Josh Walet
Advertorial Politiek plein

Een huis is meer dan alleen stenen: Het belang van thuisgevoel in de moderne woningmarkt

In een wereld waar wonen een fundamentele levensbehoefte is, rijst de cruciale vraag: maakt een huis ook een thuis? Het is een vraag die in de huidige tijd, met een krapper wordende woningmarkt en dalende aantallen betaalbare woningen, steeds urgenter wordt.

Het CDA heeft zich, ook in Alphen, altijd sterk gemaakt voor volkshuisvesting, een principe waarbij de overheid een significante rol speelt in het beschikbaar stellen van woningen en het inrichten van wijken. Dit beleid is niet alleen gericht op het creëren van voldoende woonruimte, maar ook op het versterken van gemeenschapszin en het gevoel van 'thuis' zijn. Een voorbeeld hiervan is het bouwen van 5500 nieuwe huizen in de Genephoek met ook voor de ontwikkeling naar een Thuis.

'Thuis'

Het concept van 'thuis' gaat veel verder dan het bezit van een huis. Het omvat een gevoel van verbondenheid met de gemeenschap, waar mensen zich gehoord en begrepen voelen. Een thuis is een plek in een dorp of buurt waar men deelneemt aan lokale activiteiten, zoals voetbalwedstrijden op zaterdagochtend of een praatje in de kroeg op vrijdagavond. Het is een omgeving waar kinderen veilig buiten kunnen spelen, waar buren elkaar ondersteunen en waar men niet alleen woont, maar ook leeft en deel uitmaakt van een groter geheel. Een thuis maak je niet alleen dat doe je samen. Zoals ons initiatiefvoorstel om van het oude raadhuis in de kern Alphen een ontmoetingsplek te maken voor verschillende verenigingen, kunstenaars en ondernemers.

In de huidige samenleving is de zoektocht naar een dergelijk thuis een uitdaging. De liberalisering van de woningmarkt heeft geleid tot een daling van het aantal sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen. Dit heeft ertoe geleid dat een groot deel van de bevolking op zoek is naar dezelfde schaarse woningen, wat weer leidt tot concurrentie en verdeeldheid. Het is tijd om deze trend te keren en de focus terug te brengen naar de essentie van wonen: het creëren van een thuis.

Een thuis is meer dan alleen een dak boven je hoofd. Het is de plek waar je je veilig en verbonden voelt, waar je weet dat er iemand voor je klaarstaat als je hulp nodig hebt. Het gaat om de inrichting van de buurt, het groen, de aanwezigheid van ontmoetingsplekken zoals bibliotheken en zwembaden, en de fysieke en emotionele verbinding met de mensen om je heen.

Het CDA Alphen aan den Rijn erkent het belang van zowel het hebben van een huis als het gevoel van thuis zijn. Als er zaken zijn in uw dorp, buurt of straat waar je ontevreden over bent, aarzel dan niet om contact op te nemen. Hoewel veranderingen niet van de ene op de andere dag plaatsvinden, is het streven om van elk huis een thuis te maken. Door aandacht te besteden aan zowel de fysieke als de sociale aspecten van wonen, kunnen we samen werken aan een toekomst waarin iedereen zich thuis voelt.

Help mee

Hoewel Alphen een mooie gemeente is kan het ook hier nog beter. Daar kun je daarbij helpen! Als het groen, het ontbreken daarvan, de ov-verbindingen, de veiligheid op straat of iets anders u zorgen baart laat het ons weten zodat we van een huis weer een Thuis kunnen maken. Uiteindelijk is de lokale-politiek maar een handje vol mensen en is het onmogelijk om van alles op de hoogte te zijn.


Meer nieuws

Advertorial Overige gisteren 16:17

Nieuwe koelcel en vriescel voor Voedselbank Kaag en Braassem En Nieuwkoop

Goed nieuws voor Voedselbank Kaag en Braassem En Nieuwkoop. Dankzij steun vanuit de beide gemeenten konden ze een nieuwe energiezuinige koelcel en vriescel aanschaffen. Dat gaan ze merken aan de energiekosten én de temperatuur in de loods. Rabo Impactfonds steunde de aanschaf met een donatie van € 10.000.

Gezondheid en welzijn gisteren 14:44

Stichting Help Anders voorziet meiden en vrouwen van menstruatieproducten

Op zaterdag 20 juli 2024 start Stichting Help Anders met het uitdelen van gratis menstruatieproducten als onderdeel van het project Help Elkaar Helpen. In Nederland heeft één op de tien jonge meiden en vrouwen niet altijd geld voor maandverband of tampons. Stichting Help Anders ontvangt producten van het Armoedefonds om deze meiden en vrouwen in Alphen aan den Rijn te ondersteunen.

Overige gisteren 12:40

Wereldwijd probleem met Windows 10-update: Alphen aan den Rijn nog niet getroffen

Vrijdagochtend hebben miljoenen gebruikers van Windows 10-computers wereldwijd te maken gekregen met een ernstig probleem. Bij het opstarten van hun laptops zien ze enkel een blauw scherm en ontvangen ze foutmeldingen die aangeven dat hun computer een probleem heeft en moet worden herstart. Dit leidt tot vastlopende systemen en stagnerende werkprocessen.

Sport gisteren 10:27

Noa Pet op weg naar EK U18 in Slowakije: Spannende tijden voor jonge atleet

Noa Pet, een talentvolle atleet van AAV’36 Alphen aan den Rijn, zet grote stappen in zijn atletiekcarrière. Noa is afgereisd naar Banská Bystrica, Slowakije, om deel te nemen aan het Europees Kampioenschap U18. Hij zal Nederland vertegenwoordigen op het onderdeel 400 meter horden, een discipline waarin hij al vele malen heeft uitgeblonken.

Advertorial Overige gisteren 09:24

Omgaan met adrenaline: de ultieme gids

Het is een drukke sportzomer met het EK voetbal en de Olympische Spelen. Zit jij nagelbijtend voor de televisie? Voel jij jezelf onoverwinnelijk als je favoriete team gewonnen heeft? Adrenaline speelt een belangrijke rol als we naar sportwedstrijden kijken of als we zelf actief aan sport doen. Ook op andere momenten speelt adrenaline een rol, zoals bij live wedden betFIRST en zelfs tijdens een sollicitatiegesprek of een presentatie op je werk. Wat is adrenaline en hoe werkt het?

Calamiteiten 18 jul. 2024 23:41

Agenten leveren eten af na ongeval met bezorger

Vanavond vond er een verkeersongeval plaats op de Prins Bernhardlaan ter hoogte van de Van Nesstraat. Twee auto's botsten op elkaar, wat leidde tot aanzienlijke schade aan beide voertuigen.