Josh Walet

Een kijkje achter de schermen bij crisisnoodopvanglocatie Nieuwe Sloot

De afgelopen week is hard gewerkt om tennis- en squashcentrum Nieuwe Sloot in te richten als crisisnoodopvanglocatie. Misschien zie je een beeld voor je van een grote hal met allemaal veldbedjes, maar dat is de crisisnoodopvanglocatie absoluut niet. Wij geven je een kijkje achter de schermen.

In de regio Hollands Midden zijn in alle 18 gemeenten opvangcentra aangewezen om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Zo'n locatie wordt een Regionaal Centrum Vluchtelingen Spreiding (RCVS-HM) genoemd. In Alphen aan den Rijn is Nieuwe Sloot hiervoor aangewezen. Op deze locatie worden door de veiligheidsregio ook mensen uit Oekraïne opgevangen die niet direct in één van de gemeenten opgevangen kunnen worden. De Alphense burgemeester Liesbeth Spies zegt hierover: “We zijn blij dat we de regio hiermee kunnen ondersteunen in de opgave die we hebben bij het opvangen van deze groep vluchtelingen.”

Opvang in tennishallen

De afgelopen week is met man en macht gewerkt om de eerste mensen kortdurende opvang te kunnen bieden in de tennishallen van Nieuwe Sloot, die sinds afgelopen zondag buiten gebruik zijn voor leden. Vanaf vrijdag 18:00 uur is de crisisnoodopvanglocatie in Alphen aan den Rijn helemaal gereed om de eerste vluchtelingen uit Oekraïne te ontvangen. Burgemeester Liesbeth Spies heeft donderdag al een privé rondleiding gehad door de accommodatie. Alphens.nl mocht vrijdag een kijkje achter de schermen nemen.

Tekst loopt door onder het foto album

Foto album

crisisnoodopvanglocatie nieuwe sloot2_Josh.jpeg (foto: Josh Walet)
crisisnoodopvanglocatie nieuwe sloot3_Josh.jpeg (foto: Josh Walet)
crisisnoodopvanglocatie nieuwe sloot4_Josh.jpeg (foto: Josh Walet)
crisisnoodopvanglocatie nieuwe sloot5_Josh.jpeg (foto: Josh Walet)
crisisnoodopvanglocatie nieuwe sloot6_Josh.jpeg (foto: Josh Walet)
crisisnoodopvanglocatie nieuwe sloot7_Josh.jpeg (foto: Josh Walet)

Bij een crisisnoodopvanglocatie denk je misschien in eerste instantie aan een grote hal die tot op de nok toe gevuld is met veldbedjes. De inrichting bij Nieuwe Sloot bewijst dat het ook anders kan. Dat het een paar dagen geleden nog tennishallen waren, is niks meer van te zien. De hallen zijn in het midden voorzien van tafels met stoelen. Ook zijn in de hallen kleinere ruimtes gemaakt voor gezinnen, zodat zij allemaal een eigen ruimte tot hun beschikking hebben. Verder is er een aparte ruimte ingericht als een soort winkel waar de Oekraïense vluchtelingen terecht kunnen voor kleding en knuffeldieren.

De groep vluchtelingen uit Oekraïne die in Nieuwe Sloot zullen worden opgevangen bestaat voornamelijk uit moeders en kinderen. Ook zullen er enkele ouderen bij zijn en een aantal grotere gezinnen waarvan de vader wel mee mocht reizen vanuit Oekraïne. Zij zullen maximaal 72 uur bij Nieuwe Sloot verblijven, waarna ze naar een opvanglocatie worden overgebracht. Daar kunnen zij dan zes maanden verblijven. “Het doel is om de Oekraïners in deze onzekere en onveilige tijd hier op adem te laten komen.”

Vrijwilligers gezocht

Nieuwe Sloot zal 24/7 mensen op de locatie aanwezig moeten hebben, wat zij niet alleen met hun eigen personeel op kunnen vangen. Daarom zijn ze dringend op zoek naar vrijwilligers die willen komen helpen bij het verzorgen van de catering voor vluchtelingen. Heb je interesse, stuur dan even een mailtje naar info@nieuwesloot.nl.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater vandaag 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek vandaag 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.

Advertorial Evenement vandaag 09:18

Mr. Massada treedt op tijdens Sama Sama Maluku Festival

Op 7 juli 2024 zal het allereerste landelijke Molukse Festival: het Sama Sama Maluku Festival plaatsvinden. Johnny Manuhutu, beter bekend als Mr. Massada, zal daar een prominente rol spelen. Het festival belooft een combinatie te zijn van Molukse muziek en heerlijk eten.