Sport vandaag 16:24

Win je aankoopbedrag terug bij Running & Walkingcenter!

Het voorjaar komt er langzaam aan en iedereen wil onderhand weer eens lekker buiten wandelen of hardlopen. Als extra stimulans heeft Running & Walkingcenter een mooie actie! Je kunt namelijk jouw aankoopbedrag terugwinnen!

Politie en handhaving vandaag 15:17

Jongen mishandeld op de Willemstraat

Gisteren, rond 15:30 uur, kreeg de politie Alphen aan den Rijn een melding van een mishandeling op de Willemstraat. Een jongen wilde daar gaan voetballen met zijn jongere broertje, toen een groep van tien jongens ook interesse toonde om mee te doen. Helaas namen zij echter de bal af en renden ermee weg. Toen de jongen zijn bal terug wilde halen, werd hij door vijf van deze jongens in elkaar geslagen.

Politie en handhaving vandaag 14:20

Politie onderzoekt inbraak op de Watermunt in Alphen aan den Rijn

Op vrijdag 19 april, omstreeks 20:15 uur, ontving de Politie Alphen aan den Rijn een melding van een inbraak op de Watermunt. De inbraak moet hebben plaatsgevonden tussen 15:00 uur en 20:15 uur. Bij aankomst bleek het hele huis overhoop te zijn gehaald, wat het op dat moment nog moeilijk maakte om precies vast te stellen wat er allemaal was weggenomen.

Overige vandaag 13:55

Teken zijn weer actief: verhoogd risico op tekenbeten

Met het stijgen van de temperatuur en de komst van het voorjaar, trekken mensen er weer op uit. Echter, deze tijd van het jaar brengt ook een verhoogd risico op tekenbeten met zich mee. Dit blijkt uit een alarmerende stijging van het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl.

Advertorial Kinderen vandaag 12:36

Kinderfilms met ontbijtbuffet in meivakantie

Parkvilla heeft drie mooie films op het programma voor verschillende leeftijden. Dieren staan centraal deze vakantie en een aantal zijn gebaseerd op populaire kinderboeken.