Josh Walet

Een kijkje achter de schermen bij crisisnoodopvanglocatie Nieuwe Sloot

De afgelopen week is hard gewerkt om tennis- en squashcentrum Nieuwe Sloot in te richten als crisisnoodopvanglocatie. Misschien zie je een beeld voor je van een grote hal met allemaal veldbedjes, maar dat is de crisisnoodopvanglocatie absoluut niet. Wij geven je een kijkje achter de schermen.

In de regio Hollands Midden zijn in alle 18 gemeenten opvangcentra aangewezen om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Zo'n locatie wordt een Regionaal Centrum Vluchtelingen Spreiding (RCVS-HM) genoemd. In Alphen aan den Rijn is Nieuwe Sloot hiervoor aangewezen. Op deze locatie worden door de veiligheidsregio ook mensen uit Oekraïne opgevangen die niet direct in één van de gemeenten opgevangen kunnen worden. De Alphense burgemeester Liesbeth Spies zegt hierover: “We zijn blij dat we de regio hiermee kunnen ondersteunen in de opgave die we hebben bij het opvangen van deze groep vluchtelingen.”

Opvang in tennishallen

De afgelopen week is met man en macht gewerkt om de eerste mensen kortdurende opvang te kunnen bieden in de tennishallen van Nieuwe Sloot, die sinds afgelopen zondag buiten gebruik zijn voor leden. Vanaf vrijdag 18:00 uur is de crisisnoodopvanglocatie in Alphen aan den Rijn helemaal gereed om de eerste vluchtelingen uit Oekraïne te ontvangen. Burgemeester Liesbeth Spies heeft donderdag al een privé rondleiding gehad door de accommodatie. Alphens.nl mocht vrijdag een kijkje achter de schermen nemen.

Tekst loopt door onder het foto album

Foto album

crisisnoodopvanglocatie nieuwe sloot2_Josh.jpeg (foto: Josh Walet)
crisisnoodopvanglocatie nieuwe sloot3_Josh.jpeg (foto: Josh Walet)
crisisnoodopvanglocatie nieuwe sloot4_Josh.jpeg (foto: Josh Walet)
crisisnoodopvanglocatie nieuwe sloot5_Josh.jpeg (foto: Josh Walet)
crisisnoodopvanglocatie nieuwe sloot6_Josh.jpeg (foto: Josh Walet)
crisisnoodopvanglocatie nieuwe sloot7_Josh.jpeg (foto: Josh Walet)

Bij een crisisnoodopvanglocatie denk je misschien in eerste instantie aan een grote hal die tot op de nok toe gevuld is met veldbedjes. De inrichting bij Nieuwe Sloot bewijst dat het ook anders kan. Dat het een paar dagen geleden nog tennishallen waren, is niks meer van te zien. De hallen zijn in het midden voorzien van tafels met stoelen. Ook zijn in de hallen kleinere ruimtes gemaakt voor gezinnen, zodat zij allemaal een eigen ruimte tot hun beschikking hebben. Verder is er een aparte ruimte ingericht als een soort winkel waar de Oekraïense vluchtelingen terecht kunnen voor kleding en knuffeldieren.

De groep vluchtelingen uit Oekraïne die in Nieuwe Sloot zullen worden opgevangen bestaat voornamelijk uit moeders en kinderen. Ook zullen er enkele ouderen bij zijn en een aantal grotere gezinnen waarvan de vader wel mee mocht reizen vanuit Oekraïne. Zij zullen maximaal 72 uur bij Nieuwe Sloot verblijven, waarna ze naar een opvanglocatie worden overgebracht. Daar kunnen zij dan zes maanden verblijven. “Het doel is om de Oekraïners in deze onzekere en onveilige tijd hier op adem te laten komen.”

Vrijwilligers gezocht

Nieuwe Sloot zal 24/7 mensen op de locatie aanwezig moeten hebben, wat zij niet alleen met hun eigen personeel op kunnen vangen. Daarom zijn ze dringend op zoek naar vrijwilligers die willen komen helpen bij het verzorgen van de catering voor vluchtelingen. Heb je interesse, stuur dan even een mailtje naar info@nieuwesloot.nl.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Maatschappelijk vandaag 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek vandaag 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen vandaag 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”

Advertorial Overige vandaag 10:55

Senioren colleges in het buurthuis AquaRijn

De komende twee maanden organiseert Buurthuis AquaRijn voor het eerst senioren colleges in samenwerking met stichting Oud Geleerd Jong Gedaan. Op woensdag 18 mei van 19:30 tot 20:30 uur zal het eerste college plaatsvinden: De inzet van slimme technologie bij rampenbestrijding. Toegang is gratis.